A szakemberek szerint a dinnye érése a tavalyi évhez képest 2 héttel korábban kezdődött - írja az Agroinformra hivatkozva a Mindmegette. A fóliasátras ültetéseknek köszönhetően már június elejétől elérhető volt a hazai dinnye a boltokban és a piacokon. Június második felétől pedig tovább bővül a kínálat: először a déli országrészből – Békésből és Baranyából –, ezt követően Tolna és Fejér vármegyékből, valamint a hevesi és szabolcsi térségekből kerül dinnye az üzletekbe, és a
mennyiben az időjárás is kedvezően alakul, akkor szeptember közepéig-végéig biztosan lesz hazai gyümölcs.
„Az átlagos éves dinnyefogyasztás 10 kg/fő körül alakul Magyarországon. A belföldi keresleten túl, amely nagyságrendileg 100-110 ezer tonna, körülbelül 40-50 ezer tonna juthat exportra, amelynek legnagyobb része a lengyel, német, cseh és szlovák piacra kerül. Az export kiemelten fontos számunkra, mivel teljes mértékben ki tudjuk szolgálni a belföldi piacot kiváló minőségű hazai áruval. Ennél több dinnyét Magyarországon nem igazán lehet értékesíteni" – ismertette Lacházi Pál, a Syngenta dinnyefélék specialistája.
A megváltozott vásárlási szokások miatt az áruházláncok egyre inkább a 7-10 kg alatti, kisebb termésméretű, kerek görögdinnyéket részesítik előnyben. Ezen kívül
évről évre, ha kis mértékben is, de nő a kereslet a magszegény görögdinnye iránt is.
A klasszikus, megszokott 10 kg-nál nagyobb, magvas görögdinnye kiváló minőségű és rendkívül ízletes, erre leginkább a hagyományos piacokon van igény.