101 év börtönt kaptak a szökött magyar bűnözők

Vágólapra másolva!
A rendőrök havonta átvizsgálják a folyamatban lévő eljárásokat, aminek köszönhetően augusztusban, egy összehangolt akcióban több tíz bűnözőt fogtak el. Emellett pedig több olyan embert is megtaláltak, akik eltűntként szerepeltek a nyilvántartásban.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a kerületi rendőrkapitányságokkal közösen idén február óta havonta vizsgálja át az adott hatóságok által indított eljárásokat. Emiatt augusztus első felében, a IV., V., XI., és XXI. kerületi rendőrökkel együtt 1439 ügyet vizsgáltak át. 

Miután összegyűjtötték a megfelelő információkat, 

augusztus 16-án, egy összehangolt akcióban 61 embert fogtak el, akiket rablás, lopás, csalás, személyi szabadság megsértése miatt köröztek.

 Emellett pedig három olyan személyt is megtaláltak, akiket eltűnés miatt kerestek. 

A rendőrök február óta 412 embert fogtak el, köztük olyan szökött bűnözőket is, akik ellen emberölés, emberkereskedelem, zsarolás, súlyos testi sértés, kábítószer-kereskedelem és szexuális kényszerítés miatt adtak ki elfogatóparancsot

Ezekért a bűncselekményekért összesen 101 év letöltendő börtönbüntetést és több mint 12 millió forint pénzbírságot szabtak ki a bíróságok. 

Mindemellett megtaláltak 11 eltűntként bejelentett embert, valamint 19 esetben pedig a különböző hatóságok megkeresésének eleget téve megállapították a keresett személyek tartózkodási helyét. 

Ahogy arról az Origo is beszámolt, 2022-ben két TOP 50-es körözött férfit sikerült elfogni a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályának, Spanyolországban és Angliában.

Az Egyesült Királyságban nemzetközi elfogatóparancs alapján egy körözött magyar férfit, és az apját. Mindkét szökevénnyel szemben költségvetési csalás miatt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a bíróság. A KR NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztály nyomozói az Egyesült Királyság társhatóságaival az ENFAST (Célkörözési Egységek Európai Hálózata) keretében együtt azonosították mindkettejük tartózkodási helyét Angliában. A társhatóságok március 23-án, egy összehangolt akcióban két külön címen fogták el a körözött bűnözőket. 

F. Miklóst költségvetési csalás miatt 8 év fegyházra ítélte a Gyulai Törvényszék. Egy másik bűncselekmény, egy másik költségvetési csalás miatt is eljárás indítottak ellene a Fővárosi Törvényszéken. Ebben az ügyben is súlyos büntetésre számíthat. A férfi el akarta kerülni a már jogerőre emelkedett súlyos fegyházbüntetést, ezért 2021 végén megszökött. 

A KR NNI Célkörözési Osztályán az ENFAST hálózat segítségével felvették a kapcsolatot a Spanyol Központi Célkörözési Egységgel, akikkel együtt sikerült megállapítani, hogy F. Miklós a Spanyolországhoz tartozó Mallorcán lehet. A spanyol fejvadászoknak pedig március 29-én egy összehangolt, nemzetközileg koordinált rendőri akcióban sikerült azonosítaniuk és elfogniuk a férfit a mallorcai Alcludia város üdülőövezetében. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!