A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Budapest csődben van, Karácsony 200 milliót szórt el jutalmakra

Vágólapra másolva!
A főpolgármester, miután 50 milliárdos adósságba taszította májusban a fővárost, most 200 milliós jutalmat osztott szét.
Vágólapra másolva!

Míg az a nagy kérdés a Városházán, hogy a csőd szélén lavírozó főváros hogyan húzza ki az év végét pénzügyileg, addig Karácsony Gergely összesen 200 millió forintot fizetett a cégvezetőknek prémiumként.

 Így fordult elő az is, hogy az utasokat lepulykázó Walter Katalin mesés összeghez jutott. 

A BKK vezére a havi 2,8 milliós fizetése mellett 11,6 millió forintot tehet zsebre most, miközben év elején járatritkítási csomagot akart bevezetni. Mártha Imre, a luxuséletet élő budapesti közművezér is kapott 11,7 milliót.

Vitézy Dávid, az alig pár száz szavazattal alulmaradó volt főpolgármester-jelölt szerint Karácsony úgy osztotta szét a pénzt, hogy a jutalmak feltételeit már akkor határozta meg, amikor azok teljesültek.

Adósságban a város, de 200 milliós prémiumra azért futja

Akár milliárdos is lehetett a kamata annak az 50 milliárdnak, amelyet a csőd szélén vergődő Karácsonyék a tavalyi trükkös hitelfelvétel (faktorálás) után visszafizettek a hitelintézeteknek. A helyzet azonban nem változott a pénzügyi trükközés ellenére sem. Az idén befolyó iparűzési adóból ugyan fedezték Karácsonyék a tavalyi kötelezettségeket, de ennek az az ára, hogy az ideieket már májusban sem tudta fizetni a Városháza.

Ezért májusban újabb trükkös hitelhez folyamodtak, azaz újabb 50 milliárddal adósították el a bankok felé Budapestet. Ezt talán vissza tudja fizetni ősszel a főváros, de akkor szintén elkölti erre az akkor befolyó iparűzési adót.

KarácsonyGergely
Karácsony Gergely.
Fotó: Facebook

 

Csak a vezetők kaptak milliókat, a dolgozók nem 

Karácsony Gergely a jutalom osztás kapcsán arra hivatkozott, hogy a cégvezetők és dolgozók "emberfeletti erőfeszítésekkel" bizonyítottak. A dolgozók azonban kimaradtak a szórásból - írja a Ripost.

Karácsony megint hazudott

Karácsony azt is írta azérthagyta jóvá a jutalomosztást, mert a szóban forgó cégvezetők munkaszerződése úgy szól, "hogy a teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek".

karácsonygergely
Karácsony Gergely.
Fotó: AFP 

Vitézy Dávid lebuktatta a főpolgármestert

Önmagában azzal nincs baj, ha a bérük egy részét csak akkor kapják meg a cégvezetők, ha nem magától értetődően elérhető célt, feladatot teljesítenek, eredménymutatót elérnek. Azonban tudjuk: a BKV vezérigazgatójának célkitűzéseit legutóbb csak akkor fogadták el, amikor már 100% bizonyossággal tudható volt, hogy teljesülni fognak – a prémiumkiírás ugyanis december 19-i keltezésű volt. Ez így viszont már nem teljesítménybér, hanem tuti jutalom

–írta Vitézy közösségi oldalán reagálva. A politikus hozzátette:"Kérem Karácsony Gergelyt, hogy az összes jutalmazott cégvezető feladatkiírását és a teljesítési igazolást az alátámasztó dokumentumokkal együtt, hozza nyilvánosságra. Ha októberig ez nem történik meg, képviselőként fogom ezt kezdeményezni erre az évre nézve, és a jövőre nézve általánosságban is”.


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!