Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A hétvégén berobban a kánikula, Európában már tombol a hőség

Vágólapra másolva!
A hétvégén berobban a meleg Magyarországon, amely előreláthatóan sokáig kitart. A tavalyi év volt a legmelegebb nyár a Földön, és idén is hasonlóra számíthatunk. Összeszedtük a legfontosabb tippeket a meleg elleni védekezéshez, hogyan viseljük el a kánikulát, illetve mire figyeljünk, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át az extrém hőség hatásait.
Vágólapra másolva!

Jön az első nagy hőség

HungaroMet Nonprofit Zrt. kedden közölte, hogy szárazabbra fordul az idő és berobban a meleg Magyarországon is, amely előreláthatóan egészen sokáig kitart. A levegő, illetve tavak hőmérséklete is emelkedik, jelen kilátások alapján a lendület egészen a jövő hét közepéig kitarthat.

Pénteken is igazi nyári idő lesz, a 13-18 fokos hajnalt követően délután 27 és 33 fok közötti maximumokat mérhetünk. 

A jövő hét közepére már a 35 fokot is meghaladhatja a hőség. 

Mi vár ránk a folytatásban? 🌡🌦 A következő 1-2 nap során még szórványos jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre,...

Posted by HungaroMet Nonprofit Zrt. on Tuesday, June 11, 2024

Hétfőtől már igazi kánikula érkezik, csak kevés fátyolfelhő szűri a szikrázó nyári napsütést, és eső sem várható 30 fokos hőmérséklet mellett. Kedden és szerdán azonban már ennél is melegebb, 36-37 fokos időre számíthatunk – derül ki a Köpönyeg előrejelzéséből. 

Itt a strandidő - Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogyan védekezzünk a hőség ellen

Érkezik a hőség hazánkba is. A múlt héten a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzásra figyelmeztettek

Az Origo összeszedte a legfontosabb tippeket a meleg elleni védekezéshez, hogyan viseljük el a kánikulát, illetve mire figyeljünk, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át az extrém hőség hatásait.

Sokan mennek a víz közelébe - Fotó: Szabó Gábor - Origo

A gyerekekre és az idősekre a fokozottnál jobban figyelni kell, mert ők vannak a leginkább kitéve a napsugárzás és a forró levegő jelentette egészségügyi kockázatoknak. Nekik azt tanácsolják az orvosok, hogy kerüljék a napon tartózkodást.

A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.

Kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is. Annak, aki testmozgást végez a melegben, vagy a szabadban dolgozik, többet kell innia, akár napi 3 litert is.

naptej, naptejcsaj
Fontos a védekezés az erős UV-sugárzás ellen - Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / MARTIN BERNETTI

Nagyon fontos, hogy ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt kocsiban kánikula idején, ilyenkor a benti hőmérséklet rendkívül rövid idő alatt drasztikusan megemelkedik. Hat hónaposnál (egyévesnél) fiatalabb csecsemőt semmilyen mértékben nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni.

Jó ötlet az is, hogy ma mindig van nálunk egy palack víz. 

Nem lehet tudni, mikor került az ember dugóba vagy esetleg várni kell valahol. A legjobb ha félig fagyott vízzel indulunk el, ugyanis az sokkal később melegszik fel. 

ivóvíz
Fontos a hidratálás - Képünk illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / Monika Skolimowska

Európa más részein már tombol a hőség

Rendkívül meleg levegő árasztotta el az Égei-tenger térségét, így Görögországban és Nyugat-Törökországban is az idei év legmagasabb hőmérsékleti értékeit mérték. 

Görögországban több helyen 42, 43 fokig melegedett fel délutánra a levegő, összesen pedig több mint 50 mérőállomáson mértek 40 fokot meghaladó maximumokat. A pokoli hőség miatt még az Akropoliszt is bezárták Athénban.

Eközben az Égei-tenger keleti oldalán még ennél is melegebb volt, Törökország nyugati régióiban 42, 45 fokos csúcsértékek is előfordultak. Törökországban tavaly megdőlt a melegrekord, 49,5 fokos hőmérsékletet mértek a nyugat-törökországi Eskisehir tartomány Saricakaya körzetében.

Rendkívül meleg levegő árasztotta el az Égei-tenger térségét
Rendkívül meleg levegő árasztotta el az Égei-tenger térségét
Fotó: HungaroMet Nonprofit Zrt. / Facebook

A hőhullámok Romániában is egyre gyakoribbakká váltak. Hőségriadót rendeltek el Románia több megyéjében vasárnap, miután az idei nyár első hőhulláma elérte az ország déli régióját.

Az időjárási és éghajlati adatok szerint a tavalyi év rekordmeleget hozott a Földön, aminek kapcsán a tudósok ismét az emberi tevékenység éghajlatra gyakorolt hatására hívják fel a figyelmet. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy a hőmérséklet szélsőséges növekedéséért 92 százalékos aránnyal az emberi tevékenység okolható.

Eközben a világ más részein is tombol a hőség: példátlan hőhullám sújtja Indiát is. Delhiben, az ország fővárosában 52,9 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, ami országos rekord. 

Indiában az emberek hordókba töltik a vizet, hogy a pincékben hűvösen tartsák azokat
Fotó: AFP / Farooq NAEEM

Ázsiában több milliárd embert érintenek a rendkívüli hőhullámok.

Áprilisban az Ázsia-szerte tapasztalt szélsőséges időjárás komoly nehézségeket okozott, több környező országban is sokan meghaltak a hőség miatt, iskolákat zártak be. 

Rekordhőséget mértek Japán északi, leghidegebbnek számító részén is. Az éves mérések kezdete, azaz 1877 óta ez a legmagasabb hőmérséklet az év ezen szakaszában.

hőség
Az emberek leplekkel, sálakkal takarják el magukat, hogy védekezzenek a hőség ellen
Fotó: AFP / Costfoto/NurPhoto

Cipruson hosszú ideje nem esett csapadék, és napok óta 40 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mérnek. 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről