A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Szijjártó Péter: Brüsszelből intézhették a Magyarország elleni ukrán olajembargót - videó

Esztergom, 2024. augusztus 3. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szalai Zoltán, az Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, a Mandiner című hetilap lapigazgató-főszerkesztője a Szemmagasságban - a magyar külpolitika kihívásai címmel rendezett panelbeszélgetésen a MOL Nagyszínpadon, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszten, Esztergomban 2024. augusztus 3-án. MTI/Kovács Attila
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szalai Zoltán, az Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, a Mandiner című hetilap lapigazgató-főszerkesztője a Szemmagasságban - a magyar külpolitika kihívásai címmel rendezett panelbeszélgetésen a MOL Nagyszínpadon, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszten, Esztergomban 2024. augusztus 3-án
Vágólapra másolva!
Brüsszelben nem tudják elviselni, hogy Magyarország, minden nyomásgyakorlás ellenére, nem hátrál - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszten Esztergomban; a politikus szerint onnan koordinálták a kijevi döntést, hogy a Lukoil olajszállítmányait nem engedik át Magyarország és Szlovákia felé.
Vágólapra másolva!

 Szijjártó Péter hangsúlyozta, sokat gyengült az Európai Unió, de nem lehet annyira gyenge, hogy tolerálja: egy tagjelölt minden egyeztetés nélkül olyan döntést hoz, amely két uniós tagország energiaellátásának biztonságát veszélyezteti.

 A politikus hozzátette, ez az intézkedés a magyar kőolajimport harmadát, a szlovák behozatal 40-45 százalékát érinti, és ez jelentős energiaellátási kockázat. Ehhez járult a horvát felajánlás az adriai szállításra, úgy, hogy a balkáni ország - helyzetével visszaélve - többszörösére emelte a tranzitdíjat és csak rövidtávú szerződéseket hajlandó kötni - mondta Szijjártó Péter.

 Ehhez járult a horvát felajánlás az adriai szállításra, úgy, hogy a balkáni ország - helyzetével visszaélve - többszörösére emelte a tranzitdíjat és csak rövidtávú szerződéseket hajlandó kötni

 - mondta Szijjártó Péter.
    A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, ne Brüsszelből és ne Zágrábból mondják meg, hogy Magyarország milyen útvonalon vesz bármilyen energiahordozót, mert Magyarország sem mondja meg másnak. 

Miközben a szolidaritás a legtöbbet használt szó az európai politikai diskurzusban - tette hozzá -, most egy tagjelölt próbálja nehéz helyzetbe hozni az unió két tagállamát, miközben egy harmadik ezen nyerészkedik és "Brüsszel a füle botját sem mozgatja".

Ukrajnáról szólva úgy fogalmazott, az ukránokkal szembeni korrekt hozzáállásra vonatkozó bármilyen kritikát vissza kell utasítani akkor, amikor az olajembargó és a "kárpátaljai magyar kisebbség jogainak eltiprása ellenére" 

Magyarországról kapják a villamos energia 42 százalékát, Magyarország befogadott több mint 1,3 millió menekültet és csaknem 1500 intézménybe járnak menekült családok gyermekei.

szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági éskülügyminiszter
Fotó: Forrás: MTI/Kovács Attila

Kijelentette, amíg ez a helyzet fennáll, szó sem lehet arról, hogy az európai békekeretben szereplő néhány milliárd eurót kifizessék.

  Az inkább tragikus, mint vicces, hogy így hívják" - tette hozzá, mert ebből a keretből az Ukrajnának fegyvert szállító európai uniós tagállamok "visszaigényelhetik a hőstetteik árának egy részét", az adófizetők pénzéből 

- mondta.

Az elmúlt két és fél évben sok száz milliárd eurónyi fegyvert "hordtak" nyugati szövetségeseink Ukrajnába, az ország nem ért el sikereket a frontvonalon. "és az oroszok napról napra mennek előre."

Azt gondolom, hogy nekünk, akik az utolsók vagyunk Európában, akik mindenkivel tudnak beszélni, az a feladatunk, hogy segítsünk a diplomáciai csatornák újranyitásában, a párbeszéd újraindításában" 

- jelentette ki.

Jobbratolódás jött létre az Európai Parlamentben

 Szijjártó Péter emlékeztetett: jobbratolódás jött létre az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt az európai szocialistákkal koalícióban osztotta el a parlamenti pozíciókat, és népszerűségének csökkenésével bevonta a liberálisokat, majd a zöldeket is. Értékelése szerint a folyamat "felőrölte a néppártot mint jobboldali entitást", mely ma már egy inkább a politikai paletta baloldala felé tendáló mainstream pártcsoportosulás lett.

 Ez teret nyitott a politikai paletta igazi jobboldalán, melyet most két pártcsoport tölt be, de lesz még olyan időszak, amikor az Európai Parlament a harmadik, majd második legnagyobb csoportja egy igazi jobboldali csoportosulás lesz

 - vélekedett a miniszter.

Ha a Donald Trump győz az amerikai elnökválasztáson, a magyar-amerikai kapcsolatrendszer megint a csúcspontjára kerülhet

 Azt mondta, jó magyar-amerikai viszonyt szeretne, "de ennek jól láthatóan van egy személyi feltétele az óceán túlpartján, és ezt a személyi feltételt úgy hívják, hogy Donald Trump".

Ha a Donald Trump győz az amerikai elnökválasztáson, a magyar-amerikai kapcsolatrendszer megint a csúcspontjára kerülhet. 

Ha a demokraták folytatják, "nagyon sok jóra nem számíthatunk", de nem csak a magyar-amerikai kapcsolatrendszer szempontjából, hanem a béke vagy háború szempontjából sem - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter a magyar külpolitika legnagyobb sikerének azt nevezte, hogy "a transzatlanti buborékon kívül" Magyarországot mindenhol az észszerűséggel, a józan ésszel, a kölcsönös tisztelettel és a racionális hozzáállással azonosítják, és magyarokról a világon kifejezetten kedvezően vélekednek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!