A tűzijáték után a TV2-n az év filmje, a Most vagy soha! - videó

mostvagysoha
Fotó: Taylor Projects és A Vándormozi
Vágólapra másolva!
Augusztus 20-án, Európa legnagyobb, este 9-kor kezdődő ünnepi tűzijátéka után vetíti a TV2 a nagyszerű Most vagy soha! című történelmi filmet, melynek a producere Rákay Philip. A film az 1848-as forradalmat mutatja be korhűen, kimagasló színészi teljesítménnyel, páratlanul látványosan. A filmet a mozikban rendkívül sokan, több mint 200 ezren nézték meg és az érdeklődés a mai napig töretlen, így a TV2 közkívánatra úgy döntött, műsorára tűzi a filmet.
Vágólapra másolva!

A Most vagy soha! a rendszerváltás utáni magyar filmgyártás egyik legnagyobb közönségsikere. A látványos és izgalmas film az 1848-as forradalom eseményeit dolgozza fel, különös tekintettel Petőfi Sándor alakjára. 

mostvagysoha
Fotó: Taylor Projects és A Vándormozi

A látványvilágot és a színészi játékot nagyon  sokan dicsérik, sokak szerint a film a (jó értelemben vett) hollywoodi színvonalat is megközelíti. A filmet a magyar nemzeti ünnep alkalmából mutatták be Magyarországon 2024 március 14-én.

március15, mostvagysoha, film, szabadság
Fotó: Fórum Hungary

A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk írta Rákay Philip és Szente Vajk közreműködésével, a rendező Lóth Balázs. Petőfi Sándort Berettyán Nándor játssza. Szendrey Júlia szerepében Mosolygó Sárát láthatják. Jókai Mórt Koltai-Nagy Balázs alakítja, míg Vasvári Pált Fehér Tibor. A filmben több más jelentős történelmi alak is megjelenik. Ignaz von Lederert, a császári erők magyarországi főhadparancsnokát például Lukács Sándor játssza. Róla ezt írtuk a bemutató után: "a kimért, a magyarokat kissé lenéző, kemény, idős Lederer figuráját tökéletesen alakítja; bármikor megjelenik a vásznon, a feszültség tapintható. Ő egyet akar: nyugodt márciust. Itt nem lesz Bécs. A kivételes művész, Lukács Sándor Kossuth-díjas színész alakítása döbbenetesen erős"

Lukács Sándor Ignaz von Lederer szerepében

A Most vagy soha! című filmet Magyarországon több mint 163 000 néző látta a mozikban, míg a határon túl 50 ezer néző tekintette meg az alkotást. A filmet több külföldi városban is bemutatták, többek között vetítették Los Angelesben, Londonban, New Yorkban is. A produkció számos nagy hollywoodi produkciót is megelőzött a hazai mozikban, azaz, többen nézték meg.

A Most vagy soha! egy politikán felüli film - mondta a bemutató után Rákay Philip, hozzátéve:

Kellenek olyan ügyek, amiken nem vitatkozunk, bárhogy is szavazunk négyévente, és bárhogy is gondolkodunk a világról. Ez egy ilyen film, mert olyan hősökről szól, akik nélkül lehet, hogy ma nem lennénk itt, lehet, hogy nem lenne Magyarország.

Elmondta azt is, hogy

a vidéki és budapesti helyszínekről is olyan jelzéseket kapott, hogy a vetítéseken "spontán tapsban törnek ki az emberek, fölállnak és könnyes szemmel ünneplik a filmet".

A külhoni magyarok sok helyen könnyes szemmel énekelték a Himnuszt.


A filmben sok mindent "percre pontosan dokumentáltak", fejet hajtanak a történelmi karakterek előtt, és megmutatják a középkor és az újkor határán "táncoló" Budapestet. 

Mindezekkel együtt a Most vagy soha! egy "fiatalok számára is fogyasztható történelmi, családi, igazi kalandfilm" - mondta Rákay Philip.

A filmet száz napig forgatták, és 

több mint 1400 ember négyévnyi munkája van benne.

 

Az alkotók fontosnak tartották, hogy a ruhák, a berendezési tárgyak, az épületek és a belső enteriőrök is mind nagyon valósághűek legyenek. Építettek egy többhektáros díszletvárost is, Pest-Buda akkori tereivel, utcáival.

A Most vagy soha! 21:30-kor kezdődik a TV2-n.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!