A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
1
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary

Megtalálhatta a rendőrség a 24 éve eltűnt Till Tamást

Vágólapra másolva!
Az egész országot megrázta, amikor 24 évvel ezelőtt, 2000-ben eltűnt a 11 éves bajai Till Tamás. A hatalmas visszhangot kiváltó ügyet az elmúlt csaknem negyed évszázadban nem sikerült megoldani.
Vágólapra másolva!

Az évek során felmerült az emberrablás, az emberölés és a gázolás elmélete, sőt még egy Spanyolországig vezethető pedofilhálózatra is gyanakodtak. A nyomozás eddig nem zárult le, az élő eljárás aktáit negyedévente frissítette a rendőrség. 

Az eltűnt személy immár 35 éves, és nemzetközi körözés alapján is keresik. Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön egy Bács-Kiskun vármegyében 2000-ben eltűnt gyermek ügyével kapcsolatos eljárásról tart sajtótájékoztatót: vélhetően Till Tamás eltűnésével kapcsolatban jutott újabb információ a hatóság birtokába.

A bajai Till Tamásnak 2000. május 28-án, gyermeknapon veszett nyoma. Akkor biciklivel indult el az otthonuktól 5 kilométerre található vadasparkba. A rendőrségi nyomozás sem akkor, sem később nem vezetett eredményre, holott mindent elkövettek a felkutatására. 

Till Tamás.
Fotó: baon.hu

Annyit sikerült kideríteni, hogy a gyermeket nem érhette véletlen baleset, nem önszántából tűnt el, és olyasvalakinek van köze ehhez, aki akkor Baján élt. Egy bajai férfi, Sz. János egyszer beismerte Tamás meggyilkolását, majd visszavonta vallomását. 

Sok nyomozó még a visszavont vallomás ellenére is meg volt győződve arról, hogy az ő lelkén szárad Tamás eltűnése.

Till Tamás mint korábban sokszor, eltűnése napján is a vadasparkba tartott

Till Tamás 1989. július 19-én született Baján. Mindenki kedves, kötelességtudó gyermekként ismerte a 145 centis, 45 kilós, barna hajú és barna szemű Tamást, aki a legjobban a focit és az állatokat szerette. Nagy vágya volt, hogy az udvaron kecskéket és lovat tartson, de szülei ezt nem engedték meg neki, ezért a közeli, Bácsbokodra vezető, 5501-es út mentén található Parkerdei Vadasparkba látogatott rendszeresen.

2000. május 28-án reggel is a vadasparkba indult, megígérte szüleinek, hogy délután 1 órára hazaér. Amikor délután 2 órakor sem volt sehol a kisfiú, szülei kerékpárra ültek, hogy megkeressék.

 A tanyán azt mondták a szülőknek, hogy aznap nem látták Tamást. Egészen késő estig folytatták a kisgyerek keresését, még a tűzoltókat is bevonták a keresésbe, de hiába, a kisfiú eltűnt.

Az első nyom júliusban került elő, de csak szeptemberben szóltak a rendőrségnek

Az első nyomot július 8-án találták meg, akkor előkerült Tamás kék camping biciklije, amit egy kamionsofőr vett észre a Baja és Bácsbokod közötti vasútvonal melletti hétvégi telkén. 

De csak jóval később, szeptember közepén értesítették a rendőrséget, amikor felismerték, hogy a kétkerekű azonos a szórólapon szereplő kerékpárral. A bicikliről nem került elő használható ujjlenyomat, vérnyomokat pedig nem találtak a kerékpáron. A nyomszakértői vizsgálatból kiderült, hogy talaj- és növénymaradványok vannak a pedálon, repedés futott végig a nyergen, ami nem párhuzamosan állt a vázzal, hanem jobbra fordult.

Az is kiderült a szakértői vizsgálatból, hogy a kormány jobb szarva külső behatás, például földre lökés, eldobás miatt deformálódhatott el, de ilyen sérülés keletkezhet akkor is, ha elütik a kerékpárost és a bicikli a földre esik.  

 

Számos teória született a gyilkosságtól a pedofilhálózatig

Több elképzelés is született arról, hogy mi történhetett Tamással. A rendőrség valószínűnek tartotta, hogy külföldre vitték a gyermeket. A jugoszláv határ csupán 30 kilométerre volt, és a rendőrség felvette a kapcsolatot az ottani hatóságokkal, de az nem vezetett eredményre, nem találtak semmi nyomot.

Egy bajai férfi, Sz. János egyszer beismerte Tamás meggyilkolását, majd visszavonta vallomását. Sok nyomozó máig meg van róla győződve, hogy az ő lelkén szárad a kisfiú eltűnése, de ezt nem sikerült eddig bizonyítani. A férfi korábban megölte párját, amiért börtönben is ült. Sz. János ismerte Till Tamás családját, gyakran járt el házuk előtt. 

Felmerült az is, hogy elüthették a kisfiút, és ezt leplezve tüntették el.

Olyan teória is született az évek során, hogy egy Spanyolországig nyúló pedofilhálózatnak van köze az eltűnéshez.

Mivel azonban nem volt megalapozott gyanú arra nézve, hogy a gyermek bűncselekmény áldozata lett, mindvégig eltűnésként kezelték az ügyet. Így bizonyítékok hiányában vádat sem lehetett emelni senki ellen.

A szülők megtörtek, de nem adták fel a reményt

A szülők az évtizedek alatt sem adták fel a reményt, hogy Tamás élve előkerül. A Baon.hu-nak 2010-be azt nyilatkozta az édesanya, hogy minden születésnapjára és az ünnepekkor ajándékot vesznek Tamásnak. Közben a fájdalom és a bizonytalanság felőrölte őket testileg és lelkileg, az anyának kétszer volt stroke-ja.

Az eltűnés után egy évvel valaki telefonon felhívta a családot, és azt mondta nekik, hogy Tamás életben van, külföldön lakik. Erre azonban azóta sincs semmi bizonyíték – írja 2019-es cikkében az Origo az édesanyát idézve.

Csütörtökön várhatóan az ebben az ügyben született fejleményeket ismertetik Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányságon - írja a BAON.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!