A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNKésely Ajna
11:52ÚszásSzabad 800m
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Kazakhstan
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Vigyázó szemünket tényleg Amerikára vessük?

Nemzetközi, homokszobrász, fesztivál, tengerpart, homok, szobrász, szobrászat, usa, egyesült államok
REVERE, MASSACHUSETTS - JULY 21: Sculptors work on their creations at the Revere Beach International Sand Sculpting Festival at Revere Beach in Revere, Massachusetts on July 21, 2022. Sculptors from around the world come to compete and show off their skills at creating large temporary sand sculptures that bring thousands of people from all over the region to view them. Joseph Prezioso / Anadolu Agency (Photo by Joseph Prezioso / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai ideálok kifejezik azt a reményt, mely szerint az ember a közösségének tagjaként kibontakoztathatja tehetségét, élvezheti szorgalma gyümölcsét, és van értelme az életének és erőfeszítéseinek - derült ki Csák János kulturális és innovációs miniszter legújabb könyvéből, amit az MCC Press adott ki.
Vágólapra másolva!

Amerika természeti erőforrásokban páratlanul gazdag ország, ahol kivételes személyiségek igyekeznek kivételes eszmék jegyében kivételes politikai társulást fenntartani. A jobbítási, kaland-, hatalom- és nyereségvágytól fűtött vezetők a gyakorlati észszerűség alapján alakítják a szabadság, a törvény előtti egyenlőség és az igazságosság politikai rendjét. Ez a rend lehetőségeket kínál mindenkinek, aki elfogadja a teljesítménykényszert és a haszonelvűséget. És valóban, az ország lenyűgöző anyagi-technikai teljesítménye páratlan vonzerővel bír a világban.

A szerző az Amerika teljesítménye mögött rejlő állandó és maradandó szellemi jelenséget és lelki örökséget, az amerikai géniusz mibenlétét és történetét vizsgálja. Az amerikaiak a szabadságot tekintik a legfőbb emberi jónak, s az amerikai géniusz drámája éppen akörül forog, hogy mi is a szabadság célja? Ez a feszültség mutatkozik meg az ideáloknak gyakran ellentmondó gyakorlat és igazságtalanságok racionalizálását célzó kognitív disszonanciában. A vallomással is felérő esszé mégis hitet tesz amellett, hogy az amerikai ideálok kifejezik azt a reményt, mely szerint az ember a közösségének tagjaként kibontakoztathatja tehetségét, élvezheti szorgalma gyümölcsét, és van értelme az életének és erőfeszítéseinek. Vigyázó szemünket Amerikára vessük!

Forrás: Origo

Fontos még a könyvről megállapítani, hogy Csák János bizonyára az Egyesült Álamokban töltött éveiben csodálkozott rá az amerikai teljesítmények mögött felismerhető lelki örökség erejére. Az amerikai géniusz című kötetében pedig éppen ezt a kérdést járja körül. A szerző az amerikai szellem belső ellentmondásainak dacára is úgy látja: ezek az ideálok kifejezik azt a reményt, mely szerint az ember a közösségének tagjaként kibontakoztathatja tehetségét, élvezheti szorgalma gyümölcsét, és van értelme az életének és erőfeszítéseinek.

Csák János Zoltán közgazdász-szociológus, címzetes egyetemi tanár, 2011–2014 között Magyarország nagykövete az Egyesült Királyságban. Országok és szervezetek jövőképességét és stratégiáját megalapozó értelmezési és szervezési képességekkel foglalkozik. Pályafutása során számos cégben dolgozott elnöki, vezérigazgatói pozícióban, illetve igazgatósági tagként az energia-, távközlési, bank- és akadémiai szektorban Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. 2009–2010 között a washingtoni The Heritage Foundationnél és a Grand Rapids-i Acton Intézetben volt vendégkutató. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa. Jelenleg kulturális és innovációs miniszter az ötödik Orbán-kormányban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!