Kiszelly Zoltán: Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye arra, hogy leváltsa Gyurcsány embereit

VitézyDávid
Vitézy Dávid
Fotó: Vitézy Dávid
Vágólapra másolva!
A Századvég politikai elemzési igazgatója elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy ellenzékváltó hangulat van Budapesten, amely az LMP főpolgármester-jelöltjének kedvez. Kiszelly Zoltán elmondta: egy óriási nagy tartalékot jelentenek azok az ellenzékváltó szavazók, akik Szentkirályra nem szavaznak, de Vitézyre inkább letennék a voksukat, ugyanis ezzel egyértelművé válik, hogy Vitézy Dávid több szavazói csoportot is meg tud szólítani.
Vágólapra másolva!

A Századvég számos kutatóintézethez hasonlóan rendszeresen végez méréseket, amelyeket később nyilvánosságra is hoznak – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kiszelly Zoltán. A Századvég politikai elemzési igazgatója kiemelte, hogy a péntek reggel megjelentetett felmérés arról szól, hogy a főpolgármester-jelölteknek milyen esélye van leváltani Gyurcsány Ferenc embereit a városházán.

A kutatásból kiderült, hogy Szentkirályi Alexandra számíthat fideszes szavazatokra. Viszont Vitézy Dávid számíthat más jelöltek, más szavazói tömbök voksolóira is. Karácsony Gergelynek pedig az eredmények szerint az a szerencséje, hogy mögötte több szavazói csoport egyesül, akárcsak korábban Demszky esetében

– jelentette ki.

Fotó: Forrás: Századvég

Vitézy Dávid együttműködő, nem keresi a konfliktust, mint Karácsony

Hozzátette, hogy Vitézy Dávid LMP-jelöltként kvázi független, ugyanis nem kötődik sem a Fideszhez, sem pedig Gyurcsány Ferenchez. Ennek eredményeként pedig azt látjuk, hogy több szavazót tud bevonzani.

Vitézynél jobban értelmezhető, hogy ő számíthat az ellenzékváltó szavazókra, ugyanis Karácsony szövetséget kötött Gyurcsánnyal, illetve a DK embereivel vette körül magát a Városházán, ugyanis nélkülük nem tudna irányítani. Ezért például az ellenzékváltó szavazók, akik nem szeretik sem a kormányt, sem Gyurcsány Ferencet, szívesebben szavaznak Vitézy Dávidra, mint Szentkirályi Alexandrára

– emelte ki a politológus. Rámutatott, hogy egy óriási nagy tartalékot jelentenek azok az ellenzékváltó szavazók, akik Szentkirályra nem szavaznak, de Vitézyre inkább letennék a voksukat, ugyanis ezzel egyértelművé válik, hogy Vitézy Dávid több szavazói csoportot is meg tud szólítani. 

Vitézy mindeközben szakértelemmel és a technokrata imázzsal is kampányol. Mindeközben pedig látni lehet, hogy a főpolgármester-jelölti vitában Vitézy sokkal ügyesebb, felkészültebb, kompetensebb volt, mint Karácsony Gergely

– jegyezte meg.

Konstruktív ellenzékben

A politológus szerint ugyanakkor kiemelten fontos, és a főpolgármester-jelölti vitán is látszott, hogy Vitézy nem feltétlenül keresi a konfliktust a kormánnyal, mint Karácsony Gergely, tehát nem egy konfliktusos politikusként vezetné a várost, hanem egy együttműködő, konstruktív ellenzék lenne. 

Ez a konstruktivitás annak köszönhető, hogy Vitézynek nincsenek miniszterelnöki ambíciói, szemben Karácsony Gergellyel, akinek mindig is voltak. Karácsony ugródeszkaként használta Budapestet, ehhez kellett neki a konfliktus, hogy az országos politikában is jelen legyen. Vitézy Dávidnál ilyen ambíció nem látszik

– tette hozzá. Zárásként kiemelte, hogy a választáson különösen fontos lesz, hogy Vitézy be tud-e vonzani újabb szavazókat, miközben Szentkirályi Alexandra ugyan számíthat a fideszes szavazókra, de nem támaszkodhat más csoportok szavazataira. Ez azért is probléma az elemző szerint, mert a kormánypártok támogatottsága nagyjából 30-40 százalék között mozog a fővárosban.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!