Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kiadták a riasztást, óriási viharok és jégeső is jöhet

Vágólapra másolva!
Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Somogy és Zala vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. hétfő délután.
Vágólapra másolva!

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is - tájékoztatott az MTI a HungaroMet információira hivatkozva.

Másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt hétfő éjfélig Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területén. 

Komárom-Esztergom, pest és Nógrád vármegyék kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt. Délután, este a délnyugati, déli területeken heves zivatarokra lehet számítani. 

A riasztást később Zala vármegyére visszavonták.

A cellák környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél, néhol jégeső is előfordulhat.

A heves zivatarokhoz erősen viharos, óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökés, felhőszakadás, illetve két centiméteresnél is nagyobb jégátmérőjű jégeső társulhat. Az ország déli, keleti felén éjjel is előfordulhatnak zivatarok. 

Kedden napközben a zivatartevékenység súlypontja várhatóan már az ország keleti felére korlátozódik,

 leginkább a Tiszántúlon, illetve nagyjából a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában eshet. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: 

azt javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. 

A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, javasolt védett helyre vinni. 

Ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressenek menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjanak vízben, otthon is kerüljék a vizesblokkok használatát. Kerüljék a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljanak fa alá és ne használjanak esernyőt - javasolta. Akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.
Lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. 

Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Mutatjuk, milyen idő lesz a héten!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről