Brüsszeli döntés: lekerülnek egyes felvágottak, sajtok és chipsek a polcokról

szendvics felvágott sajt
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission./Pixel-Shot
Vágólapra másolva!
Mivel a mesterséges füstaromák egészségügyi kockázatot jelentenek, ezért az Európai Bizottság minden olyan terméket száműz a boltok polcairól, melyek azt tartalmazzák. Az intézkedés érinti egyes sajtok és felvágottak körét is. A Nébih megjegyzi: az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására. A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi kockázatot jelentő mesterséges füstaromák olyan élelmiszerekben köszönnek vissza, mint a például bizonyos húskészítmények, sajtok, snackek, levesek vagy szószok - írja a Mindmegette. Az előállításnál használt aromákat egyébként a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként alkalmazzák, ezzel adva különlegesebb ízt az ételeknek.

A füstaromákat olyan füstből állítják elő, amelyet a hagyományos élelmiszer-füstölés során is használnak, de ellenőrzött és szabályozott körülmények között. A füstöt vízbe vagy más (pl. etanolt tartalmazó) folyadékba vezetik, frakcionálják és tisztítják, ezáltal eltávolítják belőlük a füst azon alkotóelemeit, amelyek károsak lehetnek az emberi egészségre, annak érdekében, hogy alkalmasak legyenek élelmiszerekben vagy azok felületén történő felhasználásra 

írja a Pénzcentrum.

A szigorú eljárás ellenére az Európai Élelmiszerbiztonság megállapította, hogy jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek ezek az aromák, így kénytelenek lesznek a gyártók változtatni az előállítás folyamatán még akkor is, ha ez nagy terhet jelent az élelmiszeriparnak.

Az Európai Bizottság rendelettervezetéből az is kiderül, hogy

 a gyártóknak és a forgalmazóknak 2029. július 1-ig adnak időt.

Az átmeneti időszakot azoknál a termékeknél, ahol a hagyományos füstölést füstaromával helyettesítik, mint például a sajt, a húskészítmények, a feldolgozott halak, 5 évre tervezik, egyéb élelmiszerkategóriák esetében, ahol a füstaromát ízesítés céljából alkalmazzák, ott 2 évet szabtak meg. Ez például leveseket, chipseket és szószokat érint.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről