Toll és haj a kenyérben
Ezt most nem úgy kell elképzelni, hogy a pék haja véletlenül belekerül a kenyérbe.
A lisztkezelő aminosavat kreatinban gazdag szövetekből, például emberi hajból, állati szőrből vagy tollból állítanak elő.
Hódvégbél-váladék a vaníliafagyiban
A hódvégbél egy úgynevezett castoreum nevű váladékot választ ki, amelyet az állatok területeik megjelölésére használnak.
Ez az anyag édeskés, vaníliás illatú, ezért az élelmiszertudósok szívesen építik bele egy-egy receptbe.
Ez a ragacs pedig nem más, mint a mirigyváladék és vizelet keveréke, amit egyébként parfümökhöz és különféle kozmetikumokban is használnak.
Fűrészpor a sajtban
A sajt csomósodásra hajlamos élelmiszer, amit a gyártók igyekeznek elkerülni. Hogy miként?
Fűrészport tesznek bele. Persze nem abban a formában, ahogy a fa forgácsolásánál keletkezik, hanem cellulózként. Ezt azonban csak a reszelt vagy aprított sajt esetében használják.
- írja a Bors.