Drasztikus lehűlés jön: már a héten bekapcsolhatjuk a fűtést

Fűtés, fűtési szezon
Fűtés, fűtési szezon
Vágólapra másolva!
A HungaroMet előrejelzése szerint a hétvégén a hajnali órákban akár 10 fokra is lecsökkenhet a hőmérséklet. Emiatt fontos áttekinteni, hogy mikor kezdődik a fűtési szezon, és milyen teendőket érdemes ilyenkor elvégezni.
Vágólapra másolva!

Indul a fűtési szezon

A központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerint

a fűtési idény hivatalosan szeptember 15-én kezdődik és május 15-ig tart.

A Magyar Nemzet szemléje szerint az időtartamtól és mértéktől lefelé csak a fogyasztók egyhangú hozzájárulásával, míg felfelé a fogyasztók többségének igénye esetén lehet eltérni. Az üzembentartó a szolgáltatást a fogyasztói döntésnek megfelelően köteles nyújtani. A fogyasztók többségi döntését a lakásonként egy szavazat figyelembevételével kell megállapítani, ha a tulajdonosi közösség belső szabályzata másként nem rendelkezik. Megjegyzendő, hogy

a szabályozás tavaly változott meg, így a fűtési szezon a korábbi október 15-i időponthoz képest egy hónappal hamarabb kezdődik.

A rendelet szerint az üzembentartó gondoskodik a központi hőellátó rendszer üzemképes állapotban tartásáról, a kazán, a zárt vízmelegítő, a gépek, szerelvények és vezetékek, fűtőtestek kötelezően előírt időszaki felülvizsgálatát, szükséges karbantartását, felújítását, cseréjét, pótlását elvégezteti.

Mire érdemes figyelni a szezon alatt?

A fűtési szezon alatt érdemes figyelni a rendszeres és szakszerű szellőztetésre, és fontos figyelni arra, hogy ne legyen olvadékony műanyag vagy nejlonzacskó a fűtőtesteken. 

Szintén fontos a gázkazánokat, gázkonvektorokat ellenőriztetni és tisztítani a fűtési szezon elején. 

Ha az épület kandallóval rendelkezik, érdemes kéményseprőt hívni, a kandallót alaposan kitisztítani. Az elektromos fűtési rendszer esetén ugyancsak nem árt egy ellenőrző karbantartás a szezon kezdetén.

A fűtési szezon egyik veszélye a szén-monoxid-mérgezés, ami ellen érdemes szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni minden olyan helyiségben, ahol tüzelőberendezés működik.

A szén-monoxid alattomos anyag, színtelen, szagtalan, és már kis mennyiségben is mérgező. Ha nincs automatika a fűtési rendszerben, mindenképp érdemes beszereltetni, ezzel jelentősen csökkenthető a fölösleges üzemidő és az elhasznált hőenergia. Amennyiben rendesen szigetelve van a ház, illetve jól hőszigetelnek a nyílászárók, akkor szintén sok hőenergiát és pénzt lehet megspórolni a fűtési szezon alatt.

Még több információ ITT olvasható!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!