Az átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentés!

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
A kormány intézkedéseinek köszönhetően a magyarok továbbra is élhetnek a rezsicsökkentés előnyeivel annak ellenére is, hogy az energetikai világpiacon drámai mértékben megnövekedett az energiahordozók ára. Az energia-veszélyhelyzet kihirdetését követően már gőzerővel zajlik a munka, többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert megbízták több földgáz beszerzésével, meghosszabbítják a Paksi Atomerőmű üzemidejét, de a lignitbányászat is újraindult. Eközben Brüsszelben továbbra sem tettek le a háborúpárti szankciós politikáról, még mindig sokan a gázembargót szeretnék kiharcolni, de ebben a kérdésben a kormány tárgyalni sem hajlandó, nemhogy engedni. Mutatjuk, hogy a fenntartható rezsicsökkentéssel hányan, és mekkora összegeket spórolhatnak továbbra is. Álhír ugyanis az, hogy lesznek olyanok, akik számára megszűnik a rezsicsökkentés: mindenki kevesebbet fog fizetni ezután is a világpiaci árnál: mindenkire vonatkozik a rezsicsökkentés. Az interneten rengeteg álhírt terjeszt a baloldal arról, hogy mennyit kell az embereknek fizetniük: ezek mind hazugságok, ugyanis még az esetleges átlagfogyasztás felett sem a világpiaci árat kell megfizetni, csak egy jóval olcsóbb lakossági árat. Csütörtök reggel Németh Szilárd tájékoztatást tartott az új szabályozásról, amely ezt követően nem sokkal a Magyar Közlönyben is megjelent. Ebből már tisztán látszik, hogy a magyar családokat továbbra is megvédi a rezsicsökkentés.
Vágólapra másolva!

Az elhibázott brüsszeli szankciók és a szomszédunkban dúló háború következtében az egész világon elszabadultak az energiaárak és a háborús infláció, de a magyarok továbbra is élvezhetik a rezsicsökkentés előnyeit. A magyar kormány már május 25-én lépett, és felállította a rezsivédelmi alapot, amelybe a nagy cégeknek kell befizetniük az extraprofitot. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokat Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos jelentette be egy rendkívüli Kormányinfón.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy átlagfogyasztó ma havonta 7 750 forintot fizet az áramért, ez a rezsicsökkentés nélkül 50 833 forint lenne. Egy átlag gázfogyasztás havi díja most 15 833 forint, ez a rezsicsökkentés nélkül 131 444 forint volna. Az átlagfogyasztás a gáz tekintetében 1729 m3/év (144 m3/hó), az áram esetében pedig 2523 kWh/év (210 kWh/hó).

A magyarokat továbbra is védi a rezsicsökkentés Forrás: Getty Images/iStockphoto/Drazen_Zigic

Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a baloldali álhírekkel és pánikkeltéssel ellentétben az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Vagyis kimondható, hogy hazugság az a baloldali érvelés, miszerint a kormány eltörölte a rezsicsökkentést, hiszen a változtatás a magyarok többségére egyáltalán nem fog vonatkozni - de akire vonatkozik, az sem a teljes árat fogja fizetni, az átlagfogyasztásig ugyanis ők is megkapják a teljes kedvezményt.

Ki kell emelni azt is, hogy az átlagfogyasztásból kicsúszók jelentős része is nagyon közel van az átlaghoz, vagyis ha egyáltalán nő a díjuk, csak nagyon kevéssel. Emellett a három vagy annál több gyermeket nevelő családoknak a kedvezményes fogyasztási korlát magasabb, 2329 köbméter lesz.

Ezen felül minden gyermek után +300 köbméter kedvezményes gázfogyasztásra jogosultak.

Fontos részlet az is, hogy a távfűtést használó családokat a jelenlegi módosítások egyáltalán nem érintik, ők a fogyasztás mértékétől függetlenül a jövőben is teljes mértékben rezsicsökkentett árat fognak fizetni. Ugyanakkor a régi szabályozáshoz hasonlóan a mostani is vonatkozik az adott személy összes ingatlanjára, vagyis nem csak arra amelyben életvitelszerűen tartózkodik. Ebbe beletartoznak a hétvégi házak, albérletek esetében továbbra is érvényes a rezsicsökkentés.

A magyarok többsége nem éri el az átlagfogyasztást Forrás: MTI/Oláh Tibor

Steiner Attila, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár nemrég Facebook-oldalán kérte a lakosság türelmét és nyugalmát, mivel a bejelentést követően mindenki vadul elkezdett számolni, hogy vajon az átlagba tartozik, vagy fölé esik a fogyasztása.

