Elkérte a barátja telefonját, amin keresztül 19 milliót lopott el tőle

telefon, mobil
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Megszerezte a barátja telefonját és annak feloldókódját, majd 19 millió forintot utalt át magának egy 24 éves fiatal.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint egy férfi 2022. augusztus 23-án késő este zenehallgatás címén kérte el az ismerőse mobiltelefonját, majd az így megszerzett, és általa még az éjjel ellopott telefonról - az annak zárolását feloldó jelkód és az azzal azonos netbanki belépőkód ismeretében - 19 millió forintot utalt át a saját számlájára.

Ezután a férfi az átutalt összegből 500.000 forint értékben vásárolt az interneten, illetve készpénzt vett fel ATM automatából, azonban 

a fennmaradó összeget a budapesti rendőrök a számláján még időben lefoglalták, így a kár nagy része megtérült.

A bíróság ügydöntő határozata még nem emelkedett jogerőre. 

telefon, mobil
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség még májusban a kár megtérítésére hajlandó, a tettét beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és lopással vádolta, és indítványozta, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásban felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint fizesse vissza barátjának azt a félmilliót is, amit elköltött.

 A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy 

a netbanki belépési kódnak célszerű olyat adni, amit máshol nem használunk, illetve nem megadni ezt olyan személyeknek, akik visszaélhetnek ezzel.

 A barátját megkárosító férfiról még egy felvétel is készült, amin az látható, ahogy a férfi az ellopott pénz egy részét felveszi ATM automatából.

 

Nem rég írtunk arról, hogy manapság jóval többet lopnak a csalók a banki átutalásoknál, mint a bankkártyák használatánál.

Drámaian megugrott az elektronikus térben bekövetkezett csalások értéke az elmúlt hónapokban, ráadásul a legtöbbször maga a bankkártya- vagy számlatulajdonos adja meg adatait a csalóknak, így a keletkezett kárért ő felel. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint néhány alapvető szabály megtanulásával elkerülhetjük, hogy bűnözőknek adjuk a pénzünket.

Májusban arról is beszámoltunk, hogy veszélyes átverés terjed Magyarországon. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete szerint ugyanis  nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók. Arra kérik őket, hogy azonosításukhoz töltsék le az AnyDesk alkalmazást, mert csak így juthatnak a nyereményhez. A kibervédelmi intézet azonban azt javasolja, senki ne töltse le a programot digitális eszközére.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről