A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ezt tudjuk eddig Gyurcsány óbudai polgármestere, Kiss László őrizetbevételéről

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Kiss Lászlót, Gyurcsány Ferenc óbudai polgármesterét a hatóságok szerdán. Az ügy előzménye az az Anonymus által 2021-ben közzétett videó, melyen P. Gábor - az egyik gyanúsított - látható a rejtett kamerával készült felvételen, amint egy autóban egy ismeretlen emberrel kenőpénzt számol a fiktív számlák utáni visszaosztott összegekből. A gyanú szerint P. Gábor a cégén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában. Korábban júniusban már letartoztatták az ügy kulcsfiguráját, Czeglédy Gergőt, aki a III. kerület MSZP-s alpolgármestere, a korrupt Hagyó Miklós egykori bizalmasa. A hatóságok tovább nyomoznak az ügyben, már tíz gyanúsított van a kerület életét alaposan felforgató botrányban.
Vágólapra másolva!

Az Origo már többször is beszámolt a 2021-ben kirobbant óbudai korrupciós botrányról, ami végül szerdán a gyurcsányista Kiss László III. kerületi polgármester őrizetbe vételéhez vezetett. Kiss őrizetbe vételét megelőzően nem sokkal Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét letartóztatták a hatóságok júniusban az üggyel összefüggésben.

KissLászló, KarácsonyGergely
Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere 
Fotó: Facebook

A kerület életét felforgató vezető ügy hátteréről először 2021-ben a rejtélyes Anonymus osztott meg exkluzív információkat. Akkor az álarcos videóiban beszélt többek között a III. kerületet is érintő baloldali korrupciós botrányról. Az álarcos egyik bejelentkezésekor közzétett rejtett kamerás felvételen az volt látható, hogy  a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor egy ismeretlen személlyel az autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számol el. A férfi 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál.

A férfi közismerten az MSZP-s Gajda Péter kabinetfőnöke és bizalmasa volt hosszú éveken keresztül. Mindenki úgy hivatkozott P. Gáborra, mint aki mindent el tud intézni a kispesti önkormányzatnál.

2020-tól a Kiss László által vezetett kerületben kezdett tevékenységet folytatni. A kerületben a helyi újság kiadásának feladatait vette át cégével.

Az akkor közzétett felvételen látható, amint gondosan elszámolnak, majd az összegeket papírzacskóba helyezték. Anonymus tájékoztatása szerint a felvételen látható összegek a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről van szó.

A korrupciós botrányban érintett első gyanúsítottakat  hosszú nyomozást megelőzően március elején fogták el. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) márciusban elfogta P. Gábort is, aki az ügy kulcsfigurája. A gyanú szerint P. Gábor a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

Mint kiderült, a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették.  A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

óbuda, czeglédy gergő
A fiktív számlázás egy része
Fotó: PestiSrácok.hu

A százmilliós nagyságú korrupciós botrányban az összegek egy jelentős része feltételezhetően Czeglédy Gergőhöz került. Czeglédy, aki a korrupt Hagyó Miklós bizalmasa volt, legalább százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el annak érdekében, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését a kerületben. Czeglédynek a hivatali helyzetét felhasználva közben kellet járnia a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához illetve hasznosításához  szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében. Az ügyészség minősített vesztegetéssel gyanúsította meg Hagyó-árvát. 

Fontos kiemelni, hogy Kiss Lászlóról az ügy egyik szereplője azt vallotta, hogy fiktív szerződések alapján felvett pénzösszegekből a polgármesternek is adni kellett.

czeglédygergő
Czeglédy Gergő
Fotó: óbuda.hu

Az alpolgármester tevékenysége már korábban is gyanút keltett. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje ismertette a legutóbbi önkormányzati választások során, hogy 2019 óta Czeglédy 183 millió forinttal növelte értékpapírvagyonát, és 5 új ingatlant is vásárolt. Mindezek mellett Czeglédy milliárdos vagyonnal rendelkezik.

A Magyar Nemzet információi szerint 

az alpolgármesterhez úgy jutottak el a nyomozó ügyészek, hogy a gyanúsítottak közül valaki megszólalt, és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre. Mindez nem lenne meglepő, hiszen a nyomozás során bármikor alkut köthetnek a gyanúsítottak kisebb büntetés kiszabása vagy a teljes felelősségre vonástól való mentesülés reményében.

Úgy tudja a lap, hogy az érintettek körében az alpolgármester elfogása után azonnal elterjedt, hogy a még márciusban letartóztatott személyek közül szólalhatott meg valaki a szabadulás reményében.

Kiss Lászlót is őrizetbe vették

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában szerdán összehangolt akciót hajtott végre az úgynevezett óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Ennek során a hatóságok őrizetbe vették Gyurcsány bizalmasát, Kiss Lászlót.

kisslászló
Kiss László 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezt közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc is megerősítette.

A baloldal vezetője közösségi oldalán nyilvánvaló politikai provokációnak és aljasságnak nevezte az őrizetbevételt, majd közölte, 

jelen esetben a kényszerintézkedés valójában arra szolgál, hogy megtörje, megfélemlítse, megalázza a gyanúsítottat.

Arról, hogy kicsoda Kiss László, a részletes portrénkban olvashat többet a linkre kattintva.

Nevetséges magyarázkodás

A korábbi nyomozati cselekményeket folytatva a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg ismét házkutatást tart Óbuda-Békásmegyer önkormányzatánál. Négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködünk, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadjuk – írta a Magyar Nemzet kérdéseire válaszul küldött közleményében az óbudai önkormányzat.

Hozzátették,  

a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, ezzel kapcsolatban további információ nem áll rendelkezésünkre.

A polgármesteri hivatal közölte, a mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. 

Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást

– írták. Ezt követően a közlemény vádaskodással, tereléssel és a jobboldali sajtótermékek ócsárolásával folytatódott.  A közleményeben ugyanis nehezményezték, hogy az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó jólértesültsége jellemezte. 

Mindeközben kiderült, sztárügyvéd védi Kiss László polgármestert. A 24.hu oldalnak Zamecsnik Péter ügyvéd is megerősítette, hogy őrizetbe vették Kiss László óbudai polgármestert Zamecsnik Péter korábban Gyurcsány Ferencet is védte. 

Szeptemberig börtönben marad az óbudai korrupciós botrány kulcsfigurája, a baloldal fontos háttérembere, P. Gábor. A III. kerületi kenőpénzes ügynek eddig tíz gyanúsítottja van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!