Sulyok Tamás a Trump-merényletről: El vagyok szörnyedve, hogy az erőszak egyre terjed a világban

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat eskütételén a Művészetek Palotájában 2024. július 8-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kinevezése óta először adott nagyinterjút Sulyok Tamás, aki szombaton a TV2 munkatársával beszélgetett. A köztársasági elnök más mellett mesélt a Sándor-palotában végzett munkájáról, a hivatalba lépésének körülményeiről, és persze elmondta a véleményét a legaktuálisabb politikai kérdésekről, így a mostani merényletkísérletekről, illetve Magyarország soros elnökségéről.
Vágólapra másolva!

Sulyok Tamás szombaton nagyinterjút adott a TV2-nek, Gönczi Gábor tette fel az államfőnek a kérdéseket. A beszélgetés során politikai és magánéleti témák is szóba kerültek. 

 

Az államfői munkáról 

  • "Én nagyon szeretek itt dolgozni, igen. Ezek a történelmi falak minden nap szembesítenek a mi identitásunkkal, vagy azzal, ami bennünket magyarrá tesz, és ez egy külön öröm számomra."
  • "Hát bizonyos fokig sajátos a köztársasági elnök helyzete, mert szinte minden nap másféle tevékenységet kell folytasson. Tehát nem úgy van, mint egy hivatalban, ahol mindig ugyanazt kell végezni minden nap. Amikor reggel beérkezem, akkor mindenképp bejövök a szobámba, áttekintem a sajtót, a híreket, áttekintek olyan kérdéseket, amivel aznap foglalkoznom kell, és aztán megindul a munka. És akkor csináljuk, természetesen a kollégáimmal is rendszeresen tárgyalok, mikor kivel, attól függ, hogy milyen fajta munkát kell végezni. És amikor itt vannak vendégek, akkor az ő fogadásukkal vagyunk elfoglalva. Ha nekem kell valahova menni, akkor pedig azzal vagyunk elfoglalva. Mindegyik nagyon szép feladat. "

 

Megválasztásának körülményeiről

  • "Hát nem engem hívtak fel telefonon, de valóban történt telefonhívás a kabinetfőnökömön keresztül. Én éppen ebédeltem egy vendégemmel az Alkotmánybíróságon, és nem ez az öltöny volt rajtam, de valami hasonló öltöny volt rajtam, igen. És hát azt nem mondom, hogy engem ez nem ért váratlanul." 

 

A politikai támadásokról

  • "Bizonyos dolgok mindig váratlanul érik az embert, például a támadások. Tehát, hogy a személyemet ért politikai támadások azok. Én betudtam a választási kampánynak, amely egy elég durva és hangvételében sem elegáns választási kampány volt. Ezek a politikai támadások úgy gondolom, hogy érhettek volna már alkotmánybírósági elnökként is, de valami miatt nem értek. Hát most értek ezek utol. Ami személyemben megrendített, az az édesapámmal való nemtelen támadás volt. Ez ugyan árnyalta bennem az édesapámról kialakult képet, de egyáltalán nem változtatta meg." 

 

Ferenc pápáról

  • "Az egyházi állam és annak a jogutódja a Vatikán, illetve a római pápa. Úgy gondolom, hogy egy személyben megtestesíti Európa egységét és összetartozását, ráadásul egy ilyen örökkévaló történelmi kontinuitásban. Énnekem mindig is az egyházi állam és a Vatikán volt ennek a szimbóluma, mert nagyon fontosnak tartom Európa kulturális egységét, ami egy vallási egységen alapul történelmileg. Én ezért döntöttem emellett."
  • "A másik, hogy Ferenc pápa egy rendkívüli egyéniség. Őt megismerni, azt gondolom, egy óriási lehetőség az embernek, vele beszélgetni személyesen szintén egy olyan dolog, amire azt gondolom, hogy mindenki felvesz az úgynevezett bakancslistájára, felvenne szívesen, és keveseknek adatik meg, hogy a pápának legyen húsz perce személyesen beszélgetni valakivel. És a pápa szereti a magyarokat. Argentínában magyar apácákkal volt egy időben, - akik a kommunizmus elől menekültek el - együtt. A Szentatya néhány magyar szót is tud, engem is magyarul köszöntött."
Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat eskütételén a Művészetek Palotájában 2024. július 8-án
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Az unióban zajló szuverenitási vitáról

  • "Az Európai Unióban persze vannak viták. Az alapvető vita azon folyik, hogy vajon az uniónak van-e saját szuverenitása, vagy csak a tagállamoknak van szuverenitása. Én alkotmányjogászként is mindig azon az állásponton voltam, és alkotmányjogászok között ma is az a többségi álláspont, hogy az Európai Unió a tagállamok alkotmányain alapuló unió. A tagállamok nem szuverenitást ruháznak át, mert azt nem is lehet átruházni."  

 

A soros elnökségről

  • "A versenyképesség kérdése, amit a magyar elnökség választott, rendkívül fontos, ráadásul a versenyképességi problémát, hogy a magyar elnökség ki akarja terjeszteni valamennyi szakpolitikára és valamennyi szakpolitikában érvényesíteni akarja a versenyképesség növelésének követelményét, de persze nagyon fontos az illegális migrációval kapcsolatos fókusz is, és nagyon fontos a gazdaközpontú mezőgazdaságra történő fókuszálás. Én úgy gondolom, hogy ezek más tagállamok számára is nagyon fontos üzeneteket hordoznak. Így optimista vagyok az elnökséggel kapcsolatban."

 

Robert Fico és Donald Trump elleni merényletről 

  • "El vagyok szörnyedve, mert látni azt, hogy az erőszak egyre nagyobb hatalomra tesz szert a világon, egyre jobban elterjedt, és látni, hogy konkrétan államfők, kormányfők ellen kísérelnek meg merényleteket, és itt sokszor csak a szerencsén múlik, hogy ezek a politikai vezetők nem halnak ebbe bele. Ez borzasztó dolog. "

 

Hobbikról

  • "Hát ilyen kifejezett hobbim talán nincsen. Nagyon szeretek túrázni, szeretek kerékpározni, hegyikerékpározni, ott is kicsit furcsának tartanak, mert inkább fölfelé szeretek tekerni, lefelé félek, mert van egy kis tériszonyom, már így a korom miatt, de ezeket nagyon szeretem. Nagyon szeretek a családom körében lenni. Nagyon szeretek főzni, ezt a feleségemmel közösen szoktuk csinálni." 
     

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!