Gazdaságvédelmi akcióterv: minden, amit a részletekről tudni kell

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Stock market or forex trading graph and candlestick chart suitable for financial investment concept. Economy trends background for business idea and all art work design. Abstract finance background.
Vágólapra másolva!
Újabb gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett hétfőn a kormány: Július 1-jétől árplafont vezet be a villamos energiára, így a feldolgozóipar, a szálláshely-szolgáltatás és a raktározás szektorban a legmagasabb nettó ár 200 euró/megawatt lesz. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a SZÉP-kártyán lévő összegeket augusztustól hidegételre is fel lehet használni. A gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét leírhatják, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják. Az elmúlt években több gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett meg a kormány, és ezek közül mindegyik eredményes volt, hatalmas sikert aratott.
Vágólapra másolva!

Újabb gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett meg a kormány hétfőn. Árplafont vezet be az áramra három szektorban – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, az árplafont július 1-jétől nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg, és az a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra, valamint a raktározásra, szállításra vonatkozik. A miniszter indoklása szerint olyan szektorokról van szó, amelyek a gazdaság teljesítményére és az inflációra a legnagyobb hatással vannak, mivel ezek termelő- vagy termeléshez kapcsolódó tevékenységek. Hozzátette: a kormány cserébe azt várja, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásukat és az év hátralévő részében ne emeljék az árakat; ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogja ellenőrizni. Jelezte, az intézkedés több mint ötezer vállalkozást érint, és 40 milliárd forintos költségvetési kiadása van.

Hideg élelmiszerre újra felhasználható Szép-kártyák

A gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedő döntésként a kormány arról határozott, hogy lehetővé teszi a Szép-kártyák felhasználását hideg élelemre. Kiemelte: augusztus 1-jétől december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a Szép-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően.

Kedvezmény az extraprofitadóból a gyógyszergyártóknak

A gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét leírhatják, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják. A gyógyszergyártók esetén pedig a jövő évben megfelezik az extraprofitadót, és ezt még egyszer meg lehet felezni, tehát ennek a fele is leírható, ha az érintett cégek beruházásra, illetve kutatás-fejlesztésre költik ezt az összeget – mondta Gulyás Gergely.

Sikeres gazdaságvédelmi akciótervek

A kormány még 2022-ben egy tizenegy pontból álló akciótervet dolgozott ki és léptetett életbe annak érdekében, hogy védje a családokat, a vállalkozásokat és a magyar gazdaságot a kedvezőtlen nemzetközi környezet hatásai ellen.

Idetartozott az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozások támogatása, a Széchenyi-kártya-programon belül a rendkívül kedvező hitelek biztosítása, a gyármentő program, a kamatstop kiterjesztése a kis és közepes cégekre (kkv), a Nemzeti Tőkeholding Zrt. létrehozása, az agrárvállalkozások hitelmoratóriuma, a szálláshelyek és vendéglátók támogatása, a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig, az élelmiszerárstop, az üzemanyagárstop, valamint a lakossági kamatstop. Mindegyik intézkedés beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Eddig mindegyik gazdaságvédelmi terv nagy sikerrel zárult Forrás: shutterstock

Kompenzáció az energiaárakhoz

Az energiaintenzív feldolgozóipari magyar vállalkozások megsegítéséhez a kormány 2022-ben százmilliárd forintos, 2023-ban pedig 100-120 milliárd forintos kerettel hirdetett meg célzott programot. Összességében tehát mintegy 200-220 milliárd forintnyi összeggel támogattta a kormány az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásokat (kkv).

2023. első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi ötszázalékos ügyfélkamattal voltak elérhetők a Szécheny-kártya-program termékei. Januártól hat darab termék maradt: folyószámlahitel, likviditási hitel, mikrohitel, Széchenyi turisztikai kártya, Agrár Széchenyi beruházási hitel, valamint a Széchenyi zöldberuházási hitel. A kormány a Széchenyi-kártya-program további megerősítéséről is döntött. A 2022-es 130 milliárd forint után 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatja a költségvetés a programot, így több mint kétszeresére nő a kkv-k támogatása.

A Gyármentő programban első körben 150 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a nagyvállalatok.

