A baloldal a Magyarország elleni szankciókon dolgozik

Karácsony Gergely; Gyurcsány Ferenc; Kunhalmi Ágnes; Ujhelyi István; Molnár Gyula; Székely Sándor
Budapest, 2016. október 23. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke (b-j) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A „Mossuk le a gyalázatot!” „Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentették be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A baloldal ismételten rezsicsökkentést és a paksi bővítést támadta a szerdai napirend előtti felszólalásokban. 
Vágólapra másolva!

Mi békét akarunk, a béketárgyalások azonnali megkezdését - mondta Zsigó Róbert, a Fidesz képviselője napirend előtt. Mindezzel párhuzamosan zajlik hazánk legnagyobb humanitárius akciója - tette hozzá.

Brüsszel szankciókkal igyekszik nyomást gyakorolni Oroszországra, de a háború vége helyett az árak az egekbe emelkedtek - mondta Zsigó. Európa lábon lőtte magát a szankciókkal - tette hozzá.

Még akkor is kitartanának a szankciók mellett, ha a magyarok gáz nélkül maradnának - mondta a képviselő. Mi megvédjük a magyar emberek érdekeit - zárta.

Minderre Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta, hogy a kormányfő több fontos területen mentességet harcolt ki az uniós csúcsokon, így a gáz-és olajbeszerzés területén.

"A baloldal a Magyarország elleni szankciókon dolgozik"

Úgy nem segítünk Ukrajnán, ha abba Európa belebukik - mondta Juhász Hajnalka napirend előtt az Országgyűlésben. A KDNP képviselője szerint a brüsszeli szankciók elszenvedői az európai polgárok. A magyar kormány az erején felül fogad el mentőcsomagokat - tette hozzá. Itt az ideje annak, hogy az EU azzal foglalkozzon, amiért létrehozták: az európai emberek érdekeit képviselje nemzetközi színtéren - mondta.

Minderre Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta, a baloldal a Magyarország elleni szankciókon dolgozik. A kormány folyamatosan dolgozik az Európai Bizottsággal kötött megállapodás vállalásainak teljesítésén - tette hozzá.

A baloldal eltörölné a benzinárstopot

A magyar kormányfő elérte, hogy az olajembargó ne vonatkozzon ránk, ne vonatkozzon ránk a gázársapka, és a közös gázbeszerzés se legyen kötelező ránk nézve - így reagált Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Oláh Lajos (DK) felszólalására.

tette hozzá. A kormány célja, hogy megvédje a munkahelyeket, és ezért köti a támogatásokat munkahelyteremtéshez, vagy éppen munkahelymegőrzéshez - tette hozzá.

A baloldal eltörölné a benzinárstopot Fotó: Koncz Márton - Origo

"Maradnak az árstopok"

Semmilyen tényleges természetvédelmi célt szolgáló területet nem érinti a mostani módosítás, csupán a belterületi részeken lehetnek változások, de a természetvédelmi szabályokat ott is érvényesíteni fogják - így reagált Fónagy János Szabó Rebeka (Párbeszéd) felszólalására. A gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár szólt arról is, hogy a természetvédelmi területek jogviszonya akkor sem változik, ha egy új tulajdonoshoz kerül az adott terület.

Maradnak az árstopok, amíg ilyen magas a drágulás mértéke, valamint a rezsicsökkentést is fenntartja a kormány - így reagált Fónagy János Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalására.

Fónagy János: A baloldal eltörölné a rezsicsökkentést Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ez hatalmas felelőtlenség lenne

Nagyon felelőtlen döntés lenne a paksi bővítés leállítása - így reagált Koncz Zsófia Kanász-Nagy Máté (LMP) napirend előtti felszólalására. Míg 23 uniós tagországban emelkedtek a gázárak 2021 első félévéről 2022 második félévére, addig Magyarországon csökkentek az árak - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára. Szólt arról is, hogy a villamoshálózat fejlesztése már most elkezdődik 103 milliárd forintból.

Egyedül a Fidesz-KDNP képviselte azt az álláspontot, hogy minél több oltás legyen elérhető az emberek számára - így reagált Rétvári Bence Toroczkai László (Mi Hazánk) felszólalására. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az oltásellenes magatartás nem felelős dolog, és akik sok emberrel találkoznak (egészségügy, oktatás) ott fontos volt a kötelező oltás, mert így sok embert sikerült megóvni a fertőzéstől.

Rétvári Bence élesen elítélte az oltásellenességet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Önök a kezdetektől kezdve támadják a rezsicsökkentést, miközben korábban elvettek egyhavi bért a tanároktól, a szociális dolgozóktól, és egy tollvonással 5 százalékponttal emelték az áfát - így reagált Rétvári Bence Komjáthi Imre (MSZP) napirend előtti felszólalásárra.

Kollaboráció

A Momentum Gyurcsány-ellenes alakulatként indult, de Gyurcsánynak köszönhetően lettek parlamenti erők, és a mai napig részei ennek a kollaborációnak - így reagált Fürjes Balázs Lőcsi Lajos (Momentum) felszólalására. Mindez azért fontos, mert ha nem lennének Gyurcsány befolyása alatt, akkor a szegénység kapcsán arról is beszélnie kellene, hogyan nőtt a szegénység a baloldal kormányzása alatt - tette hozzá a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!