Miért nem adómentes a gyakorlatban a borravaló?

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában kifejtette: a kormány szándéka az, hogy a borravaló adómentes legyen, ugyanis ez a gyakorlatban jelenleg nem érvényesül. A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott friss közleménye szerint a technikai problémák, illetve a jogszabályi környezet ma akadályozza azt, hogy a borravaló a gyakorlatban is adómentessé váljon.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról az Origo már beszámolt, a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: az ellene elkövetett merénylet előtt két nappal tárgyalt Donald Trumppal többek között gazdasági kérdésekről is, és volt néhány olyan pontja a programjának, amit „örömest” hozna át Magyarországra már a következő évben.

Itt, Magyarországon sem látom annak szükségét, hogy a borravalót adóztatni kellene

- mondta a miniszterelnök. Hozzátette: folyamatosan kapnak gondolatokat Donald Trump gazdasági programjából, ilyen a "ne legyen adó a borravalón című javaslat" is, de ezen kívül más is lesz még, és erről elég alaposan beszéltek is Trumppal.

NGM: ezért nem adómentes a borravaló

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 

a technikai problémák, illetve a jogszabályi környezet ma akadályozza azt, hogy a borravaló a gyakorlatban is adómentessé váljon. 

Hozzátették: ha ez megvalósulna, az érdemi segítséget jelentene a magyar gazdaság húzóágazatát jelentő turizmusnak és vendéglátásnak, amely a GDP mintegy 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. 

Felmérték, hogyan adnak borravalót a magyarok (illusztráció), tip
Felmérték, hogyan adnak borravalót a magyarok (illusztráció)
Fotó: Kathleen Finlay / AFP/Image Source

AZ NGM szerint az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van. 

  • Egyrészt fennáll egy technikai akadály, ugyanis a bankkártyás fizetés esetén a leolvasó banki terminál (POS terminál) nem képes a borravalót szétválasztani a számla egyéb összegétől és külön gyűjteni a foglalkoztatottak számára.
  • Másrészt fennáll egy adószabályozási akadály is, hiszen amennyiben a beérkezett borravalóról utólag a munkáltató rendelkezik és az alkalmazottak között szétosztja, úgy az nem adómentes, hanem a béreket terhelő szabályok szerint adó- és járulékköteles.

Mindebből következően jelenleg az esetek többségében csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a vendégek közvetlenül a pincéreknek, felszolgálóknak adják oda készpénzben.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!