Budapesten harminc, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással segíti a kezdeményezés a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit. További segítségként kétszázmilliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogram is indult. A két részből álló lehetőség 2023. január 1-jén startolt. A program egyik elemeként a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) százmilliárd forint keretösszegű Gyármentő likviditási garanciaprogramot indított a nagy- és középvállalkozásoknak. Az MFB állami kezességet, illetve garanciát vállalt a forgóeszköz-, folyószámla-, illetve a működést finanszírozó hitelek biztosítékaként.

A program másik elemeként az Eximbank Zrt. százmilliárd forint keretösszegű Gyármentő beruházási hitelprogramot indított. A társaság államilag támogatott, rendkívül kedvezményes és a futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt a hazai termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági, valamint megújuló energiatermelő beruházásaihoz. A kamat maximális mértéke a forint hitelek esetén öt százalék, az euró alapú hitelnél pedig 3,5 százalék lehet.

Sokat segített a gyármentő-program is Forrás: BMW Group

Kiterjesztett kamatstop

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kérését elfogadva a kormány arról is határozott, hogy az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forint alapú kkv-hitelekre is kiterjeszti a kamatstopot. Így november 15-től 2023. június 30-ig a kis- és középvállalatok érintett hitelei alapjául szolgáló kamat mértéke nem lehet magasabb, mint a 2022. június 28-i fordulónapra átszámított bankközi kamat (a három havi BUBOR) mértéke, azaz 7,77 százalék. Az intézkedés automatikusan lépett érvénybe, mintegy kétezer milliárd forintnyi hitelállományt és hatvanezer vállalkozást érint. Így jövő év közepéig a kkv-k összességében mintegy nyolcvanmilliárd forintot takaríthatnak meg.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan mintegy másfél-két millió forint maradhat egy cég zsebében.

Támasz a turizmusnak

Ismert, 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik Szép-kártya minden alszámlájáról lehetett hideg élelmiszert vásárolni. A kártya zsebei közötti átjárhatóságot a kormány meghosszabbította 2022. december 31-ig. A 2022. november 16-i kormánydöntés értelmében a Szép-kártyafüleket eltörlik, belső korlátok nélkül lehet felhasználni a korábbi célokra. A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését pedig felfüggesztették 2022. október 1. és 2023. március 31. között. Ezzel a nettó árbevétel négy százaléka maradt a szektornál. A turisztikai szereplők kérésére bevezették a munkaidőkeret-szabályozást: a ágazatnak is elérhető lesz a 24 havi munkaidőkeret alkalmazása.

A gazdaságvédelmi akciótervek a turizmust is segítették Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gazdaságvédelmi akcióterv 2021-ben

Járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell. Nekünk minden élet és minden munkahely számít – mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalán még 2021-ben. A kormányfő bejelentette, hogy a kormány kiegészítette a gazdaságvédelmi akciótervet a hitelmoratóriummal. A családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában később meghosszabbították.

A járványügyi intézkedések miatt ideiglenesen bezárni kényszerült vállalkozásokat a kormány 2021.decemberben és 2022. januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatta. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját a felére csökkentette járvány alatt a kormány. Ezek a cégek adják a legtöbb munkahelyet, és ezek a legsérülékenyebben a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kaptak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintették át.

A gyereket nevelő és váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum háromszázalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítették. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkentette a hitel összegét.

A fent bejelentett intézkedések is jelentősen növelték a magyar gazdaság teljesítményét.

Régiós bajnok

Az első gazdaságvédelmi tervet még 2020 tavaszán hirdette meg a kormány a koronavírus-járvány kitörését követően.

mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még 2020. május 12-én, az európai országok magyarországi nagykövetei számára szervezett videókonferencián.

A koronavírus-járvány miatti 9 ezer milliárdos magyar gazdaságvédelmi akcióterv megközelítette a 2019-es magyar GDP 20 százalékát, Európa élmezőnyébe tartozott, megfelelt a hasonló spanyol, olasz, cseh intézkedéseknek. Az akcióterv elsősorban a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését célozta, például a cégek rövidített munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatásával.

Ez az intézkedéscsomag is bevált, mert Magyarországon a járvány ellenére nem csökkent a foglalkoztatottság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!