Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szijjártó Péter az új iráni külügyminiszterrel tárgyalt

SzijjártóPéter.
Szijjártó Péter.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Az új iráni külügyminiszter-kollégával tárgyaltunk telefonon abból az alkalomból, hogy hazánk átvette az Európai Unió soros elnökségét - írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Ali Bagheri Kani nemrégen vette át hivatalát, miután korábbi kollégánk, Hossein Amir-Abdollahian meghalt egy helikopter-balesetben - tette hozzá.

Egyetértettünk abban, hogy - mivel a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal beszélünk, akikkel mindenben egyetértünk - fokozni kell a párbeszédet az EU és Irán között.

Az új iráni külügyminiszter-kollégával tárgyaltunk telefonon abból az alkalomból, hogy hazánk átvette az Európai Unió...

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, July 3, 2024

Reméljük, ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy el lehessen kerülni a közel-keleti helyzet eszkalációját. Ha ugyanis a közel-keleti válság átterjed más országokra is, akkor az a globális biztonságot is veszélyeztetni fogja, márpedig mi, akik két és fél éve egy háború árnyékában élünk, nem akarunk még egy globális biztonsági válságot 

- közölte a tárcavezető.

Szijjártó Péter hozzátette: megállapodtak, hogy folyamatosan kapcsolatban maradnak, és New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén személyes egyeztetésekre is sort kerítenek.

Ali Bagheri Kani
Fotó: AFP / Alex HALADA / AFP

Az Origón korábban beszámoltunk arról, hogy baleset érte az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikoptert, melynek következtében az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is meghalt. Az elnök és több vezető tisztségviselő tiszteletére rendezett ünnepség miatt ezrek vonultak az utcákra.

Szijjártó Péter is részvétét fejezte ki az iráni tisztviselők halála miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről