Hibátlanul teljesítenek a mobil gátak az évtized árvize alatt

Vágólapra másolva!
A mobil gátak segítségével gyorsan és hatékonyan lehet reagálni az árvízi helyzetre. Magyarországon az évtized legnagyobb árvize alatt ezek a gátak jelesre vizsgáztak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tizenegy év legnagyobb dunai árvize halad végig Magyarországon. A védekezés idén sokkal könnyebben zajlott, mint a 2013-as rekordárvíz idején, melyek a 2013 óta végzett előkészületeknek köszönhetőek. Ma Magyarország már könnyebben tudja az árhullám okozta veszélyt elhárítani. 

Az egyik ilyen fejlesztés a mobil gátak megépítése volt több településen, amivel hatékony módon és gyorsan lehet reagálni az árvíz okozta nehézségekre - írja a Magyar Nemzet.

Szentendrén már a 2013-as nagy árvíz idején jelesre vizsgázott a védmű. Gresz István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízott munkatársa szerint 

a Szentendrén 2013-ra megépült mobil gát nagyszerűen betölti szerepét, védi a várost. Így ezen a szakaszon különösebb teendő nincs, mindössze figyelőszolgálatra van szükség.

- írja a Híradó.hu.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a minap látványos felvételeket tett közzé, szemléltetve, ahogyan a korábban felállított mobil gátak sikeresen védelmezik Nagymaroson, Szentendrén, Visegrádon és Budapesten az elárasztott környék melletti otthonokat, házakat, kerteket és utakat.

Építik a mobilgátat Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án. - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Magyar Nemzet felhívja a figyelmet arra is, hogy hiába ígérgette a baloldali városvezetés, nem épült meg Budapesten a Római-parton a mobil gát. Emiatt komoly problémákat okozhat az áradat, mivel a Karácsony Gergelyék által kijelölt fővédvonalon, a Királyok útja–Nánási út szakaszon csak 2029-re készülhet el a mobil gát. Mindez azért is megdöbbentő, mert a főpolgármester 2019-ben a kampány egyik legfontosabb témájává tette a Római-part sorsát, ám hiába választották meg, a védvonal öt év alatt csupán félkész állapotig jutott.

Az említett szakaszon a Fővárosi Csatornázási Művek homokkal, agyaggal védekezik az áradat ellen, csupán attól délre és északra készült el egy-egy rövid gátszakasz.

Az áradásról percről-percre közvetítünk. Vasárnap reggel Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta, hogy korábban végigvonul az évtized árhulláma a Duna magyarországi szakaszán. Budapesten is már megkezdődött az apadás.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!