Így szervezett külföldi pénzből kampánybuszoztatást a dollárbaloldal

Márki-Zay Péter és Iványi Gábor
Budapest, 2022. március 15. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (első sor, b2), mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Budapest 10. választókerületében (első sor, b), Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (k), Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója (j3), Donáth Anna, a Momentum elnöke (j2), Jakab Péter, a Jobbik elnöke (j) az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. Kunhalmi Ágnes mögött Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, mögötte takarásban Karácsony Gergely főpolgármester. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Újabb botrányos részletek derültek ki arról, hogy mire költötte a baloldal a guruló dollárokat. Tavaly a március 15-i kampányrendezvényre közel 300 kisbuszt béreltek 90 millió forintért, amely nagyjából 13-15 ezer ember buszoztatására lenne elegendő. Ennek ellenére alig volt résztvevője a rendezvénynek, így felmerül a kérdés, hogy hova tűnt ennyi ember, valamint miként volt képes egy hazai cég ekkora mennyiségű járművet biztosítani egy olyan napon, amikor egyébként is rengetegen vesznek igénybe buszbérléssel kapcsolatos szolgáltatást. Ha meg nem utaztattak ennyit, hova tűnt a pénz? Mint kiderült, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma mellett a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat-csoport is a szerződő felek között volt, ami újabb kérdéseket vet fel. Ami biztos: a baloldal a guruló dollárokból finanszírozta a buszoztatást.
Vágólapra másolva!

A Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat-csoport osztrák tagja, a DatAdat GMBH összesen 200 ezer eurót - nagyjából 72 millió forintot - fizetett magyarországi anyavállalatának, a DatAdat Professional KFT-nek tavaly márciusban buszos utaztatásra, nem sokkal a választások előtt. Összességében a DatAdat Professional 50 millió forintot, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma pedig 40 millió forintot költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra 2022 márciusában.

A baloldal tehát 90 millió forintért buszozhatott, ami megdöbbentő összeg, azonban volt miből költeni, hiszen az MMM az Action for Democracy szervezeten keresztül összesen 1,8 milliárd forintnyi guruló dollárt kapott, amiből jutott bőven Bajnai DatAdat csoportjának is, többek között arra, hogy SMS-üzenetekkel árasszák el az embereket a választás hajrájában.

Bajnai Gordon cége ismét kulcsszereplő Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Mint kiderült, a baloldal március 15-i kampányrendezvényére, amely Donald Tusk közreműködésével jött létre, a DatAdat, illetve az MMM is egy személyszállítással foglalkozó vállalkozást bízott meg autóbuszos szolgáltatással. Így a baloldali összefogás közel háromszáz, egyenként ötven férőhelyes busznyi résztvevőt fuvaroztathatott az eseményre. Mindez viszont meglehetősen furcsa, hiszen alig akad olyan cég, amelynek lenne ekkora kapacitása.

A Mandiner információ szerint Márki-Zay Péter mozgalma 120-125 ötvenfős buszt bérelhetett, míg Bajnai DatAdat csoportja további 150-et a Fulvia Kft nevű cégen keresztül. A cég honlapja szerint elsősorban mikrobuszok és személyautók kölcsönzésével foglalkozik, azonban óriási kérdés, hogy miként állt a vállalkozás rendelkezésére közel 300 mikrobusz.

A vizsgálatra rálátó források szerint mindez úgy történhetett meg, hogy a Fulvia Kft. alvállalkozókat vont be a megbízásba, de a 90 millió forintos összeg nagy része így is a vállalkozásnál maradt. Egy másik érdekes kérdés, hogy hova tűnt a buszoztatott tömeg, hiszen a baloldal rendezvényén alig voltak jelen résztvevők, egy ekkora járműflotta viszont akár 13-15 ezer ember szállítására is képes.

Az is elképzelhető, hogy miután két külön szerződésről van szó (DatAdat és MMM), a baloldal a megbízás megosztásával próbálta fedezi a költség nagyságrendjét.

Hiába béreltek egy kisebb város szállítására elegendő buszt, alig volt kíváncsi valaki a baloldali cirkuszra Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ugyan a baloldal büszkén számolt be arról, hogy a Műegyetem rakparton tartott nagygyűlésen mekkora tömeg volt, a valóság az, hogy még a baloldali propagandalapok is kevesellték a jelenlévők létszámát, ami bizonyos képeken csak azért tűnhetett soknak, mert meglehetősen szűk helyről van szó.

A Mandiner akkor arról írt, hogy a rendezvény meghirdetett időpontjára összesen 300 ember gyűlt össze..

Az Origo is beszámolt róla, hogy a rendezvényen olyan kevesen voltak, hogy a vonulást is lemondták, ezzel szemben a Békemeneten fél órával korábban el kellett indulni, mivel már nem fértek el a gyülekezőhelyen a résztvevők.

Érdemes arra is visszaemlékezni, hogy a DatAdat nem csak a buszoztatással segítette a baloldal kampányát. Bajnai cége érintett a gurulódollárok ügyében, illegálisan szereztek adatokat, majd arra használták azokat, hogy SMS-ekkel árasszák el a választókat a kampány hajrájában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!