Szabálytalanságok és jobboldali fordulatok több településen

Választások2024, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, szavazat, urna, szavazófülke, szavazólap, Budapest, 2024.06.09.
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
Bár lassan már két hete lezajlott a június 9-i önkormányzati választás, a jogorvoslati eljárások még több helyen is folyamatban vannak és ismételt szavazások miatt várni kell még a végleges eredményekre.
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint, a Pest megyei Nagytarcsán még nem lefutott a polgármester-választás végeredménye. Az egyik szavazókörben ugyanis egy nem megfelelően lezárt urna miatt a választás bírósági felülvizsgálata volt folyamatban. A kérelmező szerint ugyanis, mivel több órán keresztül nyitva volt az egyik urna, ezért veszélybe került a választás tisztasága, amelyet a Kúria is megerősített határozatában.

A Kúria határozata szerint a szavazás 5-6 órájában vették észre a hibát, ami miatt az abban az urnában lévő szavazatokat figyelmen kellett volna venniük a végeredmény szempontjából. Mivel ez nem így történt ezért „A többi urnában elhelyezett szavazólapokkal való összekeverés következtében nincs mód ezen érvénytelen szavazatok megszámolására, ebből következően a teljes 004. számú szavazókörben leadott szavazatot érvénytelennek kell nyilvánítani.” A Kúria ezért ismételt szavazást írt ki az érintett szavazókörben.

A városban, a független, azonban információink szerint baloldali támogatottságú, Barna Ervin mindössze 36 szavazattal győzött, a jobboldali, Nagytarcsáért Egyesület színeiben induló Kiss Attilával szemben. Így még bármi történhet. Az ismételt szavazásra július 7-én kerül sor.

nagytarcsa
 

Szavazategyenlőség fideszes győzelem

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron pedig az egyik szavazókörben szavazategyenlőség miatt volt szükséges megismételni szavazást tartani, amely során, végül a Fidesz jelöltje kerekedett felül két szavazattal. A mandátum sorsa azért is volt kulcsfontosságú, mivel ha nem a Fidesz, hanem a baloldali, TEKE Mezőtúr jelöltje nyeri el végül a szoros mandátumot, akkor a képviselőtestületben patthelyzet alakulhatott volna ki 6-6-os összetétellel. Így viszont kényelmes lesz Szűcs Dániel polgármester és a helyi jobboldal többsége.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről