Változik a rend: kiderült, mikor kezdődik valójában a dinnyeszezon

görögdinnye, illusztráció
Hamarosan kezdődik az idei dinnyeszezon (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az idei időjárás kedvezett a dinnyének, ezért korábban kerül a boltok polcaira ez a népszerű, nyári gyümölcs.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint a dinnye érése a tavalyi évhez képest 2 héttel korábban kezdődött - írja az Agroinformra hivatkozva a Mindmegette. A fóliasátras ültetéseknek köszönhetően már június elejétől elérhető volt a hazai dinnye a boltokban és a piacokon. Június második felétől pedig tovább bővül a kínálat: először a déli országrészből – Békésből és Baranyából –, ezt követően Tolna és Fejér vármegyékből, valamint a hevesi és szabolcsi térségekből kerül dinnye az üzletekbe, és a

mennyiben az időjárás is kedvezően alakul, akkor szeptember közepéig-végéig biztosan lesz hazai gyümölcs.

dinnye
Kezdődik a dinnyeszezon.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / ARNE DEDERT / DPA

Bőven lesz dinnye

„Az átlagos éves dinnyefogyasztás 10 kg/fő körül alakul Magyarországon. A belföldi keresleten túl, amely nagyságrendileg 100-110 ezer tonna, körülbelül 40-50 ezer tonna juthat exportra, amelynek legnagyobb része a lengyel, német, cseh és szlovák piacra kerül. Az export kiemelten fontos számunkra, mivel teljes mértékben ki tudjuk szolgálni a belföldi piacot kiváló minőségű hazai áruval. Ennél több dinnyét Magyarországon nem igazán lehet értékesíteni" – ismertette Lacházi Pál, a Syngenta dinnyefélék specialistája.

 

Milyet találsz a boltokban, és milyet a piacon?

A megváltozott vásárlási szokások miatt az áruházláncok egyre inkább a 7-10 kg alatti, kisebb termésméretű, kerek görögdinnyéket részesítik előnyben. Ezen kívül 

évről évre, ha kis mértékben is, de nő a kereslet a magszegény görögdinnye iránt is.


A klasszikus, megszokott 10 kg-nál nagyobb, magvas görögdinnye kiváló minőségű és rendkívül ízletes, erre leginkább a hagyományos piacokon van igény. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!