"Kérem, hogy ezt a nyugalmat őrizzük most meg, várjuk meg, milyen konkrét intézkedések lépnek életbe, és bízzunk abban, hogy minél előbb véget ér a háború, beköszönt a béke, és vele együtt egy energiaválságtól mentes, új korszak is - normalizálódott árakkal" - írta az államtitkár. Kiemelte, hogy

Magyarországon már 9 éve van rezsicsökkentés, ami a világon egyedülálló dolog, és az emberek százezreket, vagy akár milliókat is spórolhattak már eddig is a bevezetés óta.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos Forrás: MTI/Kovács Tamás

Németh Szilárd néhány napja a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a gáz ára az egekben van és már az is kérdés, hogy Európában lesz-e gáz télen, még mindig "néhányan lökdösik ezt a gázembargós csomagot" Brüsszelben. Kiemelte, hogy a kormány részéről folyik a küzdelem és a felkészülés, amelynek keretében

  • megbízták a külügyminisztert több földgáz beszerzésével,
  • újraindítják a lignitbányászatot,
  • a Mátrai Erőművet,
  • és kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását,
  • továbbá tűzifaprogrammal is segítik az embereket, és energiakiviteli tilalmat vezettek be.

Emellett Orbán Viktor miniszterelnök kedden egyeztetést hívott össze, amelyen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár valamint Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója is.

Eközben az elmúlt fél évben nem túlzás azt mondani, hogy drámai mértékben nőttek az energiaárak Európában részben a szomszédunkban zajló háború, de túlnyomórészt az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatására.

Az osztrák kancellár például már arról beszélt, hogy az emberek alkoholba fognak menekülni, ha ez a trend folytatódik.

Nem csoda, Bécsben kilencszer annyiba kerül a földgáz a lakosságnak jelenleg, mint Budapesten, ahol a legalacsonyabb az egész EU-ban. Nálunk a lakossági átlagár 2,68 eurócent, míg Stockholmban, Svédország fővárosában majdnem tízszer ennyi, de 20 eurócent fölött van Hollandiában és Dániában is. Még a második legalacsonyabb árat produkáló Horvátországban is duplája a földgáz ára a magyarnak.

LETTORSZÁGBAN KÖZEL ÖT ÉS FÉLSZERESÉRE EMELKEDETT A HÁZTARTÁSI FÖLDGÁZ ÁRA EGY ÉV ALATT, AZ ÁRAMÉRT PEDIG MAJDNEM NÉGYSZER ANNYIT KELLETT FIZETNI IDÉN ÁPRILISBAN, MINT EGY ÉVVEL KORÁBBAN.

Németországban egyre nagyobb a pánik, mivel egyre kevesebb gáz érkezik Oroszországból, ez pedig a német ipar számára kulcsfontosságú probléma. Amennyiben nem jön több gáz, akkor nagyjából 5 százalék körüli gazdasági visszaeséssel számolnak az elemzők, ami a 2008-2009-es válság szintje.

Észtországban az észt ERR híroldal szerint júniusban 9 százalékkal csökkent az üzemanyag-eladás, mivel a magas árakat az emberek már nem tudják és nem is akarják megfizetni, emiatt beindult az üzemanyagturizmus a környező országokba. Hasonlóan drámai a helyzet olyan országokban, mint Olaszország, vagy éppen Spanyolország.

Már tudni a pontos árakat

Csütörtök reggel kiderült, hogy pontosan hogyan fog működni tovább a családokat megvédő, fenntartható rezsicsökkentés. Még a Magyar Közlönyben megjelent részletszabályozás előtt Németh Szilárd is tájékoztatást adott a pontos számokról.

Az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie, ami a gáz esetében 1729 m3/év, a villamos energia esetében 2523 kWh/év.

A rezsicsökkentett ár 36 forint/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 forint/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 forint/m3, afölött pedig 747 forint/m3, míg a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 forint/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Tehát a rezsicsökkentés nélküli lakossági ár még így is jóval alacsonyabb a piaci árnál.

A magyarokat továbbra is megvédi a rezsicsökkentés Forrás: shutterstock

Az éjszakai áramnál a kedvezményes határig 23,1 Ft, a lakossági piaci ár pedig 62,9 Ft/kWh, de a hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája.

Nemsokkal később a Magyar Közlönyből kiderült, hogy a rendelkezéseket a kormány negyedévente fogja felülvizsgálni, az első időpont december 30-én lesz esedékes. 2022. december 31-e után az energiahivatal a lakossági piaci árat negyedévre az egyetemes szolgáltató adott negyedévet 10 nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb 6 munkanapon belül határozza meg - írja a vg.hu. Szintén fontos, hogy a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!