Nyomoznak a Városháza homlokzatának felújítása miatt, hűtlen kezelés gyanújával

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés miatt nyomoz a budapesti Városháza homlokzatfelújítása miatt. A felújítást még 2022-ben kezdték meg. A kivitelező - idézte fel a Magyar Nemzet - először olyan vakolatot vitt fel, amely nem rögzült a teherhordó szerkezethez, így vissza kellett bontani. A munkálatok újbóli elvégzése mintegy 330 millió forintba került, kifizetését - szakmai érvek mentén - a Városháza szakemberei nem akarták jóváhagyni. Őket eltávolították pozíciójukból, így végül megvalósulhatott a beruházás.
Vágólapra másolva!

Az életveszélyessé vált homlokzatról szóló cikk nyomán 2024 áprilisában Tényi István feljelentést tett. A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatos megkeresésére a Fővárosi Főügyészség most úgy tájékoztatott: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) első körben elutasította a feljelentést, ám a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség ezt hatályon kívül helyezte. Az ügyészségi álláspont szerint a feljelentésben foglaltak hűtlen kezelés gyanúját keltik, amelynek tisztázása kizárólag nyomozás keretében lehetséges – fejtette ki a lapnak a Fővárosi Főügyészség. Röviden: az ügyben megindult NNI vizsgálata.

 

Nyilvánosak a felújítás dokumentumai

A Városháza homlokzata körüli problémákról megjelent cikkkre másnap reagált Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester is. Kiss szerint a kivitelező elvégzi a szükséges javításokat ott, ahol kell. A politikus úgy fogalmazott: minden beruházásnál van hiba, azt azonban tagadta, hogy ezek a hibák életveszélyesek lennének.

Az ügy miatt a Magyar Nemzet közérdekű adatigényléssel fordult Budapest főjegyzőjéhez, hogy megkapják a beruházás vonatkozó dokumentumait. Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés választások előtti utolsó ülésén ígéretet tett az iratok nyilvánosságra hozására, ami meg is történt. Jelenleg a beruházás részletei elérhetőek az E-Információszabadság oldalon az „Egyéb közzététel” menü „Homlokzat felújítás” menüpontja alatt.

 

Több mint 330 milliós pótmunka

A közzétett iratok megerősítik a cikkben leírt problémákat. A Városháza szakemberei már 2023 első félévében jelezték a kivitelező felé, hogy a felvitt vakolattal komoly gondok vannak: az anyag számtalan helyen nem tapadt megfelelően, lényegében a levegőben lógott és emiatt életveszélyes volt az adott falszakasz alatt tartózkodni. Mindez világosan kiderült a mérnöki- és műszaki ellenőri jelentésekből.

A problémát úgy oldották meg, hogy 2023 októberében módosították az eredeti szerződést, amelybe így több mint 330 millió forintnyi pótmunka került. A dokumentum szerint – mivel itt nem többletmunkáról, hanem pótmunkáról van szó – ez az összeg pluszban jár a kivitelezőnek. Méghozzá annak ellenére, hogy a kivitelező – az EB Hungary Invest Kft. és alvállalkozója, a Framtid Group Kft. – nem megfelelő anyaghasználatából adódott a többletköltség.

 

Problémák és furcsaságok

A nyilvánosságra került dokumentumokban látható egy furcsaság, hogy a vállalkozók és a Városházán dolgozók személyes adatai mellett az iratokban következetesen kitakarták, milyen összetételű és megnevezésű vakolóanyagot használtak a rosszul kivitelezett vakolat esetében és ezt mire cserélték később a pótmunkák során. Az azonban az iratokból és a Magyar Nemzetnek névtelenség mellett nyilatkozó szakértők elmondásából is világos: más anyagot használtak a pótmunkák során.

A pótmunkák tételes felsorolását és azok értékét az építkezés műszaki ellenőre is átnézte. A 2024. február 7-én kelt igazolásában több mint 286 millió forintnyi munka elvégzését igazolta. Azt azonban kiemelte, hogy a kivitelező több mint 47 millió forint értékben kívánt elszámolni „tárolásra” vonatkozó tételeket és ezt „mennyiségileg” nem igazolta. Mint azt a szakértő írta: ennek a tételnek a kifizetése a „megrendelő”, vagyis Karácsony Gergelyék hatásköre. A dokumentumcsomagban található számlák alapján végül ezt a tételt is kifizette a Fővárosi Önkormányzat.

A projekt azonban így sem lett makulátlan. A legutolsó elérhető műszaki ellenőri jelentés szerint az új vakolat szinte mindenhol megfelelően hozzátapadt a teherhordó szerkezethez, ám egy helyen, egy 4. emeleti ablakkeretnél „nem felelt meg semmilyen követelménynek” az anyagtapadás, erőkifejtés nélkül azonnal levált egy vizsgálat során.

 

Előzmények

A Városháza udvara felé eső falszakasz vakolatának felújítása 2022-ben kezdődött, és a következő évre már nyilvánvalóvá váltak a problémák: az újonnan felhelyezett anyag nagy darabokban kezdett leválni számos szakaszon. Egy úgynevezett hibatérképen több száz problémás falrészt találtak a műszaki ellenőrök. A hiba lényege az volt, hogy a vakolat nem tapadt meg a teherhordó szerkezeten és akár kisebb erőbehatásra is több tízkilós darabok szakadtak ki belőle.

A projektért felelős szakemberek igyekeztek jelezni a hibákat a főnökeiknek, ám hónapokig nem történt semmi. Végül 2023 nyarán egyeztek meg a felek a pótmunkák elvégzéséről, ám az erről szóló – már említett – 330 milliós szerződést a projektért felelős szakemberek nem akarták aláírni. 

Az ügyet úgy oldották meg Karácsonyék, hogy az a problémákat jelző személyeket eltávolították.

Az építkezés költségei a kezdeti 1,3 milliárd forintról jelentősen megemelkedtek. A Magyar Nemzet korábban úgy saccolta a projektre rálátó források elmondásából, hogy a végösszeg 2 milliárd forintnál is több lehet. Erre vonatkozó kérdésükre Számadó Tamás, Budapest főjegyzője azonban azt írta: számításaik szerint az építkezés végösszege 2 milliárd forint alatt maradhat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről