Hétfőig biztosan zárva marad a Margit-sziget

Vágólapra másolva!
A Főkert munkatársai megvizsgálták a Margit-szigeten a fák állapotát, és bár többségüket megfelelő állapotban találták, a többrétegű talaj átvizesedése miatt még nem mondják stabilnak a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Ahogy korábban is írtuk, szörnyű pusztítást okozott az évtized árvize Közép-Európában, míg Magyarország sikeresen védekezett.

A hatóságok folyamatosan dolgoztak az árvíz utáni károk felmérésén és a fertőtlenítésen, ez azért volt kifejezetten fontos, mert több településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből.
A Főkert munkatársai is dolgoznak azon, hogy felmérjék a fák és talaj állapotát.

Szerdán befejezték a favizsgáló szakemberek a Margit-sziget faállományának átvizsgálását, azokat kifejezetten jó állapotban találták, kevés kár keletkezett csak bennük. 

A talajviszonyokat viszont egyelőre nem mondják stabilnak, mert bár a magasabban fekvő területek már kiszáradtak, az alacsonyabban fekvő területeken csak a legfelső talajréteg száradt ki, az alatta elhúzódó rétegek a különböző telítettségük miatt elmozdulhatnak egymáson és ezzel a fák kiemelkedését is okozhatják. Ilyen jelenségek történtek 2013-ban is, az árvíz után. 

Az elkövetkezendő napok csapadékos időjárása lassíthatja a száradási folyamatot, a felső, korábban már kiszáradt réteg újra átázhat, megtörténhet, hogy a mélyebb rétegek magasabb nedvességtartalma miatt a víz nem tud elfolyni, és a balesetveszély újra megnő, illetve a fák ágazatának és lombozatúnak súlya is megnőhet az eső hatására, így nagyobb eséllyel tudnak elmozdulni

- írja a Főkert.

A kockázati tényezők figyelembevételével a szakmailag indokolt döntés a Margit-sziget lezárásának meghosszabbítása, melynek feloldására abban az esetben lesz lehetőség, ha a balesetveszély teljes mértékben elmúlt. Az ismételt felmérést október 7-ére tervezik a Főkert munkatársai. 

Képgalériában is összegyűjtöttük az árvízkor készült képeket, ezeket itt tekintheti meg. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!