A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kicsoda Kiss László, Gyurcsány őrizetbe vett óbudai polgármestere?

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Kiss Lászlót, Gyurcsány Ferenc óbudai polgármesterét a hatóságok. A III. kerület vezetője karrierjét a közpénzt elcsaló, a NAV szégyenlistájára is felkerülő Zuschlag Jánosról ismert Fiatal Baloldal vezetőségében kezdte, ahol egyes állítások szerint maga is érintett volt a szervezet gyanús ügyleteiben. Kiss László ezt követően került az óbudai önkormányzathoz, de 2014-2018 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, majd 2019-ben szűk többséggel polgármesternek választották az önkormányzati választásokon. Kiss 2020 februárjában lépett be a Gyurcsány-pártba. Azóta több botrányos ügy köthető a nevéhez a III. kerületben, és úgy tűnik, hamarosan a bíróság előtt kell felelnie az elmúlt évek tevékenységei miatt.
Vágólapra másolva!

Szerdán a nyomozók őrizetbe vették Kiss Lászlót, Gyurcsány óbudai polgármesterét. A III. kerület vezetője körül az elmúlt hónapokban látványosan fogyott a levegő, mivel több munkatársát, köztük az egyik alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt is letartóztatták a hatóságok korrupciógyanús cselekmények miatt. De kicsoda Kiss László? 

Már 17 évesen belépett az MSZP-be

Kiss László végzettségét tekintve történelemtanár, jogász, aki már 17 évesen tagja lett az MSZP-nek. A 2002-es kormányváltást követően több szálon is kapcsolódott az MSZP-hez, benne volt például a Fiatal Baloldal (FIB) vezérkarában is. Itt kerülhetett kapcsolatba Zuschlag Jánossal is, akit később hat év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Az úgynevezett Zuschlag-ügyben nem meglepő módon Kiss neve is előkerült, hiszen a fiktív szervezetek alapításának ő volt az egyik kulcsfigurája.

A Pesti Srácok korábban arról számolt be, hogy Kiss volt az, aki ezeket a szervezeteket alapításuk után az országos elnökség elé terjesztette, hogy nyilvántartásba vegyék őket. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy Vas vármegyében mind a húsz szervezet alapításánál jelen voltak a Fibisz vagy a különféle MSZP-s testületek vezetői.

Kiss László a Hoppá Egyesületet, a Jövő Fiataljai Egyesületet és a Holnap a városért Egyesületet képviselte. Mindhárom egyesületnek maradtak nyomai, de természetesen azóta mindegyiket törölték. Így már Kiss László neve sem lelhető fel az egyesületek adataiban.

Hoppá Egyesület
Forrás: kontra.hu
Kiss László, Óbuda baloldali polgármestere
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány embere sem akart kerítést

Kiss 2006-ban lett először önkormányzati képviselő Óbudán, majd 2014-ig a testületben volt. 2006-ban egyénileg is nyerni tudott, négy évvel később viszont már csak listáról jutott be a testületbe. Kiss az országgyűlési választásokon is elindult, ahol súlyos vereséget szenvedett Bús Balázstól 2010-ben.

Jobban sikerültek számára a 2014-es választások, amikor szűk többséggel legyőzte Menczer Erzsébetet, ezáltal négy évre parlamenti képviselő lett.

Az akkori pártelnök, Tóbiás József embereként számontartott Kiss parlamenti tevékenységéhez nem kötődik sok jelentőségteljes politikai ügy. A Törvényalkotási Bizottságnak, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának és a Vállalkozásfejlesztési Bizottságnak is a tagja volt. Kiss a 2015-ös migránsválság alatt is szorosan az MSZP mellé állt, meg is osztotta Tóbiás József akkori pártelnök egyik bejegyzését, amiben arra kérte a kormányt, hogy "hagyják abba a kerítés építését", mivel "a legfontosabb, hogy vége legyen a gyűlöletkampánynak".

Forrás: kontra.hu

Ebből az időszakból Kissnek volt egy másik botránya is, amikor általános iskolásokkal osztogatott a Fideszt és Orbán Viktort bíráló szórólapokat az aluljárókban.

Forrás: Pesti Srácok

 

Erről ő azonban minden bizonnyal megfeledkezett, hiszen a 2019-es kampányban már azzal próbálta támadni Bús Balázst, hogy egy kerületi óvoda kampányolt mellette.

Kiss meglepő módon a mögötte álló szivárványkoalícióval minden egyéni választókörzetet megnyert, összességében viszont csak 450 szavazattal tudta maga mögé utasítani Bús Balázst, aki kilenc évig volt sikeres polgármester Óbudán. Kiss tehát úgy lett gyakorlatilag a III. kerület teljhatalmú vezetője, hogy kevesebb mint egy százalékkal nyerte meg a választásokat. 2020 februárjában lépett be Kiss a Gyurcsány-pártba. 

Megszorítások, be nem tartott ígéretek

A frissen megválasztott baloldali polgármester azonnal hozzálátott a munkához. A 2020-as költségvetésben az általa vezetett önkormányzat több ponton is emelte a lakosság terheit, azonban a saját helyi propagandaújságának keretét jelentősen megemelte, pedig a kampány alatt még arról beszélt, hogy 50 millió forinttal csökkenteni fogja a kiadásokat. Mindemellett nem támogatta az óbudai dolgozók béremelését, leszavazta a helyi rendelők felújítását, és 100 millió forintot vont el a Guckler Károly Környezetvédelmi Programtól.

Sokat elmond a baloldali önkényuralomról az is, hogy míg a korábbi fideszes városvezetés utolsó költségvetésében 5 milliárdos maradvány volt, addig Kissék 2020-ra minden pénzt feléltek, de arra azért ügyeltek, hogy jutalom maradjon a számukra. 

Eltussolt pedofilbotrány 

2020-ban látott napvilágot egy újabb megrázó botrány a Kiss vezette Óbudán, hiszen kiderült, hogy a vád szerint egy óvónő éveken át fotózta a nevelésére bízott kisgyerekeket pisilés közben, a képeket pedig pedofilfórumokra töltötte fel. Később a nyomozás során az is kiderült, hogy az aberrált pár családjukon belül is szexuálisan kihasznált 1-2 éves kisgyermekeket. 

Kiss a botrány kirobbanását követően elődjét próbálta meg hibáztatni a kialakult helyzet miatt, pedig Bús a folyamatban lévő nyomozás miatt nem hozhatta nyilvánosságra a korábbi eseteket,

és mint kiderült, a baloldali városvezetés nem tett semmilyen lépést az ügyben. 

2021-ben számolt be arról az Origo, hogy míg korábban alanyi jogon járt rendkívüli támogatás az újszülötteknek, illetve a családjuknak Óbudán, azonban Kiss László polgármester döntése nyomán ez megszűnt. A baloldali polgármester a járvány kellős közepén nehezítette meg a csecsemőknek járó támogatási forma igénybevételét. Ugyanebben az évben pedig abból is hatalmas botrány lett, hogy közel kilencszeresére növelte a saját személyes elkölthető keretét Kiss László. 2020-ban még valamivel több, mint 5 millió forintot költhetett el úgy, hogy arról személyes hatáskörben dönthetett, míg 2021-ben már több mint 47 milliót. A dolog annak fényében különösen érdekes, hogy Kiss folyamatosan a kormányra mutogat, hogy miért nincsen pénz fejlesztésekre a kerületben.

Őrizetben Gyurcsány embere

A mostani őrizetbe vételt okozó ügy hátteréről 2021-ben Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forinttal - feltételezhetően kenőpénzzel - számolt el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.

Nem kellett rá sokat várni, és az is kiderült (legalábbis a gyanú szintjén), hogy kikhez került a pénzek egy jelentős része. Ugyanis néhány hete őrizetbe vették, majd letartóztatták a minősített vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy bizalmasát, velük együtt a botránynak összesen már tíz gyanúsítottja van. A Központi Nyomozó Főügyészség az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

Korábban Kiss László érintettségével kapcsolatban az ügy egyik szereplője azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett.

 Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a Gyurcsány-párti polgármestert.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!