Kétnapos ülést kezd a parlament

miniszterelnök választás 2022, miniszterelnök, választás, országgyűlés, parlament, 3. adag, kormányfőválasztás, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Kétnapos ülésbe kezd kedden az Országgyűlés, amelyen többek között a párbeszédes Szabó Tímea és Tordai Bence mentelmi ügyében is szavaznak. A baloldali frakciók, a Gyurcsány-párt tagozatai részéről folytatódhat a feszültségek szítása és a botránypolitizálás, amely – miután trükkösen alakították ki a baloldali frakciókat - havonta több mint 250 millió forintjába kerül az adófizetőknek.
Vágólapra másolva!

A 13 órakor kezdődő ülés elején napirend előtti felszólalások, a napirend elfogadása után az interpellációk következnek, majd az azonnali kérdések és válaszok, valamint a kérdések hangzanak el.

A 13 órakor kezdődő ülés elején napirend előtti felszólalások hangzanak el; ötperces időkeretben szót kap Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is.

A parlament tárgyalja azt a nemzetközi szerződést, amelynek révén az uniós taggá vált Horvátország csatlakozik az EU és Közép-Amerika közötti társuláshoz, és a napirenden szerepel egy 1988-as, Magyarország és Ausztria közötti beruházásvédelmi megállapodás megszüntetése is.

Szerdán két párbeszédes politikus, Szabó Tímea és Tordai Bence mentelmi ügyében is szavaznak a képviselők

- hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet. Emlékeztetnek, a jogszabályok szerint a képviselők a mentelmi jog alapján nem vonhatók felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, és emiatt büntetőeljárás sem indulhat ellenük. Amennyiben ettől a jogosultságtól – a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatával – megfosztják a Párbeszéd két politikusát, akkor büntetőeljárás kezdődhet ellenük.

Szabó Tímea mentelmi ügyében is döntenek Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

A lap hozzáteszi, hogy egyelőre nem ismert, hogy miért került Szabó Tímea és Tordai Bence mentelmi joga terítékre, azonban érdemes felidézni, hogy az elmúlt években mindkettőjüknek meggyűlt a baja a házszabályok betartásával, illetve több, kétes ügyben is felmerült a nevük.

Ismert, hogy

az idei választási kampány hajrájában nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely szerint kokainbizniszből származó pénzből finanszírozhatták Szabó Tímea kampányát.

Az ügyben Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő büntetőfeljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál kábítószer-kereskedelem és pénzmosás miatt.

Ugyanakkor az Országgyűlésben sem kerülték el a botrányok Szabó Tímeát, akivel szemben 2021 júniusában azért rendelt el Kövér László házelnök képviselőitiszteletdíj-csökkentést, mert a Párbeszéd politikusa – miközben egy napirend előtti felszólalására reagált Dömötör Csaba parlamenti államtitkár – felment a szónoki emelvényre, és annak külső oldalára, az ülésterem felé kiterítve egy molinót helyezett el. Az akkori döntés értelmében Szabó Tímea tiszteletdíja több mint 9,6 millió forinttal csökkent.

Ugyanakkor Szabó Tímea párttársától,

Tordai Bencétől sem áll távol a botrányokozás.

Tavaly márciusban Kövér László, az Országgyűlés elnöke a házszabály megsértése miatt több mint 8,2 millió forintra büntette a Párbeszéd politikusát. Tordai arra akarta rávenni az ülésteremben Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy írja alá a baloldali pártoknak egy kezdeményezését, miközben a telefonjával próbálta rögzíteni a pénzügyminiszter reakcióját.

A baloldal részéről folytatódhat a feszültségkeltés és a botránypolitizálás

Folytatódhat a botránypolitizálás Forrás: MTI/Kovács Attila

A kedden kezdődő kétnapos ülésezés újabb alkalmat ad a baloldali pártoknak, hogy folytassák a botránypolitizálást, elég csak Gyurcsány Ferenc zavaros monológjaira vagy Jakab Péter Jobbik-elnök botrányos felszólalásaira gondolni.

Ráadásul mindezt úgy teszik, hogy ez havonta 256 millió forintba kerül az adófizetőknek.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a parlamentbe jutott 57 baloldali politikus 6 frakciót alakított úgy, hogy az LMP-t például a DK-nak kellett „kisegítenie”, hogy elegen legyenek a frakcióalakításhoz. Érdemes megjegyezni, hogy

bár hat képviselővel kevesebbje van most a baloldalnak, mint korábban volt, részben a frakciótrükközés miatt mégis havi hatvanmillió forint pluszhoz jutottak – az adófizetők pénzéből.

Hiába van azonban hat frakció, a Medián felmérése szerint mára egyetlen baloldali párt sem rendelkezik 10 százaléknyi támogatóval a magyar választók között.

A baloldal elvesztette önmagát, az egész egy massza lett Gyurcsány Ferenc vezetésével Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mindez nem meglepő, mivel teljesen elvesztette a baloldal önmagát, az egész egy massza lett Gyurcsány Ferenc vezetésével.

A Demokratikus Koalíción kívüli mindegyik baloldali párt a Gyurcsány-párt tagozata lett.

Összességében a baloldal tizenkét év alatt Gyurcsány Ferenctől eljutott Gyurcsány Ferencig, így a DK-nak immár tagozatai vannak: az LMP a zöld tagozata, a Momentum az ifjúsági tagozata, a Jobbik a fasiszta tagozata, az MSZP a táskás tagozata, a Párbeszéd pedig a tengerentúli tagozata.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy ezek a tagozatok mára nem rendelkeznek érdemi támogatottsággal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről