Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia

Karácsony új választást akar, ezzel gyakorlatilag beismerte, csaltak a főpolgármester-választáson

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely gyakorlatilag beismerte, hogy csaltak a múlt vasárnapi főpolgármester-választáson, mivel a választás megismétlését kéri, ezt csütörtök délután jelentette be, amikor sajtótájékoztatót tartott. A baloldali főpolgármester szánalmas magyarázkodásában nem meglepő módon egy Soros György által kitömött álcivil szervezetre hivatkozott. Mint ismert, soha nem látott mennyiségű érvénytelen voks volt. Éppen ezért Vitézy Dávid az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kérte, aminek helyt adott a Nemzeti Választási Bizottság. Az érvénytelen szavazatokat pénteken fogják újra megszámolni a sajtó jelenlétében.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely. A városvezető ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy csalások voltak a voksoláson, és retteg a pénteki érvénytelen voksok újraszámlálástól. A városvezető ezt csütörtök délután jelentette be, a politikus négy órakor tartott rendkívüli sajtótájékoztatót. 

A főpolgármester a tájékoztatón összevissza beszélt, majd pedig saját magának ellentmondva azt közölte: első körben azt a határozatot fogja megtámadni, amit majd csak az érvénytelen szavazatok pénteki megszámlálása után fog kiadni a Nemzeti Választási Bizottság. Mindezt azt mutatja, hatalmas a pánik a Karácsony-stábban a pénteki újraszámolás miatt, és próbálják mindenáron elterelni a figyelmet. 

A főpolgármester által elmondottakból tehát csak egy hatalmas blöff lehet, hogy a választás megismétlését szeretné, mivel első körben csak egy még nem létező NVB határozatot kíván megtámadni.

Soros álcviviljeire hivatkozik Karácsony

Korábban egy hosszabb Facebook-posztot tett közzé, amelyben össze vissza irogatott dolgokat egy ENEMO nevezetű Soros-szervezetre hivatkozva. Az ENEMO-ról azt kell tudni, hogy 2001-ben alapították balkáni és közép-ázsiai országok nemkormányzati szervezetei. Az ernyőszervezet tagja például a belarusz Helsinki Bizottság és az örmény Transparency. Montenegróban van a székhelyük, egyetlen tevékenységük, hogy választási megfigyeléseket végeznek. Eddig csak olyan országban végeztek megfigyelést, amely országban van tagszervezetük. 2022-ben volt az első alkalom, hogy Magyarországra jöttek, és ez az első, hogy olyan országban, ahol nincs tagszervezetük.

Több mint 24 ezer érvénytelen szavazat

A Nemzeti Választási Bizottság szerda este döntött úgy, hogy Vitézy Dávid kérésének megfelelően újraszámolják az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat, ez közleményük szerint pénteken meg is fog történni. 

24 592  érvénytelen szavazatnak meg kell érkeznie az NVI-hez, miután megtörtént az átvétel, elzárják azokat.

Minden olyan szavazatot érvényesnek kell tekinteni – a közlemény alapján – amin a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le.

Azt a szavazatot kell érvénytelennek tekinteni, amely

  • nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, 
  • a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, 
  • nem tartalmaz érvényes szavazatot,
  • illetve amin a szavazatot nem érvényesen adták le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal)
  • illetve kiesett jelöltre, listára adták le.

A döntés meghozatalára hat nap áll rendelkezésére, így az NVB legkésőbb június 18-án, kedden dönt a fellebbezésről.

Vitézy szerint legalább 20 kerület 202 szavazókörében nagy számban, rendszerszinten tévesen nyilvánítottak érvénytelennek olyan érvényes szavazatokat, amelyeken a már visszalépett Szentkirályi Alexandra neve mellett egy másik jelölt nevét is bejelölték a választók.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről