Káprázatos tűzijáték és fényshow Magyarország születésnapján - videó

Vágólapra másolva!
Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén látványos tűzijáték, fényfestés és drónshow zárta a Szent István napi ünnepségsorozatot. A korábbi 4,3 helyett ugyanis több mint 5 kilométer hosszú partszakaszon lehetett nézni a rakéták fellövését. Elképesztően szép volt a látvány, a különböző showelemek, minden eddiginél monumentálisabb hatást keltettek. Összefoglalónkban mutatjuk!
Vágólapra másolva!

A Szent István-napi ünnepi rendezvénysorozat zárásaként elképesztően látványos és lenyűgöző tűzijáték és fényshow kápráztatta el az érdeklődőket.

Mint azt korábban megírtuk, az időjárási körülmények nehezítették és bizonytalanná tették, hogy meg lehet-e biztonságosan tartani az augusztus 20-i tűzijátékot, de a szakemberek végül úgy döntöttek, hogy igen.

2024. augusztus 20., Szent, István, ünnepe, államalapítás, ünnepe, Augusztus, 20., tűzijáték
Augusztus 20-ai Tűzijáték
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

Magyarország Európa legnagyobb tűzijátékával ünnepelte az államalapítást

Az elmúlt években sem volt hiány a látványból, de a szervezők ígérete szerint Magyarország idén az eddigieknél is monumentálisabb tűzijátékkal ünnepli a születésnapját. Ahogy közleményükben fogalmaztak: ez lesz Európa legnagyobb tűzijátéka. Ez így is történt, ugyanis érdemes volt megnézni!

parlament, tűzijáték
Fotó: Origo

Rekordok tűzijátéka volt az idei

Hagyományosan a tűzijáték a csúcspontja az augusztus 20-ai ünnepségeknek: többszázezer ember élőben, több millió pedig a televízió-készülékek előtt követi az eseményt. Az elmúlt években egyértelműen megnövekedett az érdeklődés a rendezvény iránt. A szervezők gondoltak erre, 

így a tavalyihoz képest többen tudták megtekinteni a helyszínen, ahogy fénypompába borul az égbolt a Duna felett.

2024. augusztus 20., Szent, István, ünnepe, államalapítás, ünnepe, Augusztus, 20., tűzijáték
Augusztus 20-ai tűzijáték
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

Az eddigi 4,3 helyett ugyanis több mint 5 kilométer hosszú partszakaszon lehetett nézni a rakéták fellövését. A látványterület ezúttal a Petőfi hídtól egészen a Margit-sziget közepéig, alsó harmadáig tartott, ami egyben azt is jelentette, hogy a tavalyi kettő helyett ezúttal három belvárosi hidat érintett.

Lenyűzögőek voltak a látványelemek

Nemcsak a terület volt nagyobb a korábbiaknál, hanem a szórakozás minőségét és a látványt elősegítő pirotechnikai eszközök, a drónok száma és a fényfestés is. Mit jelent ez a számok nyelvén? 

parlament, tűzijáték
Elképesztő az összhatás. Fotó: Origo
  • A szakemberek több mint huszonkilencezer pirotechnikai terméket lőttek majd a magasba;
  • Mintegy ötszáz indítási pont volt: többek között 9 folyami uszály, 65 ponton, és három híd (Szabadság, az Erzsébet és a Margit); 
Görög tűz is volt. Fotó: Origo
  • Idén is volt a tűzijátékot kiegészítő drónshow, amely során összesen 1300 pilóta nélküli repülőeszközt használtak, többet, mint eddig. A komplex animációk több szimulációs fázison mentek keresztül, és ezeket több alkalommal tesztelték a Szigetmonostoron található tesztpályán, mielőtt a végleges helyszíni próbákat megtartották augusztus 18-án;
  • Sokat elmond az esemény jelentőségéről, hogy a szervezők, így a szakemberek is hat hónapja készültek arra. 
Kirajzolódótt a Szent Korona az égbolton, amit drónokkal értek el a szervezők. Fotó: Origo

A szervezők olyan különleges pirotechnikai effektekkel igyekeztek még látványosabbá tenni a produkciót, mint például tűzmozsarak, római gyertyák, görögtüzek, szikraszökőkutak és lángeffektek, amelyek teljesen elvarázsolták az ünneplőket. 

A Parlament Duna felőli és déli oldala, valamint a Lánchíd teljes felülete most is fényfestést kapott. De a szervezők készültek egy igazán extra programmal is: a látogatók átélhették az első fővárosi Szent István-napi tűzijáték különleges pillanatait, mégpedig egy turisztikai távcsőbe épített VR-szemüveg segítségével. Az időutazáson a Budai Várnegyed Savoyai teraszán lehetett részt venni. 

tűzijáték
Szent István király arca a Parlament épületén. Fotó: Origo

Mit láthattak a nézők?

A tűzijáték során ezúttal is a magyar történelem legfontosabb eseményeit mesélték el, a nemzeti mesehagyományokra építve. Az öreg pásztor karakterén keresztül megismerhettük a Csodaszarvas, Attila, Csaba királyfi, a honfoglalás és Szent István király történetét. A koreográfia első elemeként a híres nyilazó lovas, majd pedig a Csodaszarvas legendája jelent meg. Ezt követően a Szent Korona minden eddiginél monumentálisabb formában tűnt fel az égen, végezetül a produkciót egy térben forgó, lenyűgöző háromdimenziós kereszt zárta. A narrációval ellátott show-t Elek Norbert zenei kompozíciója tette teljessé, amelyben magyar népdalok és nagy zeneszerzők, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei is felcsendültek.

tűzijáték
Látvános fényfestés. Fotó: Origo

A produkciót elismert szakemberek álmodták meg

Seres Anikó, a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja felelt a pirotechnikai részletekért, míg Besnyő Dániel a fényfestés és látványtervezés mestere. A művészeti koncepció kidolgozásában Iványi Árpád és Réti Barnabás vettek részt, akiknek köszönhetően az idei show is különleges élményt nyújtott. Az alkotók ebben a videóban mondták el, hogyan és mivel készültek az államalapítás ünnepére. 

parlament, tűzijáték
Varázslatos volt a látvány. Fotó: Origo

A Szent István-napi tűzijáték tehát nem csupán látványos szórakozást kínált, hanem egy különleges tisztelgés volt Magyarország történelme és kulturális öröksége előtt.

LAB_1255
Augusztus 20-ai Tűzijáték
Fotó:  Ladóczki Balázs - Origo

Ötvenegy mentőegység vigyázott a fővárosi tűzijáték nézőire

A mentőszolgálat idén is komplex mentési terv alapján végezte az egészségügyi biztosítást az augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték alkalmával.

Idén 51 mentőegység vigyáz majd az augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték nézőire 

– közölte korábban az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője. Győrfi Pál azt írta, hogy a mentőszolgálat idén is komplex mentési terv alapján hajtja végre az augusztus 20-i tömegrendezvények egészségügyi biztosítását. A mentőegységek már a közönség érkezése előtt a Duna pesti és budai oldalának összesen 51, gondosan kiválasztott pontjára települtek, felállították helyüket, a mentők által külön erre a célra készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkereshette őket.

A fináléban egy óriás kereszt volt látható az égen. Fotó: Origo

A térkép a több mint 700 ezer felhasználó okostelefonján már működő, ingyenesen letölthető ÉletMentő applikáción keresztül is elérhető volt.

A Szent István Napról készített egész napos tudósításunkat ITT nézheti vissza színes beszámolókkal, videókkal és képekkel! A tűzijátékról készített összefoglalónk ITT olvasható!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!