Gulyás Gergely: A rakétatámadás megmutatta, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

kormányinfó, miniszterelnöki kabinetiroda, 2022. 11. 16., GULYÁS Gergely
Budapest, 2022. november 16. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A lengyelországi rakétabecsapódás is egyértelművé teszi, milyen fontos, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen, és béketárgyalások kezdődjenek - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón. A miniszter azt is közölte: újraindult a Barátság kőolajvezeték és akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására.
Vágólapra másolva!

Szerdán 14 órakor újraindult a kőolaj a Barátság vezetéken – jelentette be a kormányinfó elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta: a kormány kedden késő délután tájékozódott a kőolajszállítás leállása kapcsán, melynek nyomán kiderült: nem a vezeték sérült, hanem annak áramellátása.

A leállás ideiglenes volt, ám ha nem indult volna újra, az ország kőolajellátása akkor is biztosított lett volna.

Később, újságírói kérdésre reagálva úgy fogalmazott: a kőolajvezeték további működésképtelensége esetén tengeri úton, Horvátországon keresztül is érkezhetett volna Magyarországra kőolaj, ezen túlmenően hazánknak jelentős tartalékai is vannak, vagyis hosszú távon biztosítható az ország energiaellátása.

Miután kedden rakéta csapódott be Lengyelország területére, a miniszterelnök a szokásos protokollnak megfelelően összehívta a Védelmi Tanácsot, a honvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot a NATO-tagállamok védelmi minisztereivel, valamint a NATO főtitkárával - mondta Gulyás Gergely.

A külügyminiszter és a honvédelmi miniszter is beszélt lengyel kollégájával, Magyarország azonnali támogatásáról biztosította Lengyelországot

- tette hozzá.

A rendelkezésre álló információk szerint az valószínűsíthető, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére. A teljeskörű vizsgálat eredményét mindenképpen meg kell várni - hangsúlyozta.

Szerinte azok órák, amelyekben nagyon sokan orosz támadást vélelmeztek,

egyértelművé teszik, milyen fontos, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen, és minél előbb azonnali béketárgyalások kezdődjenek.

Emellett hosszú távon is olyan megoldást lehessen találni, amely tekintettel van Ukrajna érdekeire és területi szuverenitására, ugyanakkor a lehető leghamarabb véget vet a szomszédságunkban az elmúlt hat-hét hónapban zajló vérontásnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó-sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében, 2022. november 16-án Forrás: MTI/Soós Lajos

Kié a felelősség?

A háborúért Oroszország a felelős, a lengyelországi rakétabecsapódásra sem kerülhetett volna sor a háború nélkül. Azonban, amennyiben ukrán rakéta okozta két lengyel ember halálát, úgy nehéz közvetlen orosz felelősségről beszélni. Várjuk meg a vizsgálat végét – mondta.

Gulyás Gergely hozzátette: fontos, hogy ilyen esetekben mindenki felelősségteljesen nyilatkozzon, Zelenszkij ukrán elnök nem így tett.

Cseh Katalin megszokta, hogy következmények nélkül beszélhet hülyeségeket

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő Facebook-bejegyzésével kapcsolatban kérte az Origo munkatársa Gulyás Gergely véleményét. Mint felidézte: Cseh posztja szerint „orosz rakéták csapódtak be a NATO-tagország területén", ami, mint az hamar bebizonyosodott, nem fedi a valóságot.

Egy ilyen helyzetben – válaszolta Gulyás Gergely – nem szabad az első gondolatnak, adott esetben indulatnak megfelelően nyilatkozni.

– fogalmazott a miniszter.

A magyar katonák készen állnak a határ védelmére

Gulyás Gergely, ugyancsak újságírói kérdésre reagálva hangsúlyozta, hogy az ukrán határnál jelenleg is készenlét van,

a magyar katonák bármikor bevethetők, készen állnak a határaink közvetlen védelmére.

A háború miatt érvényben lévő katonai készültségi szint, szükség esetén tovább növelhető – mondta.

Jön a turisztikai akcióterv

A szerdai kormányülésen turisztikai akciótervet fogadtak el annak érdekében, hogy

a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó-sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében, 2022. november 16-án Forrás: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely a Kormányinfón úgy értékelt: a járvány után, a szankciók okozta energiaválság közepette is jó évet zár a turizmus, ennek ellenére szükség lesz kormányzati támogatásra. Mint elmondta, változnak a SZÉP-kártya felhasználási szabályai: eltörlik a különböző „füleket", összevonhatók lesznek a kártyán lévő összegek. A kormány egyúttal felfüggeszti a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás kötelező befizetését 2023. március 31-ig. Lazítanak a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén is, a szálláshelyek minősítésének határidejét pedig kitolják egy évvel. Lehetőség lesz a turisztikai ágazatban – egyedüliként – a huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására is.

