Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Dömötör Csaba: Az európai emberek békét akarnak, június 9-én még van esélyünk megállítani a háborúpártiakat

Military training of Ukrainian soldiers in Donetsk Oblast
Ukrán katonák a fronton.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A szemünk előtt kapcsolják magasabb fokozatba a háborús készülődést – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjúban Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese szerint ma kisszerű és nagy étvágyú brüsszeli vezetőket látunk, akiknek fontosabb a külső lobbinak való megfelelés, mint a kontinens békéje. Magyar Péter politikai színre lépése kapcsán úgy fogalmazott: aki a legszorosabb családi köteléket nyers politikai haszonszerzésből felrúgja, az bármire képes, és mindenkit elárulhat.
Vágólapra másolva!

Jövő vasárnap eldől Európa jövője

Dömötör Csaba az interjúban elmondta, hogy intenzív a kampány és felfokozott a közélet, ami azért van, mert jóval nagyobb a tét annál, hogy kik képviseljenek minket az önkormányzatokban vagy az Európai Parlamentben. 

Most dől el, hogy Európa milyen utat választ magának a következő évtizedekben. Ez nemcsak a kontinens fizikai biztonságát határozza meg, hanem azt is, hogy milyen gazdasági mozgásterünk lesz. Az a több mint százmilliárd euró, amivel az EU a háborút támogatja, nagyon hiányzik az európai gazdaságból.

A magyar kormány békét akar

Az államtitkár leszögezi az interjúban, hogy a szemünk előtt kapcsolják magasabb fokozatba a háborús készülődést. Körvonalazódik egy NATO-misszió és egyre több országban kerül napirendre az, hogy miként lehet visszaállítani vagy bővíteni a sorkötelezettséget, akár a nők bevonásával. Most már nem csupán védőfelszereléseket, hanem tankokat, vadászgépeket és komplex rakétarendszereket küldenek, de arról is vita folyik, hogy miként lehet az Európából kapott fegyvereket akár orosz területen bevetni. Eközben az Egyesült Államokban hatvanmilliárd dollárnyi háborús csomagot szavaztak meg. 

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború
Ukrán katonák a donyecki régióban, május 28-án.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ezekből egyértelmű, hogy a kiterjedtebb háborúhoz kerültünk közelebb, nem pedig a békekötéshez. Nem szeretnénk, ha tíz év múlva úgy kellene visszatekinteni 2024-re, hogy ez volt az az év, amikor nem tettünk meg mindent azért, hogy kimaradjunk egy világégésből. Úgy is mondhatom: hónapokig a háborús kórus hangjait hallottuk minden hullámhosszon, de június 9-én mi jövünk.

A baloldal háborúpárti

Az államtitkár többek között arról is beszélt, hogy a baloldalnak 

a háború ügyében sem a választók véleménye az irányadó, hanem sokkal inkább a kenyéradó gazdáik további támogatása. 

Lobbistaként járnak el, nem pedig képviselőként. Amikor milliárdszámra érkeznek be külföldi támogatások, az nemcsak a választási kampányokban jelenik meg, hanem két választási kampány között az ellenzéki pártok politikájában is.

Ez most a háború ügyében a leginkább nyilvánvaló. Június 9-én ennek az országellenes politikának is piros lapot mutathatunk.

Magyar Péter bármire képes a hatalomért

Az államtitkár elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy

mindkét szemöldököm felhúztam, amikor arról beszélt, hogy a Momentum bűnben fogant a NOlimpia mozgalommal. Akkor mit gondoljunk egy olyan emberről, aki úgy kezdte a politikai pályafutását, hogy lehallgatta a saját feleségét? Azon tűnődik az ember, hogy vajon hány napot töltött ezzel és hány órányi családi beszélgetést vett fel ahhoz, hogy pár mondatot nyilvánosságra hozhasson?

Aki a legszorosabb családi köteléket nyers politikai haszonszerzésből felrúgja, az bármire képes és mindenkit elárulhat. Azokat is, akik most valamiféle reményt látnak benne – mondta el Dömötör.

Magyar Péter - Dobrev Klára, Magyar Péter, MagyarPéter, Dobrev Klára, DobrevKlára, montázs
A baloldal háborúpárti. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Budapest egy helyben toporog, változásra van szükség

Az államtitkár szerint a fővárosi választáson két dolog lesz a meghatározó. Egyrészt Karácsony Gergely kézzelfogható eredményeinek fájó hiánya. A fővárost az elmúlt években az egy helyben toporgás jellemezte. Elmondta: nevezhetjük karácsonyi pangásnak. A méhlegelők, a rosszul felfestett kerékpársávok és az újonnan átadott pop-up park kevesek lesznek egy érdemi eredménylistához. Aki egy kicsit is jár-kel a városban, az tudhatja, hogy romlik a helyzet. A közlekedés sokkal idegőrlőbb lett. A budapestiek évente átlagosan plusz 85 órát töltenek el dugóban a káosz miatt. Így üzemanyagon túl lassan szinte már nyugtatóra is szükség van.

Megoldás helyett Karácsony Gergely buszsávban autózva próbálja megmondani mindenkinek, hogyan éljen és közlekedjen. Súlyosnak tartom, hogy ezután tovább szűkítenék az autósok mozgásterét, fizikai korlátozásokkal és drágítással. Az autós rezsiemelés nem tűnik valami vonzó ajánlatnak. Ez az eredménytelenség egyenes következménye annak, hogy valójában a DK uralja a Városházát. 

A teljes interjú ITT olvasható el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről