A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Újabb részleteket árult el a korábbi nyomozó, aki Till Tamás ügyén is dolgozott

Vágólapra másolva!
Till Tamás 2000-ben tűnt el, miután hosszú évekig nem találták meg. Mostanáig eltűntként keresték, azonban a héten megtalálták a holttestét egy tanyánál találták meg, a padló alá elásva, lebetonozva. A gyereket meggyilkolták. A Magyar Nemzetnek egy korábbi nyomozó, aki Till Tamás ügyében is dolgozott elárulta, hogy most mi lehet a következő lépés.
Vágólapra másolva!

A nyomozó elsőként felidézte, hogy Till Tamás volt az első Magyarországon, akinek eltűnése után a képe felkerült a tejes dobozokra. 

Amikor bekapcsolódtam az ügybe, akkor már csak rutineljárásokat folytattunk le. Azonosítatlan holttestek DNS-ét vetettük össze, nyilvántartásokat ellenőriztünk többek között

 – mondta a korábbi nyomozó a Magyar Nemzetnek. Hozzátette, hogy a rendőség mindig kiemelten kezeli egy gyerek eltűnését. Azonban ezért 

szerinte hibáztak a hatóságok, amikor nem tulajdonítottak annak nagyobb jelenséget, hogy Tamás biciklijét a 60 éves V. József tanyája közelében találták meg. 

Elmondása szerint egy eltűnési ügyben sok embert von be a nyomozásba a rendőrség. 

Till Tamás 
Fotó: baon.hu

"Első időkben fizikálisan azonnal keresni kezdik a kor adta legmodernebb eszközökkel és persze emberi erővel. Élőláncban vizsgálják át a lakatlan területeket, tanúkat hallgatnak ki, kutyás keresést indítanak. Abban az időben még nem nagyon volt mobiltelefon, így ezekhez köthető lehetőségek nem voltak számottevőek.” 

Ezeken kívül többek között kórházakat, rokonokat és barátokat is megkeresnek a nyomozók. Több lehetséges verziót is felállítanak, hogy elszökött otthonról, vagy elfelejtett hazamenni, vagy akár baleset, bűncselekmény áldozata lett. 

Állítása szerint régebben az volt a hozzáállás, hogy biztosan csak elszökött otthonról, ezért is vehették komolyan a bejelentést a rendőrök csak egy nappal később. 

Ahogy telik az idő azonban csökkennek a lehetőségek, mert kihűlnek a nyomok. 

Till Tamás aktáját azért nyithatták úja, mert ha felmerül új információ, akkor biztosan visszaellenőrzik, bármennyi idő telt el. 

„Kihallgatják azokat, akik új, addig nem ismert infóról számolnak be. Ha új technikai lehetőség van egy terület átvizsgálására – ilyenek a geofizikai mérések, vagy éppen a műholdfelvételek –, azt bevetik.” 

Ahogy fejlődik a technológia, azt is bevetik a nyomozásban. Azokat a mintákat is összehasonlítják a DNS-nyilvántartásban szereplő adatokkal, amiket akár az eltűnt fogkeféjéről gyűjtenek be. Az ismeretlen holttestek mintáit automatikusan lefuttatják az eltűnt emberek DNS-nyilvántartásában. 

Azt is elmondta, hogy ha a helyszínen találtak a gyilkostól származó mintát, akkor az is biztosan rögzítve van, még ha nem is szerepel az adatbázisban az, akihez tartozik. Ma már minden bűnözőtül vesznek DNS-mintát, amit összevetnek a korábbi bűncselekmények helyszínen talált mintákkal. 

Az egykori nyomozó azt leszögezte, hogy Till Tamás ügyében már mindenki halott, aki el tudná mondani, hogy mi történt akkor pontosan, így csak közvetett tanúk vannak, ami nagyban befolyásolja a nyomozást. Így azonban, hogy előkerültek Tamás maradványai, sokkal nagyobb az esély arra, hogy kiderítsék, mi történt. 

A beton olyan légmentesen zár, hogy a bomlási folyamatok nagyon lelassulnak vagy akár szinte meg is állnak

 – mondta. 

Találhatnak a ruha maradványokon, vagy a bőrén is olyan mintákat, amik a gyilkoshoz köthetőek, mert valaki zsákba tette és elásta. Ezen kívül akár a kocsiról származó festéket is találhatnak a fiú testén. Az elkövető akkori autójának tulajdonságait és a fiú testének sérüléseit műszaki szakértő antropológus vagy orvosszakértő bevonásával összevetik. Ma már gyakorlatilag egy programban le tudják modellezni a balesetet. Meg lehet állapítani az ütközés szögét és az autó sebességét is. 

Továbbá azt is vizsgálják, hogy élt-e még az áldozat, amikor eltemették. Ez a szakértői kérdés nyilván nagyon rosszul érinti a hozzátartozókat. Sajnos azonban ennek a lehetőségét is vizsgálni kell akkor is, ha a lehetséges elkövető már nem él.

Ha nem maradtak szövetek, akkor a csontokon lehetnek törések, zúzódások, amikből ki lehet indulni. Az is érdekes, hogy a fiú élt-e még a baleset után, mert ha igen, akkor gyilkosság történt, nem halálos baleset. 

Ahogy azt korábban megírtuk, a rendőrök egy 24 évvel ezelőtti ügyet oldottak meg. Till Tamás 2000-ben ment el otthonról úgy, hogy a közeli vadasparkból három órával később haza ér. Ez azonban soha nem történt meg. 

Az évek során felmerült az emberrablás, az emberölés és a gázolás elmélete, sőt még egy Spanyolországig vezethető pedofilhálózatra is gyanakodtak. A nyomozás eddig nem zárult le, az élő eljárás aktáit negyedévente frissítette a rendőrség. 

2024. június 11-én kaptak egy jelzést a rendőrök a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől, arról, hogy akkor, egy egykori bajai gyermekotthonban élő személy segített 2000-ben egy holttestet elásni. A rendőrség ezután egy nyomozócsoportot állított fel. A csapat tagja volt Szabó Ferenc nyugállományú rendőr is, aki 2000-ben a város rendőrkapitánya volt, és aki persze jól ismeri a helyi viszonyokat és a helyieket is.

Az áttörést egy vallomás hozta meg.

Hogy a kisfiút miért ölték meg, illetve, igaz-e, hogy elgázolták és így halt meg, egyelőre nem lehet tudni, a rendőrök vizsgálják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!