A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Csak az orbáni stratégiai nyugalom biztosítja Magyarország biztonságát

Orbán Viktor, határszemle, Hajdúhadház
Hajdúhadház, 2022. február 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Joggal bízhatunk abban, hogy az elmúlt tizenkét év kormányzásának tapasztalatai, a válságmenedzselés kialakult rutinja, az orbáni helyzetfelismerést és szándékmegvalósítást megelőző, azt mindig is jellemző alapos megfigyelés, megítélés és a célszerű cselekvéseknek az a tulajdonsága, amely a miniszterelnököt jellemzi: azaz Orbán Viktornak az a bámulatos képessége, hogy közép- és hosszú távon is józan, okosnak és bölcsnek bizonyuló döntéseket tud hozni, a továbbiakban is megmarad - mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az ukrán háború hazai hatásai kapcsán.  
Vágólapra másolva!

Háborús időkben is a nyugalom szobra – a pacifista orbáni politika az összmagyarság érdekeit szolgálja
Az idősebb férfiak háborút hirdetnek, de a fiataloknak kell harcolniuk és meghalniuk – mondta a múlt században Herbert Hoover republikánus államférfi, az Egyesült Államok 31. elnöke, aki a világgazdasági válság első éveiben, 1933-ig állt hazája élén - minderről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint ma háborús időket élünk: Magyarország szomszédságában emberéleteket követelő fegyveres harc dúl két állam, illetve nemzet között.

A szomszédunkban dúló háború nyugalomra int minket Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ez lenne a legjobb Európának

A szakember szerint egy háborúnak lehetnek győztesei és vesztesei; vesztes az, akinek a katonai, netán fizikai megsemmisülés terhével kell szembenéznie, és idővel kénytelen feladni a harcot. Az marad alul, aki idővel engedelmességre kényszerül, elveszíti cselekvési szabadságát és akaratérvényesítő képességét, megszűnik autonómnak lenni.

Magyarországot az elmúlt két év pandémiás válsághelyzete után is erősen, stabilan, gazdaságilag ütőképes állapotában érte a szomszédból fenyegető háborús veszély; 2016 óta már nagyban zajlott, zajlik a Magyar Honvédség megerősítése is, melynek fontosságát a polgári kormány már 2010-től felismerte - tette hozzá.

Sokáig szilárdnak hitt paradigmák dőlnek meg

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnökségének elmúlt tizenkét évében sok minden megváltozott. Átalakulóban van a világrend, a nemzetközi, geopolitikai erőviszonyok átrendeződnek, az európai-eurázsiai kontinens két fele közötti egyensúly is megváltozik, nő a keleti világ súlya, ugyanakkor Közép-Európa és benne hazánk jelentősége is.

Mint arra már több hazai és külföldi elemző is rámutatott, a magyar miniszterelnök pedig egyike azon kevés államférfinak a nyugati világban, aki felismerte: a korábbi történelmi helyzetekre, válságokra felírt receptek, követendő tanácsok kevéssé bizonyulnak hasznosnak és hatásosnak.

Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy több mint 75 év után a hajdanán fél Európa által rettegett katonai hatalom, Németország – éppen egy baloldali kormány irányítása alatt – fegyverkezési programot hirdet - mondta ifj. Lomnici Zoltán.

"Orbán Viktor szerint a mai háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség, és óva inti kormányát, ellenzékét és mindenkit az átgondolatlan lépésektől" Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ilyen körülmények között látta meg Orbán Viktor a Nyugat válságát

A most Ukrajnában háborúzó, a jelcini érához képest alapvetően más Oroszország pedig nem kevesebbre tart igényt, mint hogy harminc évvel a Szovjetunió bukása után átrendezze Európa biztonsági térképét.

Ilyen globális körülmények között látta meg Orbán Viktor a Nyugat válságát, és a személetbeli változtatások szükségességét; ő lett Európában az a bátor politikus, hogy ma Európa, a nyugati közösség keleti fele lehet az, amely megmentheti a nyugati kultúra maradékát. Ez pedig a kormányzás gyakorlatában is komoly változtatásokat szükségelt, és ennek megfelelően kellett újrahangolni a külpolitikai célokat is - mondta a Századvég elemzője.

Ahogyan egy politológus találóan megfogalmazta: Orbán Viktor nem engedi, hogy a mereven működő, bürokratikus tevékenység „felzabálja" a kormányzást, ugyanis tudatában van annak, hogy „intellektuális szuverenitásra" van szükség a politikai mozgástér kihasználásához, ehhez pedig kell egy nagyon világos iránytű: a nemzeti szuverenitás.

A baloldal háborúba sodorná Magyarországot

Ifj. Lomnici Zoltán úgy látja, Orbán Viktor azt is felismerte az elmúlt hetekben, hogy most nem okosabbnak, lényeglátóbbnak kell mutatkozni Európánál és többi szövetségesünknél, hanem az egységet kell felmutatni a gyorsan szükséges közös cselekvéseknél.

Mindeközben az ellenzéki baloldal radikálisabbnál radikálisabb, a köznyugalmat is felkavarni képes nyilatkozatokkal operál, és amit jelenleg ők akarnak – katonák és fegyverek küldését hazánkból Ukrajnába –, az kormányon megvalósulva nagyon könnyen belesodorhatná Magyarországot a háborús katonai konfliktusba - tette hozzá. Ahogyan Kossuth Lajos, Magyarország egykori kormányzóelnöke megfogalmazta:

Ifj. Lomnici Zoltán: Az ellenzéki baloldal radikálisabbnál radikálisabb, a köznyugalmat is felkavarni képes nyilatkozatokkal operál Forrás: --

Ifj. Lomnici Zoltán: Kialakult a válságmenedzselés rutinja

A Századvég jogi szakértője szerint joggal bízhatunk abban, hogy az elmúlt tizenkét év kormányzásának tapasztalatai, a válságmenedzselés kialakult rutinja, az orbáni helyzetfelismerést és szándékmegvalósítást megelőző, azt mindig is jellemző alapos megfigyelés, megítélés és a célszerű cselekvéseknek az a tulajdonsága, amely a miniszterelnököt jellemzi: azaz Orbán Viktornak az a bámulatos képessége, hogy közép- és hosszú távon is józan, okosnak és bölcsnek bizonyuló döntéseket tud hozni, a továbbiakban is megmarad.

Magyarország, hazánk és a nemzet érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, a felek pedig minél hamarabb megállapodjanak, és legyen béke, semmiképpen sem szabad belesodródnunk ebbe a konfliktusba - zárta szavait az elemző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!