A miniszter beszámolt arról, hogy az első tíz hónapban 13 millió vendég 33 millió éjszakát töltött hazai szálláshelyen, 34 százalékkal többet, mint tavaly, és csak 8 százalékkal elmaradva a rekordévet jelentő 2019-től - fejtette ki. A vendégéjszakák 26 százaléka köthető a fővároshoz, a 33 millióból pedig 20 millió kötődik belföldiekhez, míg 13 millió külföldiekhez. Utóbbiak azonban csak 6 millió éjszakát töltöttek vidéken, 7 millió a fővároshoz kötődik.

A vendéglátás árbevétele 2019 első tíz hónapjához képest 42 százalékkal, míg a tavalyi év azonos időszakához képest 45 százalékkal emelkedett.

Magasabb színvonalú lesz az egészségügyi ügyeleti ellátás

Propagandának nevezte a miniszter az egészségügyi ügyeleti ellátásra vonatkozó orvoskamarai kritikákat. Úgy fogalmazott: az ügyeleti ellátás jelentősége óriási, így egy pilotprojekt nyomán dolgozták ki az új rendszert.

Mindenki előbb juthat egészségügyi ellátáshoz az új rendszerben, ez az államnak ugyan többe kerül, de magasabb színvonalú és gyorsabb ügyeleti ellátási rendszert jelent.


Az új ügyeleti ellátási rend a kisebb távolságok miatt Budapestre nem terjed ki – erősítette meg Gulyás Gergely.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Lesz elég tojás és burgonya, az üzemanyagárstop marad

Gulyás Gergely azt mondta, az árstoppal összefüggésben a kormány nem tart burgonya- vagy tojáshiánytól a közelgő ünnepek idején. Később beszélt arról is, hogy a vásárolható tételek korlátozása az árstoppal ellátott termékek esetében bizonyos mértékig normálisnak mondható.

Egy éve működik Magyarországon az üzemanyagárstop, ezzel kapcsolatban a miniszter felidézte:

bevezetésével a kormány elsősorban a családoknak kívánt segíteni,

ezt sikerrel teljesítette is, Európában ugyanis a magyar családok tankolhatnak a legkedvezőbb áron. Az intézkedés érvényben marad, amíg megfelelően szolgálja a családok védelmét – tette hozzá.

A kormány nem fog a családokon spórolni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a jövő évi családtámogatással kapcsolatos döntések, más támogatásokkal együtt december elején születnek majd meg. A kormány a családokon nem fog spórolni – mondta.

A kidolgozott tervek készenlétben állnak, „pontosan tudjuk, hogy melyik demográfiai döntés mennyibe kerül a költségvetésnek".

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, „minden program csőre töltve, döntésre vár", decemberben derül ki, „mit tudunk vállalni és mit nem".

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó-sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében, 2022. november 16-án Forrás: MTI/Soós Lajos

A nyugdíjasokat is megóvja a kormány

A nyugdíjasokat, amennyire lehet, megóvja a kormány az infláció okozta nehézségektől – választolt újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Mint fogalmazott, egyebek mellett a 13. havi nyugdíj visszaépítésével, illetve a hivatalosan várt pénzromlásnak megfelelő emeléssel, ami megtehető, azt megtette a kormány.

„Nem állunk rosszul egy európai összehasonlításban" – szögezte le a miniszter.

Jogosan egyetlen fillért sem vehetnek el Magyarországtól

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy létrejöjjön az Európai Bizottsággal a megállapodás az EU-s pénzek tekintetében, erre heteken belül sor kerülhet, de minden megállapodás „akkor biztos, ha a tinta megszáradt a papíron”.

Gulyás Gergely szerint

tévedés az EU-s pénzeket adománynak tekinteni: azok hazánknak kohéziós támogatásként járnak.

A támogatás mértékéről szólva elmondta: a magyar GDP 1,4 százalékáról beszélhetünk.

A magyar fél minden szükséges dokumentumot benyújtott, innentől kezdve politikai akarat kérdése, hogy mi történik. Semmi ok nincs arra, hogy ne kapjuk meg a visszatartott pénzek 100 százalékát,

jogosan egyetlen fillért sem vehetnek el Magyarországtól

– szögezte le a miniszter.

A legsúlyosabb pártfinanszírozási botrány a rendszerváltás óta

A baloldal tiltott kampányfinanszírozásával kapcsolatos sajtóhírek alapján az ügy kellően súlyos ahhoz, hogy komoly vizsgálat folyjon – mondta a miniszter, kiemelve:

külföldi befolyásszerzési szándék is felsejlik az ügy mögött.

Márki-Zay Péter a finanszírozást tagadó pártok miniszterelnök- jelöltje volt – ám az ő állítása szerint mindenről tudtak ezek a pártok – idézte fel Gulyás Gergely, aki szerint az ügy kiemelkedően a legsúlyosabb pártfinanszírozási botrány Magyarországon a rendszerváltás óta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!