Menczer Tamás: A magyar családokat meg kell védeni az elszabadult energiaáraktól - videó

MENCZER Tamás
Budapest, 2022. május 9. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminiszterium államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar családokat meg kell védeni! A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energiaárak drámaian megemelkedtek. Az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentés családonként havonta 300 ezer forintos megtakarítást jelent - jelentette ki Menczer Tamás a nagykovácsi Lenvirág Bölcsőde kapacitásbővítésének bejelentésén. A Külügyminisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy a kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, és a gyermekvállalás ne jelentsen anyagi terhet, épp ellenkezőleg, azok járjanak jobban anyagilag is, akik gyermeket vállalnak.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás Nagykovácsiban arról beszélt, hogy a magyar családokat meg kell védeni az elszabadult energiaáraktól. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszélt a jelen kihívásairól is. Azt mondta:

a szomszédságban folyó háború legalább háromfajta fenyegetettséget, kihívást jelent: fizikai fenyegetettséget, gazdasági és energetikai kihívásokat.

A kormánynak ebben a helyzetben négy célja van: a családok, munkahelyek, a nyugdíjasok és a rezsicsökkentés védelme. Az államtitkár a szomszédságban zajló háború kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy

A kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek

- erről is beszélt Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán a nagykovácsi Lenvirág Bölcsőde új épületrészének átadásán. A végső cél az - folytatta -, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen anyagi terhet, épp ellenkezőleg, azok járjanak jobban anyagilag is, akik gyermeket vállalnak.

- tette hozzá. Menczer Tamás felidézte, hogy a kormány számos intézkedést tett a családok támogatása érdekében,

Magyarország a GDP 5-6 százalékát fordítja családtámogatásra, ami európai és világszinten is kimagasló adat.

Emlékeztetett arra, hogy a családtámogatási rendszer része a babaváró támogatás, a csecsemőgondozási díj mértékének 70 százalékról 100 százalékra emelése, az otthonteremtési program, valamint a gyed emelése, amelynek maximális összegét 2010-hez képest két és félszeresére, 280 ezer forintra növelték. Menczer Tamás kitért a termékenységi arányszám növekedésére is, "a gyermekvállalási kedv 27 éves csúcsra jutott 2021-ben".

A Nagykovácsi Lenvirág Bölcsőde két csoportszobával és kiegészítő helyiségekkel bővült, 28 új hely jött létre. A beruházás 178 millió forint állami támogatás mellett 44 millió forint önrésszel valósult meg.

Biatorbágyon is átadtak egy általános iskolát

Menczer Tamás egy másik Pest megyei eseményen, az új biatorbágyi általános iskola átadásán azt hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz azért, hogy az iskolaév a megszokott mederben tudjon kezdődni és folytatódni is, és ha eljön a fűtési időszak, megfelelően felfűtött tantermekben történjen az oktatás. A térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy

az új intézmény létrehozását a kormány 7,6 milliárd forinttal támogatta, 560 tanulónak biztosít majd lehetőséget 36 teremmel, amiből 16 tanterem.

36 oktatási terem áll rendelkezésre, köztük zeneterem, rajzterem, tankonyha, technikaterem, kerámiatanítási terem, nyelvi szobák, sportcsarnok. Menczer Tamás kitért arra is, hogy a legutóbbi kompetenciamérés a 10. és a 8. osztályosoknál azt mutatta, nincs különbség a korábbi évek átlagához képest, a hatodik osztályosoknál pedig csak minimális eltérés volt,

Még egyszer köszönet a pedagógusoknak, a diákoknak és a szülőknek is a kitartásért, az együttműködésért és az elvégzett munkáért - fogalmazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről