Szijjártó Péter: Szintet lépett a migránsok erőszakossága a déli határon

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán 2022 július 2-án., migráns csoport, rendőrség, illegális határátkelők, határőrség, rendészet
Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán 2022 július 2-án
Vágólapra másolva!
Eddig 114 ezer migráns próbált bejutni az országba, ez napi szinten 597 fő volt, tavaly ugyanebben az időszakban kevesebb mint 48 ezer migráns próbált bejutni - fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben. A déli határon szintet lépett az erőszak, mivel a migránsokat felfegyverezték, nem fogjuk ezeket az embereket beengedni - tette hozzá. A baloldal adóemelést akar, nyíltan lobbizik az uniós források ellen, és eltörölné a rezsicsökkentést - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hétfőn az Országgyűlésben egy másik baloldali felvetésre. 
Vágólapra másolva!

Kettős migrációs nyomás van Magyarországon, egyrészt az ukrajnai háború miatt, másrészt a déli határon zajló illegális migránsok miatt, miközben semmilyen segítséget nem kapunk az EU-tól - mondta napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke szerint fel sem merül, hogy a déli határon zajló védekezést az EU segítse. A legnagyobb segítséget az jelenti, hogy a Horvátország és Szlovénia közötti kerítést lebontják, mert így a migrációs útvonalak áttevődnek - mondta.

A Fidesz-frakció támogatja a határvadász alakulatok létrehozását.

Szijjártó Péter válaszában azt mondta, Magyarország kettős nyomás alá került az elmúlt hónapokban. Az elmúlt években hozzászoktunk ahhoz, hogy a déli határunk ostrom alá került - tette hozzá.

Eddig 114 ezer migráns próbált bejutni az országba, ez napi szinten 597 fő. Tavaly ugyanebben az időszakban kevesebb mint 48 ezer migráns próbált bejutni - fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán, 2022. július 2-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szijjártó elmondta, a megengedő brüsszeli politika miatt virágzik az embercsempészet is. Szijjártó Péter szerint "a 24. órában vagyunk", itt lenne az idő, hogy Brüsszel változtasson a migrációs politikáján. Csak szabályosan és a törvények tiszteletben tartásával lehet bejutni Magyarországra - tette hozzá.

Keletről beengedjük a menekülteket, míg délről védjük a határt, ráadásul mindkettő európai feladat - mondta a miniszter.

Szijjártó: Tárgyalni sem vagyunk hajlandóak a gázembargóról

2022-re az energia és az energetika vált a legfontosabb kérdéssé - mondta Simicskó István napirend előtt az Országgyűlésben. Vannak, akik a háború mellett teszik le a voksukat, míg Magyarország a béke oldalán áll - tette hozzá a KDNP országgyűlési képviselője. Oroszországot láthatóan a brüsszeli szankciós politika nem fogja meghátrálásra kényszeríteni, ráadásul újabb eszement ötlet látott napvilágot Brüsszelben, ez pedig a gázembargó - mondta.

Szijjártó Péter: Újabb helyről szerezhet földgázt Magyarország Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Ukrajnában zajló háború rendkívül komoly biztonsági fenyegetést jelent Európa számára, és emellett "itt van az energiabiztonságunkat és a gazdasági biztonságunkat érintő kihívás" - magyarázta. Hozzátette: ezeket a kihívásokat kezelni az Európai Uniónak egyelőre nem sikerült. Úgy látja, az eddigi válaszok nem segítették a háborús konfliktus terelését a megoldás irányába, ráadásul Európa versenyképessége jelentős mértékben romlott az elmúlt időszakban.

Emlékeztetett: a tavalyi év végén merült fel először az a kérdés, hogy lesz-e elég energiahordozó, és ez volt az első olyan alkalom, amikor nem az ár volt már elsősorban a kérdés, hanem az, hogy lesz-e elég energiahordozó. "Most sajnos szintén egy hasonlóan nehéz helyzetben vagyunk", mert az Európába Oroszországból irányuló gázszállítások rendkívüli mértékben csökkentek, ráadásul a földgáz ára olyan mértékben növekedik, hogy az az európai gazdaságokat térdre tudja kényszeríteni - fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte: a Magyarországra irányuló földgázszállítások tekintetében a szállítás súlypontja áttevődik a déli útvonalra.

Magyarországra egy nap mintegy 30 millió köbméter földgáz érkezik, ennek több mint a fele a déli szállítási útvonalon, tehát Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül -

magyarázta. Kitért rá: döntöttek arról, a hosszútávú szerződéseken felül is vesznek földgázt, annyit, amennyit fizikailag a fűtési szezon kezdetéig be tudnak tárolni a magyarországi földgáztárolókba.

Európa fizeti a szankciók árát

A bajok fő okozója a háború nyomán kibontakozó infláció - mondta Dömötör Csaba Arató Gergelynek (DK). A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint minél közelebb van egy ország a háborús övezethez, annál magasabb az infláció.

Önök megszorítást és adóemelést szeretnének a benyújtott költségvetési indítványaik alapján, több mint 3400 milliárdos adóemelést jelentenének a baloldali javaslatok - mondta az államtitkár.

Egészségügyre ez a kormány 1470 milliárddal, míg oktatásra 933 milliárddal költ többet, mint az utolsó szocialista kabinet - így válaszolt Dömötör Csaba Vajda Zoltánnak (MSZP). A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára részletesen felsorolta az eddigi béremeléseket.

A baloldal adóemelést akar, nyíltan lobbizik az uniós források ellen, és eltörölné a rezsicsökkentést

- tette hozzá. Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy akár kampány van, akár nincs kampány, van ami nem változik, a baloldal képtelen az ország érdekeit nézni.

Dömötör Csaba: A baloldal képtelen megváltozni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar természetvédelem sokkal magasabb szinten áll, mint amiről maguk beszélnek - mondta Farkas Sándor Tordai Bence (Párbeszéd) felszólalására. A kormány a következő időszakban egy olyan vízgazdálkodási programot alakít ki, amellyel a vízmegtartó képességünket segítjük, így pedig nemcsak magunk, hanem a következő nemzedék számára is élhető környezetet teremtünk - mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.

Az ország finanszírozása megoldott

Önöknek a vágya, hogy ne legyen bizalom az ország iránt, a befektetők ne adjanak pénzt az országnak - mondta Tállai András Gelencsér Ferenc (Momentum) felszólalására.

Azonban az ország iránti bizalom megvan, a finanszírozás megoldott

- tette hozzá a Pénzügyminisztérium államtitkára. Ha Ön reálisan nézné, mi a probléma Európában, akkor jól látná, hogy az energiaárak a többszörösére nőttek, és ez ellen küzd a kormány - mondta az államtitkár. Szeretnénk elkerülni a gazdasági recessziót, ne emelkedjen a munkanélküliség és megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét - tette hozzá.

Tállai András: Ezért fontos megvédeni a rezsiemeléstől a családokat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A koronavírus-járványból megerősödve került ki az ország, és az EU-ban kiemelkedőnek számított a 7,1 százalékos bővülés, tehát ha a fejlesztési források korrupcióra mentek volna, akkor hogyan létezhet ekkora bővülés - mondta Tállai András Toroczkai László (Mi Hazánk) felszólalására. A Pénzügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet, hogy csökken az államadósság, és a költségvetési hiány sem tér el jelentősen az uniós országoktól.

A mostani háborús helyzettől nem lehet eltekinteni, folyamatosan emelkednek a gázárak, éppen ezért nagyon fontos, hogy megvédjük a rezsiemelésektől a családokat

- tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!