Orbán Viktor: A migránsokat nem szabad beengedni

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
Budapest, 2023. november 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. november 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A migrációról, a nemzeti konzultációról, Ukrajnáról és a magyar gazdaság helyzetéről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A nemzeti konzultációról Orbán Viktor elmondta, azzal egység jöhet létre. Az Európai Unióról kiemelte, hogy azt a béke és a jólét miatt hozták létre, azonban ezek ma nem teljesülnek. Véleménye szerint az a vezetés, ami ma Brüsszelben van, egy globalista elit megbízását teljesíti. Leszögezte, hogy az emberek nem akarnak háborút, továbbá rögzítette, hogy változást kell elérni Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Ez egy olyan jelentés, ami felrajzol egy félelemmel teli horizontot, és megerősít bennünket abban, hogy azt kell tennünk, amit eddig tettünk. A migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár. A migránsok egyre agresszívebbek, és egyre durvább eszközökkel próbálnak átjutni a határkerítésen – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette:

Mint mondta, nem érti, hogy a baloldal miért támogatja a migrációt, majd jelezte, hogy a migráció ügyében nemzeti egységre lenne szükség.

Orbán Viktor: Amikor egész Európa a befogadás mellett érvelt, nekünk akkor kellett, hogy a szívünk és az eszünk a helyén legyen. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Toleranciát szeretnénk

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Hálát adok a Jóistennek, hogy nem arról kell gondolkodnom, mit kell tenni egy olyan országban, ahol már ott él a lakosság 10-20 százalékát kitevő bevándorlóközösség. Mert nem biztos, hogy tudnám a választ. Nekünk azért kell hálát adnunk, mert helyén volt az eszünk amikor kellett – jelentette ki. Mint mondta, amikor egész Európa a befogadás mellett érvelt, nekünk akkor kellett, hogy a szívünk és az eszünk a helyén legyen.

„És ott is volt" – szögezte le. Mint mondta, nekünk az a dolgunk, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint a nyugatiak. – Nekünk van egy toleranciaajánlatunk. Nem akarjuk megmondani hogy ők hogyan csinálják, de azt sem szeretnénk, hogy ők mondják meg, mi hogyan csináljuk. Toleranciát szeretnénk – mondta. Mint kifejtette,

A miniszterelnök szerint az előttünk álló hónapoknak, és az uniós választásoknak is ez lesz a tétje.

„Ha a nemzeti konzultációnál megkapjuk a megerősítést, akkor a magyar kormány ki fog tartani" – fogalmazott.

Új idegenrendészeti törvény

A miniszterelnök szót ejtett arról is, hogy a magyar jogszabályokat folyamatosan meg kell vizsgálni, mert erősödik a migrációs nyomás. Jelezte, hogy ilyenkor idegenrendészeti szigorításra van szükség.

rögzítette a kormányfő. Majd közölte, hogy emiatt nyújtanak majd be új idegenrendészeti törvényt a parlamentnek.

A nemzeti konzultációról Orbán Viktor elmondta, hogy azzal egység jöhet létre. Az Európai Unióról kiemelte, hogy azt a béke és a jólét miatt hozták létre, azonban ezek ma nem teljesülnek. – Az a vezetés, ami ma Brüsszelben van, egy globalista elit megbízását teljesíti – húzta alá. Leszögezte, hogy az emberek nem akarnak háborút; továbbá rögzítette, hogy változást kell elérni Brüsszelben.

Új idegenrendészeti törvény jön Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Ez nem Európa érdeke

A műsorban emlékeztettek, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár korábban azt nyilatkozta, hogy az orosz–ukrán konfliktusban már volt egy békemegállapodás-tervezet, azonban azt az ukránok, amerikai nyomásra nem írták alá.

mondta Orbán Viktor. Majd megerősítette, hogy a magyar kormány is úgy tudja, hogy Isztambulban megvolt a megegyezés, amit az ukránok – amerikai nyomásra – nem írtak alá.

Amióta az amerikaiak beléptek ebbe a konfliktusba, azóta a konfliktus a lokalizáció helyett globalizálódik. Ez pedig nem érdeke Európának, hiszen az orosz-ukrán háború tönkretesz minket – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor közölte, hogy amíg nemzeti kormány van, addig nem járul hozzá, hogy a magyar adófizetők pénzéből finanszírozzák az ukrán államot.

Orbán Viktor: Ezeket a kérdéseket nem lehet összekötni

A következő másfél hónap a politika számára lesz nagyon nehéz, mivel a migrációs és az ukrán kérdések nagyon súlyos konfliktusokat okoznak. Ukrajna nem áll készen az uniós csatlakozásra, és nem szabad megkezdeni a tárgyalásokat - tette hozzá. Az Unió sok pénzzel tartozik Magyarországnak, mert különféle okok miatt nem akarják nekünk odaadni. Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait nem lehet összekötni a hazánknak járó uniós pénzekkel - fogalmazott a kormányfő.

Az ukrajnai háború tönkreteszi Európát Forrás: Getty Images/Libkos/Vlada Liberova

A kormányfő 2023-ra azt vállalta, hogy a nyugdíjak értéke nem gyengül, a munkahelyeket megvédik, és a kormány csökkenti az inflációt. Ezt sikerült teljesíteni. 2024-re pedig a gazdasági növekedés visszaépítését vállalja a kormány - tette hozzá. A gazdasági növekedés pedig a bérek növekedésével fog járni, és erre reális esély van - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogyha az államadósság és a költségvetési hiány rosszul alakul, akkor Brüsszel bizonyos intézkedéseket léptethet életbe. Persze vannak jó javaslatok, de rosszak is.


Az utóbbiakról szóló vita már 2024-ben fog megtörténni, de szükséges egy új brüsszeli vezetés, hogy ezen a területen sikeresek legyünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről