A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megszavazta a parlament Svédország NATO-csatlakozását

Országgyűlés, plenáris ülés, Országház, felszólalás, Gyurcsány Ferenc, GyurcsányFerenc, 2024.02.26.
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés megszavazta a skandináv állam NATO-tagságát.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Így a skandináv állam a katonai szövetség 32. tagállama lesz. 

A határozatot 188 igen, 6 nem, tartózkodás nélkül elfogadta a parlament. 


Orbán Viktor: Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek


A svéd NATO-csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadását kérte a képviselőktől Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben. A kormányfő napirend előtti felszólalásában kiemelte:

a svéd-magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát. 

Kitért arra is, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek, "hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák", de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik - fogalmazott és részletesen ismertette a megkötött katonai és hadiipari megállapodásokat. A miniszterelnök kitért arra is, hogy hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal, a viták rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet - jelentette ki, hozzátéve: Magyarország szuverén ország és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!