Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

SZTFH: Sose feledjük, olyan nyereményjátékon nem nyerhetünk, amelyen el sem indultunk!

Vágólapra másolva!
Mindenkit érintő kezdeményezés veszi fel a harcot a kiberbűnözéssel szemben.
Vágólapra másolva!

Már javában zajlik a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jelentősen megnőtt az online sportfogadások száma, ezzel együtt viszont sajnos annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők pénzt és/vagy adatokat lopjanak a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. Éppen ez okból hívták életre az érintett hazai szervezetek „a tét Te vagy!” elnevezésű kampányukat, amely a korábban foglaltakra kívánja hatékonyan felhívni a játékosok figyelmét. Ennek kapcsán Bor Olivérrel, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjével beszélgettünk.

Az olyan népszerű sportesemények, mint a labdarúgó mérkőzések, különösen a nemzetközi bajnokságok, esetén megnőhet az online csalások száma, ilyenkor a hamis jegyértékesítéstől kezdve, a személyes és banki adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála, amellyel találkozhatunk. A tapasztalatok szerint a meccsek fokozott izgalma, a lelkes szurkolás elvonhatja a sportfogadók figyelmét, és könnyebben dőlhetnek be a tuti tippeknek, az álomszerű bónusz ajánlatoknak, vagy éppen a túl vonzó oddsoknak az esetleg még játékszervezői engedéllyel sem rendelkező oldalakon. 

„Az olyan rangos sportesemények alkalmával, mint az idei foci-Eb, megnő a játékos kedv, hiszen mindenkinek van kedvenc csapata, mindenki szurkol valakinek, éppen ezért a sportfogadási hajlandóság is élénkül, így talán olyanok is adnak egy esélyt az effajta oldalaknak, akik korábban nem próbálkoztak ilyesmivel. Ez ugyanakkor dupla veszélyt jelent, hiszen egyrészt az újoncok nem feltétlenül szűrik ki a gyanús jeleket és esetleg illegális sportfogadási oldalon teszik meg a tétjeiket, illetve a túlzott szerencsejáték mentális és egészségkárosító hatással is jelentkezhet hosszú távon, az anyagi veszteségekről már nem is beszélve.”

 - mutat rá Bor Olivér, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője.

Éppen ez okból hívta életre az SZTFH, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Szerencsejáték Zrt., a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés, valamint a játékosok védelme érdekében közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt; „a tét Te vagy!”  ugyanis pont ezekre a sarokpontokra kívánja felhívni a figyelmet.” - fogalmaz szakértőnk. „A kampány résztvevői a közös fellépés erejével kívánják felhívni a játékosok és a felhasználók figyelmét az illegális szerencsejáték oldalak veszélyeire, a játékosok személyes és banki adatainak védelmére, valamint a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírások betartására” - tette hozzá.

 

„Legnagyobb sajnálatunkra mára globális jelenséggé vált, hogy az Eb-hez hasonló, népszerű sportesemények kifejezetten vonzzák a kiberbűnözőket és ilyenkor jelentősen megnő annak az esélye is, hogy online csalás áldozatává váljunk. Ezen a területen ugyanis már egészen a jegyértékesítéstől kezdve, az ál-szállásokon át a személyes adatok eltulajdonításáig nagyon széles skálán lehet találkozni a minden hájjal megkent csalókkal. Gyakori, hogy a sporteseményt rendező vállalat portálját, jelen esetben az UEFA honlapját másolják le egy az egyben a kiberbűnözők, és hoznak létre olyan weboldalakat, amelyek az eredetihez a megtévesztésig hasonlítanak, de ezek működésének az egyetlen célja, hogy rajtuk keresztül nyerjenek ki minél több adatot a felhasználóktól. A jegyértékesítés kapcsán szeretném megjegyezni, hogy a harmadik kézből történő vásárlásokat kezeljük maximális fenntartásokkal! Nagyon fontos, hogy kizárólag hivatalos jegyértékesítő helyekről (ami jelen esetben az UEFA hivatalos weoldala) tájékozódjunk és vásároljunk.”

