Több vármegyében is extrém UV-sugárzás lesz pénteken

Vágólapra másolva!
Extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Közlésük szerint pénteken, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó 

extrém UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön. 

Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8,0 értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8,3. 

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ezeken a területeken az UV-index meghaladja a 7,0 értéket.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. 

Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható - olvasható a közleményben. A Magyar Meteorológiai Szolgálat napokra lebontott veszélyjelzése ide kattintva érhető el.

Egy korábbi cikkünkben válaszoltunk a kérdésre: Létezik egészséges barnulás? Emellett leírtuk, mit tehetünk a leégés megelőzéséhez és a tünetek kezelésére. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, szombat éjfélig továbbra is harmadfokú hőségriasztás van érvényben. A nagyon erős erős UV–B-sugárzásra is figyelmeztetnek a meteorológusok, azt javasolják, hogy napközben, 11 és 15 óra között ne menjünk ki a napra. Arról is írtunk néhány napja, hogy negyvenfokos hőmérsékletet jeleznek előre a meteorológusok Olaszországban is. A világ egyik felét hőség, a másikat apokaliptikus esőzések sújtják és Salvadorban is többen meghaltak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről