Jön a dinnyeszezon; mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a vásárlásnál

Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik a dinnyeszezon, jövő hét végétől kezdődően egyre nagyobb mennyiségben kerülhet az áruházakba az idei termés – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Nobilis Márton a bejelentés alkalmából hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripar fejlesztésére biztosított, összesen 750 milliárd forintos pályázati keret javítani fogja a termelés hatékonyságát a következő években. 

A legnépszerűbb továbbra is a normál magos görögdinnye, de mellette a magnélküli, a mini és a sárgabélű fajták is igen kelendők. 

görögdinnye
Képünk illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / ARNE DEDERT / DPA

A friss gyümölcs több tucat magyar termelőtől érkezik a magyar áruházakba, akik szerint zamatos, édes termés várható, ha az időjárás a továbbiakban is a termesztésnek megfelelően alakul.

Az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár beszélt a magyar dinnye kiemelt szerepéről, a hazai termelők, valamint beszállítók támogatásáról.

A magyar dinnyékkel nemcsak az itthoni boltok polcain találkozhatnak a vásárlók, hanem összesen öt európai ország áruházaiban is. A magyar termelőknek jelentős uniós forrásokkal – közel 750 milliárd forinttal – segítünk abban, hogy egyre hatékonyabban, egyre jobb minőségben és nagyobb mennyiségben tudjanak termelni

– fejtette ki az államtitkár.

A dinnyeszezon kezdetét a Lidl az Agrárminisztériummal közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
A dinnyeszezon kezdetét a Lidl az Agrárminisztériummal közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Fotó: Lidl Magyarország

A magyar görögdinnye iránt nagy az érdeklődés külföldön is

2023-ban az exportált mennyiség a megelőző évhez képest megduplázódott és már Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Litvániában is hozzájuthattak a fogyasztók a magyar termesztésű gyümölcsökhöz. 

Az export erősíti a hazai dinnyetermesztés fejlődését, támogatva ezt a kiemelkedő mezőgazdasági ágazatot, valamint általa a magyar gazdaság versenyképességét.

dinnye
Képünk illusztráció!
Fotó: BSIP via AFP / BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP

Így lehet megállapítani, hogy jó ízű-e a dinnye

A fogyasztók és a termelők is reményekkel teli nyárnak néznek elébe, mivel az elmúlt hetek időjárása kifejezetten kedvezett a gyümölcsnek, így a várakozások szerint felülmúlhatja a korábbi éveket az idei év termésminősége. Az alábbi trükköket ajánljuk a legfinomabb dinnyék kiválasztásához:

  • Keresse a szabályos formát: míg a görögdinnye többféle formában és méretben létezik, jó, ha olyan görögdinnyét választunk, amelynek szimmetrikus alakja van, és nincs rajta szabálytalan dudor, horpadás vagy vágás.
  • Keresse a görögdinnyét, amely fénytelen külsejű és nehéz, mert ez azt jelzi, hogy érett – ha fényes, akkor még érik.
  • Az egyenetlenségek és a fényesség arra utalhat, hogy a görögdinnye nem kapott elegendő vizet a növekedése során, vagy hogy nem lett megfelelően beporozva. Sőt, a vágások és a nagy horpadások rovarok vagy gombák jelenlétére utalhatnak.
  • A száraz foltok és az érszerű szövetek a görögdinnye felületén azt jelezhetik, hogy a dinnye extra édes lesz. Ezek a foltok azt jelzik, hogy a felesleges cukor kiszivárgott a gyümölcsből, ahogy nőtt.
  • Vizsgálja meg a dinnye súlyát: még a kis görögdinnye is tud hihetetlenül nehéz lenni. A görögdinnye súlyának vizsgálatakor, ha a dinnye relatív méretéhez képest nehéz, az azt jelenti, hogy a dinnye tele van vízzel és ezért jó lédús.
  • Nézze meg a keménységét: nem csak az a fontos, hogy meggyőződjön arról, hogy a görögdinnye elég érett-e a szedéshez, az is fontos, hogy a görögdinnye ne legyen túlérett. Ehhez fogja meg a dinnyét, és finoman nyomja össze. Az érett görögdinnye nem puha, és ez azt jelenti, hogy a dinnye nem túlérett.

A görögdinnye neve a görög "pepon" szóból ered, amely "nagy tököt" jelent, és a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Az angol megfelelője a watermelon, amely a dinnye bőséges víztartalmára utal. 

dinnye
Képünk illusztráció!
Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP

Puffadással járhat a fogyasztása

Korábban már beszámoltunk arról, hogy görögdinnye fogyasztásnak is lehetnek káros következményei. Ez a zöldség-gyümölcs az egyik legjobb forrása a likopinnak, amely a húsa jellegzetes vörös színét adja. A likopin egy karotinoid vegyület, amelynek számos egészségügyi előnye van, például védi a szív- és érrendszert, valamint csökkenti a bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Ez az antioxidáns hatással van a szív egészségére, ám

ha túlzásba visszük a fogyasztását, gyomorbántalmakat okozhat: 30 mg likopin után jelentkezhet puffadás, hasmenés és emésztési zavarok.

Májusban beszámoltunk róla, hogy mintegy 600 dinnyét loptak el üvegházakból Japánban, Ibaraki prefektúrában. A régió az ország egyik legfontosabb termőterülete, ahonnan szerte az országba kerül a népszerű gyümölcsből. A gyümölcsök értéke átszámítva kb. 1,5 millió forint.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről