Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kúria elnöke: Az amerikai nagykövettel egyeztető két bíró nem tartotta be a bécsi diplomáciai egyezményt

Matusik Tamás, David Pressmann, nagykövet, botrány, bíró, Vasvári Csaba
A tegnapi napon Twitter-üzenetben számolt be David Pressmann amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet arról ír, hogy az amerikai nagykövettel találkozó és egyeztető két magyar bíró, Matusik Tamás és Vasvári Csaba  ügyében mik a legfrissebb fejlemények. Az Országos Bírói Tanács november 2-i ülésén az ott elhangzott és nemrégiben nyilvánosságra került jegyzőkönyv szerint komoly vita folyt a látogatásról.
Vágólapra másolva!

– kezdte hozzászólását az Országos Bírói Tanács elnöke a tanács november 2-i ülésén. A Magyar Nemzet szerint Matusik Tamás felszólalásában kifejtette, hogy

a kritikát ugyan el kell viselni, de példa nélküliek voltak az ezzel kapcsolatos – mint fogalmazott – sajtótámadások.

Az ülésen meghívottként részt vett a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Bánáti János, aki azt kifogásolta, hogy a sajtó szerinte szándékosan összemosta a bírói és a közéleti tevékenységet. Szerinte el kell választani a bírói tevékenységet a közéleti tevékenységtől, és hogy ebben az esetben a két egyébként hivatását tekintve bíró nem bíróként vett részt ezen a találkozón, hanem közéleti szereplőként, az Országos Bírói Tanács tagjaként.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Kúria elnöke határozottan kiállt

– emelte ki a vitában Varga Zs. András, a Kúria elnöke. Szerinte

Mint fogalmazott:

A Kúria elnöke hangsúlyozta: az erről szóló hatályos szabályozás 41. cikknek a (2) bekezdése kellett volna követniük a bíráknak, amely szerint

a fogadó állammal intézendő minden hivatalos ügyet, amellyel a küldő állam a képviseletet megbízta, a fogadó állam külügyminisztériumával, vagy a közös megállapodással kijelölt más minisztériummal, vagy annak útján kell intézni.

Twitter-üzenetben számolt be David Pressmann amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is Forrás: Twitter

A Kúria elnöke szerint ezért nem szabad összekeverni azt a kérdést, hogy hol és milyen jellegű alkalommal vesznek részt külföldi ország nagykövetével vagy diplomáciai testületével való kapcsolatban azért, hogy véletlenül se merüljön fel olyan kérdés, hogy egy állami intézmény az erre kijelölt külügyminiszter tudta nélkül bármilyen egyeztetést folytatott volna.

– emelte ki Varga Zs. András. Hozzátette:

Varga Zs. András azt is kiemelte a hozzászólásában, hogy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről