A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Valter Attila szenzációs versenyzéssel a negyedik helyen ért célba az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián. A magyar bajnok bringás végig remekül helyezkedett a mezőnyben, majd hatalmasat hajrázva a sportág legjobb olimpiai eredményét érte el a 273 kilométeres versenyen.

A 273 kilométer hosszú, 2800 méter szintkülönbséget tartalmazó táv rajtja és célja is a Trocaderónál kapott helyet. A világversenyeken és a World Tour-viadalokon megszokottakhoz képest lényegesen kisebb, 90 fős mezőny és a nemzetenként indítható maximum négy versenyző miatt nehezen volt előre kalkulálható a verseny hajrájának alakulása.

Valter Attila
Valter Attila (középen) negyedik lett a párizsi olimpia férfi országúti kerékpárosok mezőnyversenyében
Kép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Az éles rajt után szinte azonnal kialakult egy ötfős szökés, benne afrikai és távol-keleti bringásokkal, akiket előzetesen nem soroltak az érmek megszerzésére esélyesek közé. Mivel a nagyobb nemzetek így könnyedén kontrollálták a távolságot, 15 percre elengedték a hazaérésre esélytelen csoportot.

Valter hatalmas bravúrja, Evenepoel történelmet írt Párizsban

Valter három éve, Tokióban is szerepelt a mezőnyversenyben, akkor bár letekerte a távot, szervezési hiba miatt hivatalosan nem fejezte be a viadalt. A Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringása - aki egy hete az időfutamban a 22. helyen végzett a francia fővárosban - ezúttal taktikusan szélárnyékban helyezkedett a mezőnyben, amelyből eközben egy újabb négyfős boly szakadt el, benne a korábbi Európa-bajnok olasz Elia Vivianival - írja az MTI. A két szökevénycsoport a táv dereka után nem sokkal egyesült, ám a leszakadók miatt hamarosan így is már csak öten tempóztak szűk három perccel a mezőny előtt.

Az utolsó kilencven kilométeren belül kezdődtek meg a megindulások hátul, a párizsi városi körözéshez érve újabb szökevénycsoportok alakultak ki, mögöttük a megnőtt tempó miatt megfogyatkozott mezőny tekert. Óriási tömeg gyűlt össze, kilométereken át tömött sorokban szurkoltak a francia fővárosban a kerékpárosoknak, fantasztikus hangulatot varázsolva a verseny köré. A világbajnok holland Mathieu van der Poel 46 kilométerrel a cél előtt robbantotta szét először igazán a sort, ám ez még nem járt hosszú eltávolodással. Valter ott tekert a mezőnyben, amelyből nyolc kilométerrel később az időfutamban friss olimpiai bajnok belga Remco Evenepoel viszont fel tudott ugrani a szökevénycsoportra.

A rövid, meredek és sok helyen kockaköves párizsi emelkedőkön Evenepoel nagy tempót diktált, kizárólag a francia közönség által hajtott Valentin Madouas tudott vele tartani, miközben hátul sorra indultak a támadások, Valter mégis kitartott ebben a bolyban. Evenepoel a záró 15 kilométerre egyedül maradt elöl és tekert bő egyperces előnnyel. 

Négy kilométerrel a cél előtt defekt miatt kerékpárt kellett cserélnie,

 ám ezzel csak mintegy 20 másodpercet veszített, ami nem akadályozta meg a duplázásban: Evenepoel - aki harmadik lett összetettben a két hete zárult Tour de France-on - a célvonalon már könnyedén gurult át, majd megállva ünnepelt. A korábbi világbajnok belga sztárkerékpáros ezzel sporttörténeti tettet hajtott végre, korábban ugyanis még egyetlen férfi kerékpáros sem tudta egyazon olimpián megnyerni az időfutamot és a mezőnyversenyt is.

Madouas egyedül tekerve is kitartott üldözői előtt és megszerezte az ezüstérmet. A mögötte lévő csoportban pedig a hajrában már ott volt Valter Attila, akit ebből a bolyból csak az Európa-bajnok francia Christophe Laporte tudott megelőzni: a 26 esztendős magyar kerékpáros szenzációs negyedik helyet ért el. 

Valter ezzel a sportág legjobb magyar olimpiai eredményét érte el.

"A kerékpársportban igenis igaz, hogy egy fecske is csinálhat nyarat, mert a férfiaknál Valter, a nőknél Vas Blanka nyomdokaiba szeretnének egyre többen lépni. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy a fiatalokból kerékpáros +nagyhatalmat+ építsünk és a következő olimpián már csapatban tekerhessenek a magyarok" - tekintett előre Schneller Domonkos, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke az MTI-hez eljuttatott értékelésében.

"Valter Attila szereplése abban a tekintetben is figyelemre méltó, hogy olyan, az egynapos versenyekre specializálódott bringások, mint Mathieu van der Poel, Wout van Aert vagy Remco Evenepoel ellen kellett versenyeznie és a világ legjobbjai közül többeket maga mögé is tudott utasítani" - jelentette ki.

Végül negyedik lettem, de ez is egy óriási győzelem, nem gondoltam volna, hogy országúton, az olimpián a legjobb ötben végzek. Óriásit dob ez a magabiztosságomon, nagyon rám fért ez az eredmény, mert bár egész évben azt éreztem, hogy erős vagyok, a mai napig ezt sehol nem tudtam megmutatni. Sírhatnékom van, hogy most sikerült"

 - fogalmazott Valter, aki egy hete az időfutamban 22. lett Párizsban.

A kerékpáros arról is beszélt, egész nap jól érezte magát, szinte hibátlanul versenyzett, nem abban bízott, hogy őt magyarként elengedik egy szökésbe, hanem inkább abban, hogy a végén a sprintben is lesz esélye.

„Jók voltak a lábaim, próbáltam kivárásra játszani, a megbeszélt taktikát követtem és az is jót tett, hogy már több mint egy hete itt vagyok. Okosan mentem, az utolsó előtti hegyen, amikor többen leszakadtak rólunk, éreztem, hogy ki lehet kaparni a gesztenyét" - tette hozzá Valter, aki kulcsfontosságúnak nevezte, hogy élvezte a mindennapokat az olimpiai faluban, ahol az elmúlt napok magyar éremtermése is sok energiát adott neki.

A negyedik hely annak is köszönhető, hogy engedtem, hogy átéljem az egész olimpiai hangulatot. Nehéz időszakon vagyok túl, ez a helyezés visszajelzés arra, hogy soha ne adjam fel a reményt és bízzak a jó eredményben. Élveznem kell a versenyzést, az életre és azokra az apróságokra kell elkezdenem koncentrálni, amik fontosak.

 Jó volt magyarok között lenni, még fel sem fogtam, el sem hiszem, hogy olimpiai negyedik vagyok" - zárta Valter Attila.
Vasárnap a női mezőnyversenyben Vas Blanka áll rajthoz, az SD Worx-Protime bringása második magyar női országúti kerékpárosként indul ötkarikás játékokon, Izsák Éva 1992-ben 51. lett.

Eredmények:
1. Remco Evenepoel (Belgium) 6:19.34
2. Valentin Madouas (Franciaország) 1:11 hátrány
3. Christophe Laporte (Franciaország) +1:16
4. Valter Attila (Magyarország) +1:16

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!