 - hívja fel a figyelmet Bor Olivér

Az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője felhívta a figyelmet arra is, hogy 2022-ben a katari Vb idején egy új trend ütötte fel a fejét, melyek során a kiberbűnözők különféle applikációkon keresztül kezdtek el vírusokat, kártékony kódokat terjeszteni, amelyek jobb esetben erőszakos marketingtevékenységgel okoztak bosszúságot, rosszabb esetben pedig adatainkkal kellett fizetnünk jóhiszeműségünkért. Az említett FIFA-világbajnokság idején ugyanis – a szakértői becslések szerint – több mint 100 csaló domain adta ki magát a katari világbajnokság hivatalos weboldalainak, illetve 53 gyanús alkalmazást tiltottak ki a hatóságok a különféle online alkalmazásokból. Sajnos egy-egy hízelgő mondat, ajánlat már elegendő tud lenni ahhoz, hogy a kiberbűnözők elérjék a céljukat, emellett a csalási kísérletek is egyre kifinomultabbak. Legyünk óvatosak, a biztonságtudatos jelenlét, a higgadtság és a körültekintő működés lesz a kulcs minden ilyen helyzetben! 

„Fontosnak tartom kiemelni, hogy mi úgy látjuk, hogy életkortól, nemtől, iskolai végzettségtől függetlenül mindannyian online csalás áldozatává válhatunk, sosem szabadna elfelejtenünk, hogy olyan nyereményjátékon nem nyerhetünk, amin el sem indultunk. Olyan telefonok és e-mailek, amelyek szerzői azt állítják, hogy jegyet, vagy jeggyel együtt járó szálláscsomagot nyertünk, mindig legyenek gyanúsak, feltétlenül ellenőrizzük első körben a hivatalos weboldalon a hivatkozott játékot, és győződjünk meg valódiságáról! Ne féljünk megszakítani a hívást, vagy nem rögtön válaszolni egy-egy üzenetre! Létrehoztuk „a tét Te vagy”

 Facebook oldalt, ahova kifejezetten ebben a témakörben készítünk hasznos tippekkel tarkított bejegyzéseket, javaslom, hogy az olvasók is kövessék az oldalt” - tanácsolja.

 

Beszélgetésünk során nyilvánvalóvá vált, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága egyik legfőbb törekvése, hogy egyrészt az illegális szerencsejátékkal szembeni fellépéseiknek köszönhetően háttérbe szorítsák ezt a fajta tevékenységet, másrészt, hogy a játékokban való túlzott részvételt is kordában tartsák játékosvédelmi eszközeikkel. 

„Úgy gondolom, hogy növelni kell a játékosok tudatosságát, valamint fel kellene hívni a figyelmet arra is, hogy a játékosok – jelen esetben kifejezetten az online sportfogadók – kizárólag legális oldalakon fogadjanak, és ha már ezt teszik, tegyék mindezt mértékkel! A kampányunk kiemelten szeretné felhívni a figyelmet a fiatalabb generációkat veszélyeztető, szerencsejáték okozta potenciális ártalmakra is, éppen ezért nyitunk az ebben a korosztályban oly népszerű felületek, mint a Tiktok, vagy az Instagram irányába.”

 - emelte ki Bor Olivér, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy szervezetük nyilvántartást vezet a legális sportfogadási oldalakról, így „ami ott nem szerepel, az illegális portál, mely nem tartja be a magyar jogszabályokat és nem rendelkezik sportszervezői játékengedéllyel sem”. Ez pedig több szempontból is aggályos. Egyrészt nem garantálja semmi az adataink biztonságát (a legális oldalak rendszerei ugyanis többszörösen és folyamatosan információbiztonsági auditokon esnek át), másrészt ezek az oldalak nem fizetnek adót. „Ami pedig a játékosokat érinti: miután a hatóságok folyamatosan számolják fel az ilyen jellegű oldalakat, könnyen előfordulhat, hogy valakinek bent ragad a pénze, és ezért nem áll jót senki” - figyelmeztet a szakember. 

„Gondolkodjunk, mielőtt kattintunk, nem kell azonnal reagálni! Kérdezzünk vissza, szakítsuk meg a hívást, hívjuk vissza mi magunk az állítólagos szervezetet és akkor már sokat tettünk biztonságunk érdekében! Ami még fontos a biztonságunk érdekében, akár EB-től függetlenül is, hogy jelszavaink legyenek legalább 12 karakteresek, tartalmukban semmiképp ne kötődjenek hozzánk, legyen bennük nagy-és kisbetű, speciális karakter, és szám is, valamint minden lehetséges platfornom állítsuk be a kétfaktoros azonosítást!”

  - fűzi csokorba a legfontosabb tanácsait beszélgetésünk zárszavaként Bor Olivér.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről