Egy másik súlyos baleset is történt a Vámpírok bálja színházi próbáján

színház, Budapest, vígszínház, Jászai Mari tér
Vígszínház.
Fotó: Lehotka László
Vágólapra másolva!
Baleset történt a Vígszínházban tartott, egy külsős produkció által rendezett előadáson péntek este. A Vámpírok bálja musical második felvonásának elején Jegercsik Csaba leesett egy több méter magasan lévő díszletelemről, de a társulat egy másik tagja is súlyos balesetet szenvedett a háttérben.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, baleset történt a Vígszínházban tartott, egy külsős produkció által rendezett előadáson péntek este. A Vámpírok bálja musical második felvonásának elején a Professzort alakító Jegercsik Csaba leesett egy több méter magasan lévő díszletelemről. A baleset egy külső produkció előadásán történt, így a díszlet nem a színház tulajdonát képezi.

De nem csak Jegercsik Csabát érte baleset a Vámpírok bálja vígszínházi próbája során - a csütörtöki próbán a társulat egyik háttérembere is súlyos sérüléseket szenvedett.

Ő a zenekari árokba esett bele, amelynek következtében eltört a könyöke, az egyik lába pedig megrándult, egyelőre nem is tud ráállni - írta a Színház Online.

Jegercsik Csabát azóta megműtötték, a Vámpírok bálja-társulat szombat késő délután a Facebook-oldalán azt írta, hogy a csuklótörésen kívül más komolyabb sérülés nem történt.

Bíztató híreket kaptunk Jegercsik Csaba állapota felől, túl van a műtéten, a csuklótörésen kívül más komolyabb sérülés...

Posted by Vámpírok bálja (Tanz Der Vampire) musical on Saturday, June 22, 2024

Az eset hasonlatos a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetéhez, amely 2023 novemberében történt a Nemzeti Színházban. Akkor a Rómeó és Júlia előadásán zuhant a mélybe Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről. Őket is műteni kellett.

Jegercsik Csaba mostani balesete is számos kérdést vet fel, amely szakjogászi álláspontok alapján egészen jól körvonalazható. Egy színházi előadáson több embert érint az ellenőrzési kötelezettség, és így a felelősség is:

a rendezőt, a produkció vezetőjét, a műszaki igazgatót és az ügyelőt.

Az üzemi balesetben, egy munkahelyi balesetben a munkáltatónak objektív felelőssége van. A felelősség ugyanakkor kétirányú: 

  • büntetőjogi (foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés) és 
  • munkajogi (objektív munkáltatói felelősség). 

A Vámpírok bálja-előadáson történt balesetben a felelősség a szervező produkciós cégé, nem pedig a színházé.

Kapcsolódó cikkek:

Korábban arról is írtunk, hogy februárben félbeszakadt a Vígszínház előadása és a második felvonás után már nem jöttek ki a színészek. Arról is beszámoltunk, mit üzent színpadi balesete után Ian McKellen, aki fejjel előre zuhant a közönség soraiba

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről