Letölthető a Digitális Állampolgárság app, az első funkciói hamarosan elérhetővé válnak

Vágólapra másolva!
Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével már most előregisztrálhatunk a Digitális Állampolgárság Programba (DÁP). Szeptembertől gyorsabban, egyszerűbben és kényelmesebben intézhetjük mindennapi ügyeinket.
Vágólapra másolva!

A program célja, hogy az állampolgárok aktuális életeseményéhez igazodó, teljes körű megoldásokat kínáljon. Olyan szolgáltatások jönnek létre, amelyek teljes mértékben az állampolgárok igényein és elvárásain alapulnak. Digitális állampolgárként a jövőben a szolgáltatások igazodnak hozzánk, és nem nekünk kell az ügyintézéshez.

pexels

Szeptembertől a mobilalkalmazással igényelhetünk majd elektronikusan erkölcsi bizonyítványt, időpontot foglalhatunk a személyes ügyintézéseinkhez, igazolhatjuk személyazonosságunkat egy rendőrségi ellenőrzés során, kezelhetjük és hitelesítve továbbküldhetjük személyes adatainkat, illetve a gépjárműveinkkel kapcsolatos információkat is. 

A DÁP mobilalkalmazás használatához 14 év feletti életkor és előregisztráció szükséges, amelynek folyamata a következő lépésekből áll:

  1. A DÁP mobilalkalmazás letöltése. Ezt követően a rendszer ellenőrzi, hogy a mobiltelefonunk megfelel-e a követelményeknek. Az értesítések és a kamera használatának engedélyezése szükséges. 
  2. Személyes azonosítás Kormányablakban, ügyintéző segítségével. Ehhez szükség van arra mobiltelefonra, amire telepítve van az alkalmazás, valamint személyazonosító okmányra. Fontos, hogy legyen mobilinternet-elérés az eszközön. (Az applikáció letöltésében is segítenek az ott dolgozó munkatársak.)
  3. Értesítést kapunk a sikeres előregisztrációról. 2024 szeptemberétől a DÁP mobilalkalmazással aktiválható lesz a digitális állampolgárság profil és elérhetővé válnak a különböző funkciók.

Az első funkciók őszi bevezetése után online regisztrációra is lesz lehetőség. 

A programmal és az előregisztrációval kapcsolatos részletek, valamint a mobilapplikáció használatát bemutató tájékoztató, a dap.gov.hu internetes címen érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről