Hollandia
ÉLŐ
Törökország

Orbán Viktor történelmi békemissziója közelebb hozhatja a háború végét

ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Hazánk azáltal, hogy egyszerre tölti be a soros elnöki pozíciót, és megőrizte a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, akár egy közvetítői szerepet is elláthat Ukrajna, Oroszország és a nyugati országok között – mondta Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban. A Nézőpont Intézet elemzője szerint azzal, hogy Orbán Viktor első útja Kijevbe vezetett, azt bizonyítja, hogy a magyar elnökség egy erős és önálló Európai Unióért dolgozik.
Vágólapra másolva!

Váratlannak számít-e Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatása?

Orbán Viktor egy aktív soros elnökségről tett tanúbizonyságot azzal, hogy első útja Kijevbe vezetett. Magyarország miniszterelnöke abban különbözik a legtöbb európai politikustól, hogy az üres beszédek helyett amint lehetősége adódik, beleveti magát az események sűrűjébe. A legnagyobb kihívás, ami Európa előtt áll, az a háború és a béke kérdése; Orbán Viktor egyértelmű üzenetet küldött mindenkinek, hogy a legnehezebb ügyekben is kezdeményező és alakító szerepre készül.

Hogyan értékelhető a találkozó, milyen eredmények születtek?

Már önmagában az egy nagy eredménynek számít, hogy a két fél képes volt megtárgyalni a tűzszünettel kapcsolatos elképzeléseket. A legnagyobb probléma, hogy érdemi diskurzusra a döntéshozók között pusztán a háború folytatásával kapcsolatban kerül sor. Amennyiben a magyar soros elnökség a háború lezárását szeretné elérni, annak első lépése, hogy az érintett felek álláspontját megismeri, majd ezt követően lehet az érintett szereplőket összekötni, és az álláspontok között megtalálni a közös nevezőt. További eredménye a találkozónak, hogy immáron legmagasabb szinten kezdte rendezni a két kormány Magyarország és Ukrajna kapcsolatát, ami nemcsak a két ország, hanem a kárpátaljai magyar kisebbség számára is kézzelfogható előnyökkel járhat.

Orbán Viktor Kijevben, ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir, OrbánViktor,
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben, 2024. július 2-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A világsajtó a miniszterelnök tűzszüneti javaslatától hangos. Miért egyedülálló ez a koncepció?

A legtöbb javaslat a háború lezárásával kapcsolatban úgy kezdődik, hogy először le kell győzni Oroszországot, és ha sikerült a katonai győzelmet elérni, akkor utána el lehet kezdeni a tárgyalásokat. 

A magyar javaslatnak nem feltétele a totális katonai győzelem Oroszországgal szemben, hanem egy határidőhöz kötött tűzszünetet javasol, azért, hogy a felek közti béketárgyalás felgyorsuljon. 

Összességében a magyar javaslat nem a katonákra, hanem a diplomatákra bízná a háború lezárását.

A magyar miniszterelnök Ukrajnának sok sikert kívánt, és azt ígérte, hogy a magyar EU-elnökség alatt állnak Ukrajna rendelkezésére, amiben segíteni tudnak, segíteni fognak. Elég lehet ez Zelenszkij ukrán elnöknek?

Ukrajna jelenleg csak azért tud működni, mert a nyugati országok eltartják, így minden partnerre szükségük van. Nem beszélve arról, hogy Orbán Viktor most nemcsak Magyarország miniszterelnökeként, hanem az Unió soros elnökeként is eljár, így a rendezett viszony kialakítása fontos az ukrán fél számára. Ez nem azt jelenti, hogy Magyarország fegyverekkel és katonákkal támogatná Ukrajnát, de akár humanitárius eszközökkel vagy diplomáciai erőfeszítésekkel Magyarország segítheti az ukrán felet.

Lesz-e előrelépés a kétoldalú kapcsolatokban a találkozót követően?

Az eddigi kétoldalú találkozók azért maradhattak el, mert a felek a vitás kérdésekben nem tudtak dűlőre jutni. Azzal, hogy a mostani találkozóra sor került, arra enged utalni, hogy az ukrán fél is belátta, hogy a két ország közti kapcsolat rendezése mindenkinek az érdekében áll. 

Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország mindössze annyit kér az ukrán kormánytól, hogy adja vissza ugyanazokat a jogokat a kárpátaljai magyar kisebbségnek, amik korábban biztosítva voltak. 

Ennek a kérésnek az ukrán fél bármikor eleget tud tenni, amennyiben a politikai akarat rendelkezésre áll, és most úgy tűnik, hogy a politikai szándék is megszülethet.

Orbán Viktor, OrbánViktor, miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij, béke, találkozó, Kijev, 2021.07.02
Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hogyan értékelhető az oroszok reakciója a kijevi találkozóra?

A nyugati és az ukrán vezetők közti tárgyalások általában az orosz fél részéről agresszív reakciót váltanak ki; tény, hogy ezeken a tárgyalásokon nem a háború lezárásáról szoktak konzultálni a felek. 

A mostani reakciók összességében visszafogottak; az orosz fél számára is újdonság, hogy az Unió soros elnöke tűzszüneti javaslattal érkezett Kijevbe.

Hazánk azáltal, hogy egyszerre tölti be a soros elnöki pozíciót, és megőrizte a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, akár egy közvetítői szerepet is elláthat Ukrajna, Oroszország és a nyugati országok között.

Megdöbbent a nemzetközi sajtó, hogy Orbán Viktor ellátogatott Kijevbe? Korábban sok esetben vádolták a miniszterelnököt oroszbarátsággal.

Magyarország miniszterelnöke a hamis vádak ellenére nem képviseli egyik külföldi hatalom érdekeit sem, pont ellenkezőleg, Orbán Viktor a magyarok érdekeit képviseli, és a magyarok 2022-ben és 2024-ben is világossá tették, hogy békét akarnak a szomszédban. Ne felejtsük el, hogy a magyar kormány kiáll Ukrajna területi integritása mellett, és Magyarország minden segítséget megadott az ukrán menekülteknek. A különbség annyi Magyarország és a többi nyugati ország között, hogy a magyar kormány tisztában van vele, hogy a harcmezőn nem lehet lezárni a háborút, hiába sebesült meg és esett el több százezer ember, ezért a magyar kormány a mielőbbi tűzszünet megkötését támogatja.

Összességében milyen a nemzetközi visszhangja a találkozónak?

A nemzetközi sajtó nagy figyelemmel követte Orbán Viktor kijevi útját. A találkozó értelmezése némi kihívást jelentett a nyugati sajtónak, hisz elhitték azt a hazugságot, hogy Orbán Viktor oroszpárti lenne, ebbe a képbe ugyanakkor nem illett bele, hogy a magyar miniszterelnök első útja Ukrajnába vezetett. Kijelenthető, hogy az érdeklődés továbbra is fennmarad, mert 

Magyarország miniszterelnöke aktív és kezdeményező szerepben kísérel eljárni az orosz-ukrán háború kérdésében, ami azért is rendkívüli, mert eddig az európai politikusok erre a kezdeményező szerepre nem vállalkoztak.

Hogyan keretezi ez a találkozó a soros magyar elnökséget?

Az Európai Uniónak korábban két nagy ígérete volt az európai polgárok számára, ezek pedig a jólét és a béke ígéretei voltak. Azzal, hogy Orbán Viktor elment Kijevbe és a tűzszünetről tárgyalt, lényegében nem tett mást, mint azt az Európai Uniót igyekezett feltámasztani, amely több évtizedre szóló békét teremtett Európában. A magyar elnökség jelmondata úgy szól: ”Make Europe great again!”, ami arra utal, hogy Európa a globális tér aktív szereplője, és képes stratégiai érdekeit akár önállóan is képviselni. Azzal, hogy Orbán Viktor első útja Kijevbe vezetett, azt bizonyítja, hogy a magyar elnökség egy erős és önálló Európai Unióért dolgozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről