A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A személyi edző elmondta, hogy mire figyeljünk, ha a nagy melegben sportolunk

Vágólapra másolva!
A hatalmas hőségben még fontosabb, hogy tudatosan sportoljunk, ilyenkor ugyanis a szív és a keringési rendszer jóval nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az év többi időszakában. Jakab Gabriella személyi edző és EMS-edző az Origonak elárulta, mire figyeljünk, ha a nagy melegben szeretnénk mozogni.
Vágólapra másolva!

Sokan vannak, akik a megszokott szabadtéri reggeli futásukról vagy éppen biciklizésükről még a nyári időszakban sem szeretnének lemondani, Jakab Gabriella nekik azt tanácsolja, ha lehet minél inkább kerüljék a napot.

Csak akkor ha tényleg nagyon muszáj, és ha máskor nem tudja megoldani, akkor érdemes csak a nagy melegben szabadtéren sportolni, ugyanis sem az érrendszernek sem a keringési rendszernek nem tesz jót. Ebben az esetben viszont azt javaslom, hogy inkább délelőtt 11 előtt vagy délután 3 óra után mozogjon, amikor már kicsit mérséklődik a hőmérséklet.

- tanácsolta.

A szakértő úgy véli, ha valaki megteheti akkor mindenképpen ezekben az idősávokban sportoljon. Ha azonban nagyon muszáj és a kánikulában menne ki, akkor kerülje a tűző napot és keressen árnyékos helyet.

„A tűző napon még rosszullét is bekövetkezhet. Emellett a folyadékfogyasztás nagyon fontos, főképp az elektrolit pótlása, ugyanis a hőségben sokkal jobban izzadunk.” - mondta.

A futás bármekkora mennyiségben hasznos az egészségünkre
Képünk illusztráció.
Fotó: pxhere.com

 

A szakember elárulta, a szervezet számára az a leginkább ideális, ha maximum 25-26 Celsius fokban sportolunk.

Ha közben klíma vagy ventilátor is megy, akkor is figyeljünk arra, hogy ne 100 százalékos energiaszinttel végezzük a gyakorlatokat.” - tanácsolta az edző, aki kiemelte, hogy a kardióval szemben az izom jellegű tevékenységeket javasolja.

A melegből egy hidegebb helyiségbe érve a hirtelen hőmérséklet változás során is előfordulhat rosszullét, ha kardió mozgást végzünk. A statikus gyakorlatoknál figyeljünk arra, hogy ne legyen benne aerob tevékenység, ami azt jelenti, hogy a kardióvaszkuláris rendszerünket is elkezdjük használni, az anaerobnál pedig nem, ott inkább az izmokra hatunk.” - magyarázta Jakab Gabriella.

Elmondta, ő is tart a nagy melegben is edzéseket, azonban inkább a gerinctréning, core-tréning-et ötvözte a kardiót pedig teljesen kizárta ebben az időszakban.

Azok azonban, akik a kardióban hisznek, akár súlyvesztés céljából, akár élvezeti szempontokból is, a szakember azoknak is azt ajánlja, hogy kicsit vegyenek vissza belőle. Leszögezte: hogy 

tévhit, hogy a kardiótól tud lefogyni az ember, hiszen az izommunka ezen a téren is sokkal hatékonyabb lehet.

Ez egy régi felfogás, ami már sokszor megdőlt, de mindig van még olyan, aki nem tudja. Nagy melegben ne kardiózzunk, és az időjárástól eltekintve is maximum kiegészítésként használjuk, az állóképesség növelésének céljából.

 Sokkal gyorsabban lefogynak azok az emberek, akik az izomtevékenységet választják.

A sportszakember mindezek mellett elmondta, hogy mindenkinek van egy időintervallum ablaka, amely személyenként változik, hogy kinek-mikor a legjobb mozogni, azonban van erre egy általános javaslat is.

Reggel 7 és 9 óra között a szervezetnek mindenképpen jót tesz a mozgás, illetve délután 4 és fél 7 között. Az ezt követő testmozgás azonban már beleavatkozhat az alvásba, és nehezítheti azt” - jelezte.

Az otthoni edzéssel kapcsolatban megjegyezte, ott is bátran válasszuk az izommunkát igénylő gyakorlatokat – akár hasizom, hátizom, felsőtest – az ugrálós aerobikos mozdulatsorok helyett. 

Otthon arra kell figyelni, hogy nagyon sok a sérülés a covid óta, ugyanis ott nincs kontroll, vagy éppen egy edző mellettünk. Így ha otthon végezzük a gyakorlatokat, akár edzős videókon keresztül, akkor ügyeljünk arra, hogy helyesen hajtsuk végre a gyakorlatokat, és ne legyen belőle később mindenféle ízületfájdalom. 

 - tanácsolta a szakember.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!