Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Meggyengült Karácsony Gergely politikai hátországa

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely átvert mindenkit
Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
A főpolgármester új taktikai manőverbe kezdett, aminek célja, hogy szövetséget kössön a Tisza Párttal, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal, így szerezve meg a többséget a Fővárosi Közgyűlésben. Azonban Karácsony Gergely mesterterve nem élvez töretlen támogatást a hátországának számító Demokratikus Koalícióban, amely az elmúlt időszakban tapasztalható ellenzékváltó hangulat és Magyar Péter megjelenésének egyik áldozata lett.
Vágólapra másolva!

Sohasem volt annyira fontos a DK-nak Karácsony Gergely, mint most, és ez fordítva is igaz

 – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. 

A közös fővárosi listát állító DK–MSZP–P hármas összesen hat képviselőt delegálhat a Fővárosi Közgyűlésbe, ami messze van a többséghez szükséges 17 mandátumtól. Karácsony politikai hátországa meggyengült, ezért is kezdett bele egy új taktikai manőverbe: a Tisza Párt szavazóinak és alelnökének is megüzente, hogy igény esetén főpolgármester-helyettesi pozíciót is adhat nekik 

– írta le a fővárosi politikai helyzetet a szakértő, majd kiemelte: számtani értelemben a 17 képviselő meglehet egy DK–MSZP–P és Tisza koalícióval, de ennek a politikai realitása kérdéses. Karácsony Gergely ilyesfajta manőverezését ugyanakkor a Demokratikus Koalíció nem feltétlenül támogatja, mert bár Gyurcsány Ferenc korábban nem zárta ki az együttműködést Magyar Péterrel, utóbbi részéről ez távolinak tűnik. 

A tíz budapesti listából az első helyet a Fidesz–KDNP szerezte meg. A Tisza a második, míg a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP a harmadik a sorban. A mandátumszerzési küszöböt összesen öt lista lépte át: az előbb említetteken túl az MKKP és a Vitézy Dáviddal Budapestért LMP–Zöldek is tagja a közgyűlésnek

 – emlékeztetett Tóth Erik, aki szerint egy ilyen helyzetben Karácsony egyetlen reménye az lehet, hogy képes lesz szót érteni azokkal az emberekkel, akik Magyar Péter listájáról jutottak képviselői helyhez. Ez esetben azonban a DK-s plakátokon Dobrev Klára mögött kampányoló főpolgármester lépne szövetségre azokkal, akik az ellenzékváltó hangulatból profitálva épp őket akarják politikai értelemben megsemmisíteni.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Fővárosi Közgyűlésben elfoglalt helyével kapcsolatban Tóth Erik elmondta:

az MKKP gyengébb EP-s eredményét pár fővárosi pozíció megszerzésével tudta ellensúlyozni. A Kutyapártnak azonban a három listás fővárosi mandátummal jól kell pozicionálni magukat: az ő érdekük az, hogy kimaradjanak a pártpolitikai csatározásokból. Adódhatnak viszont olyan helyzetek, amikor állást kell foglalniuk. 

Korábban hasonló esetekben rendszerint az ellenzéki fősodor politikai stratégiájához alkalmazkodó testtartást vettek fel, erre lehet az új közgyűlésben is számítani.

Karácsony hiába ülhet a pulpituson a közgyűlésben, többsége nincs

Az érvénytelen szavazatok újraszámolása után is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást. Míg vasárnap 325 voks volt az előnye, a pénteki újraszámolás után ez 41 szavazatra csökkent Vitézy Dáviddal, az LMP kormánypártok által is támogatott jelöltjével szemben. A Nemzeti Választási Bizottság egész nap számolta az érvénytelen szavazatokat, minden jelölt korábbi eredményéhez képest találtak mégis érvényes voksokat, majd többórás csúszással végre eredményt hirdettek.

Karácsony – ha cipőkanállal is, de – megnyerte a főpolgármester-választást, a neheze viszont még csak most jön. Hiába ülhet a Fővárosi Közgyűlésben a pulpituson és vezetheti az ülést, ha el akarja fogadtatni például a város költségvetését, akkor 16 embert kell maga mellé állítania. Mivel a – főpolgármesterrel együtt 33 tagú – közgyűlésben tíz fideszes, tíz Tisza pártos, hét baloldali összefogásos, három-három kutyapárti és Vitézy Dávidhoz köthető képviselő ül, lényegében minden komolyabb döntéshez vagy a Szentkirályi Alexandra által vezetett Fideszt vagy Magyar Péter – közéleti szempontból teljesen ismeretlen – embereit kell meggyőznie a főpolgármesternek - írta a Magyar Nemzet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről