Deutsch Tamás: Az EP több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe

Európa a háború árnyékában, Századvég, konferencia, Századvégkonferencia, Várkert Bazár, Deutsch Tamás, DeutschTamás, 2024.05.07.
Deutsch Tamás képviselő, Európai Parlament
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo
Vágólapra másolva!
Az európai parlamenti képviselők többségét adó baloldali blokk több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe azzal, hogy nem választotta be a háznagyok közé a Patrióták Európáért EP-frakció jelöltjét, Szekeres Pált, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjét - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban szerdán, a szavazás után Szekeres Pállal tartott közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A többséget adó baloldali blokk felhatalmazva érzi magát arra, hogy felülbírálja az európai választópolgárok döntését, visszaél a választóktól kapott mandátumokkal, és az EP-pozícióját arra használja fel, hogy átírja az európai választópolgárok EP-választáson kinyilvánított akaratát

 - mondta Deutsch Tamás.
Hozzátette, hogy bár a választók politikai értelemben a változás mellett szavaztak, "a baloldali blokk, a néppárt, a szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták a változatlanság pártján állnak", a választók akaratát akár a demokrácia szabályainak megsértése árán is igyekeznek figyelmen kívül hagyni. Ugyanígy akár a demokrácia szabályait, sőt az EP működésére vonatkozó uniós jogszabályokat sem tartják be, ha ez sérti hatalmi törekvéseiket.

A fideszes politikus elmondta, "csak növeli a frakció és a Fidesz-KDNP delegáció harci kedvét" a szerdai, háznagyokról szóló választás, illetve az EP keddi, az alelnökök személyéről rendezett voksolása, amelyen a Patrióták Európáért frakció két jelöltje - Klara Dostalova és Fabrice Leggeri - közül egyik sem kapott elegendő szavazatot.

Deutsch Tamás kiemelte: a frakció a harmadik legnagyobb az EP-ben, így ezek a pozíciók jártak volna jelöltjeiknek, ám azt is hozzátette: nem is bíztak benne, hogy megkapják a szükséges szavazatokat. Emlékeztetett arra is, hogy az EP a jövő héten tart szavazást a szakbizottságok elnöki és alelnöki tisztségeiről, amelyeken súlyánál fogva a Patrióták Európáért frakciónak 2-3 elnöki és 8-12 alelnöki pozíció járna. 

Nem fogunk kitérni ezelől a megmérettetés elől sem

- mondta Deutsch Tamás, és hozzátette: érvényt fognak szerezni a választópolgárok akaratának.
A szerdai szavazás "emberi oldaláról" is beszélt, szégyenteljesnek nevezte azt, és rámutatott arra, hogy "bár az EP balos képviselői gyakran emlegetik az esélyegyenlőséget és a sokféleséget", mégsem szavaztak bizalmat a fogyatékossággal élő Szekeres Pálnak.

Nem lehet emellett szó nélkül elmenni, és nem is akarunk

- szögezte le.
Szekeres Pál a sajtótájékoztatón kiemelte: sokan úgy szavaztak, hogy - bár képviselőtársainak bemutatkozó levelet is küldött, amelyben vázolta céljait és elképzeléseit - nem ismerték őt. Elmondta, a szavazás eredménye nem befolyásolja az EP-ben végzett munkáját, amelyben továbbra is igyekszik helytállni. Nem zárta ki azt sem, hogy a voksolók esetleg úgy gondolták, egy fogyatékossággal élő háznagy nem tudná ellátni a feladatát, ám, mint mondta, azoknak, akik emiatt nem szavaztak rá, a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.

Továbbra is úgy gondolom, vállalni kellett a jelöltséget (...) Nem a felkészültségemmel, a tapasztalatommal vagy a nyelvtudásommal volt a hiba

 - szögezte le, és úgy vélte: nehezen magyarázható azoknak az érve, akik nem támogatták.
Az Európai Parlament szerdán választotta meg háznagyait, a jelöltek között volt Szekeres Pál is, ám végül nem kapta meg az öt háznagyi tisztség egyikét. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről