Óriási árhullám érkezik hazánk felé, felkészültek a hatóságok

Vágólapra másolva!
Súlyos árvízveszély fenyegeti Magyarországot. A Boris névre keresztelt ciklon özönvíz szerű esőt és havat hoz Ausztriába és Csehországba is. A nagy mennyiségű csapadék a térségbeli folyók áradásával fog járni, ami jelentős árhullámot fog előidézni Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Európa és Magyarország időjárását a következő napokban a Boris névre keresztelt ciklon alakítja majd. A szakemberek hatalmas, özönvízszerű esőre és hóra figyelmeztetnek Ausztriában és Csehországban is.

A nyugati határok közelében lesznek helyek, ahol az 5 napos csapadékösszeg meg fogja haladni a 250 mm, kisebb körzetekben akár a 350 mm-t is! 

A Boris hátoldalán beáramló hideg levegő hatására pedig a térségben is jelentősen visszaesik a hőmérséklet, mégpedig olyannyira, hogy főként az Osztrák-Alpokban 1500-2000 méter fölött jelentős, akár bőven 1 métert meghaladó friss hó is hullhat. A nagy mennyiségű csapadék a térségbeli folyók áradásával fog járni, ami jelentős áradásokat fog előidézni Magyarországon. 

Előzetes vélemények szerint a magyarországi folyók közül a Duna, a Lajta és a Rába is jelentősen áradni fog. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján vasárnapra a Lajtán és a Rába jó részén is harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe, de a jövő hét elejére ez már a Duna magyarországi szakaszán is így lehet.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a Dráván Drávaszabolcsnál elsőfok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a harmadfokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki. Budapesten az alsó rakpartok szintjét a jövő hét első felében érheti el a Duna vízszintje – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság péntek délben az MTI-vel.

Készültségben a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson egy árvízi veszélyhelyzet kezelésében – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közlemény szerint elmondta: péntek reggel aktivizálták az árvízvédelmi feladatok végrehajtásában részt vevő csoportokat.

A honvédségi szervezetek kijelölt összekötő tisztjei felvették a kapcsolatot a megyei védelmi bizottságokkal, hogy a védekezést irányító törzsek támogatási igényeit a katonák a lehető leggyorsabban ki tudják szolgálni"

 – tette hozzá a tárcavezető. A miniszter kiemelte, hogy az árvízvédelmi feladatok végrehajtására kijelölt állomány már péntek reggeltől gyakorol. 

Elmondta, két H225M típusú helikopter is rendelkezésre áll a légi szállítási és egyéb műveletek biztosításához.

Orbán Viktor árvízvédelmi ellenőrzést tartott

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt az esőzések miatt szükségessé vált árvízvédelmi felkészülést ellenőrizte Budapest és Pest vármegye határán, a Duna árvízvédelmi létesítményeinél. A miniszterelnök meghallgatta a vízügyi szakemberek és a védekezésért felelős Energiaügyi Minisztérium vezetőinek egész Magyarországra vonatkozó jelentését a várható vízállásokról és a szükséges intézkedésekről. 

Hat nap múlva, Budapesten fog tetőzni – közölte Orbán Viktor kérdésére a Vízügyi szakember, hozzátette: 

Most olyan 750 centimétert várunk másodfok fölött."

A szakember szerint „Budapest 8 méterig rendben van, utána zsák”. A legkritikusabb helyszín védekezés szempontjából a Szigetköz, a Lajta, a Rába és a Mura lesz. Ember- és pénzhiány a védekezést nem akadályozza.

Európa szerte súlyos a helyzet

Európa nagy részén harmadfokú riasztás lépett életbe az árvízhelyzet miatt. A helyzet már most olyan súlyos, hogy több területről is evakuálni kellett a lakosságot - és a java még hátravan. A folyamatos esőzések okozta áradások Lengyelországban, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban is jelentős problémát okoznak.

Egyes folyókon olyan súlyos árvizek várhatók, mint amilyenek csak évszázadonként egyszer fordulnak elő és a helyzet Németországban is romolhat.

A hatóságok a „legrosszabb forgatókönyvre” készülnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!